MUȘAMALIZARE?… Cotidianul Vremea Nouă a scris în ultimii ani despre zeci de cazuri de accidente de muncă, în care angajatorii au ales să meargă pe blat cu unii reprezentanți ai instituțiilor statului pentru a scăpa de amenzi. Prin neraportarea acestor incidente, singurii care au avut de pierdut au fost salariații care nu au mai putut beneficia de anumite drepturi în caz de invaliditate sau în caz că au avut nevoie de concediu de odihnă. Cel mai recent astfel de încident a avut loc zilele trecute, la o mănăstire din județul Vaslui, când un bărbat a căzut de pe o schelă, de la mare înălțime. Înainte să fie preluată de ambulanță și transportată la spital, victima a fost probabil instruită cu privire la ce să spună, pentru că în fața polițiștilor, medicilor și inspectorilor ITM, aceasta a declarat că în ziua respectivă venise la mănăstire pentru a-și vizita tatăl care lucra la acoperișul lăcașului de cult. Într-un moment de plictiseală, bărbatul s-a urcat pe schelele din jurul turnului clopotniță, pentru a admira peisajul, însă a alunecat și a căzut. Declarațiile au fost luate de bune de toate instituțiile statului, astfel că în acest moment, incidentul nu figurează nicăieri ca un accident de muncă. Singurul care mai poate aduce elemente de noutate în acest caz, astfel încât adevărul să fie scos la iveală, este angajatorul, care trebuie să facă propria lui anchetă, însă care sunt șansele ca acesta să recunoască că în momentul în care a căzut, bărbatul se afla în timpul programului de lucru?
Mănăstirea Moreni este considerată colțul de rai al vasluienilor datorită zonei deosebit de frumoase în care a fost construită, cât și stilului arhitectural al complexului. În ultimii ani, s-au făcut și mai multe eforturi ca lăcașul de cult să fie înfrumusețat, iar ultima mare lucrare a vizat acoperișul bisericii, care a fost schimbat în totalitate. Se pare însă că șantierul de la mănăstirea Moreni e asemănător cu cel al mănăstirii Curtea de Argeș, acolo unde meșterul Manole și-a zidit soția în pereții clădirii pentru a termina cu bine măiastra biserică. La Moreni nu au loc sacrificii, însă în fiecare an, muncitorii care lucrează pe șantierul de aici sunt implicați în tot felul de accidente dubioase, care mai de care mai grave. În luna februarie 2023, de exemplu, un bărbat care lucra la mănăstirea din comuna Deleni și-a pierdut viața după ce a căzut de la înălțime în timp ce lucra la acoperișul bisericii. Imediat după incident s-a stabilit că este vorba despre un accident de muncă, motiv pentru care inspectorii ITM au dispus măsura încetării activității și amenajarea locului de muncă corespunzător lucrului la înălțime. După o scurtă perioadă de timp, șantierul a fost redeschis, iar lucrările la acoperișul mănăstirii au fost reluate.
Un nou accident, la începutul acestei luni
La începutul acestei luni, la mănăstirea Moreni a fost solicitată din nou ambulanța după ce un alt bărbat a căzut de la înălțime, de pe schele. Pe fir au intrat polițiștii de la postul de poliție din Deleni, dar și inspectorii ITM Vaslui, care au cercetat să vadă dacă este vorba despre un nou accident de muncă. Cercetările nu au durat prea mult timp și asta pentru că victima a născocit o explicație care poate fi demontată și de un copil de clasa a IV-a. Aceasta a declarat polițiștilor, medicilor de la spital, dar și inspectorilor ITM Vaslui, că în ziua respectivă venise în vizită la tatăl său, care lucra la acoperișul bisericii, numai că, plictisindu-se, a decis să se urce pe schelele care înconjurau turnul clopotniței de la intrarea în mănăstire pentru a admira peisajul. Într-un moment de neatenție, a alunecat și a căzut, suferind mai multe răni grave. Incidentul ar fi fost observat de către un polițist, care, întâmplător, se afla în curtea mănăstirii în acel moment. Se pare că acesta a fost și cel care a sunat la 112, solicitând sprijinul echipajelor medicale. Aceasta este varianta oficială, acceptată și “înghițită” inclusiv de către instituțiile statului care trebuiau să facă lumină în acest caz. Varianta neoficială, mult mai credibilă, spune că bărbatul respectiv lucra împreună cu tatăl său la mănăstire, unul la acoperișul bisericii, celălalt la turnul clopotniței. Până la sosirea ambulanței, tânărul care a căzut de pe schele ar fi fost instruit ce să declare astfel încât toată lumea să iasă cu bine din toată încurcătura. Am întrebat conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă Vaslui de ce acest incident nu a fost încadrat ca accident de muncă. Gheorghe Chirvase, inspectorul-șef, ne-a declarat că instituția sa nu putea face mai multe, atât timp cât victima a spus peste tot că venise în vizită la mănăstire și că nu avea calitate de muncitor. “Bărbatul a declarat că venise în vizită la tatăl lui, care lucra la mănăstire. El zice că s-a urcat pe schele să admire peisajul. După incident, inspectorul de caz s-a dus și a luat datele de la Deleni, apoi s-a deplasat la spital pentru a lua declarații victimei. Bărbatul a susținut atât în fața polițiștilor, cât și la spital, dar și în fața colegului meu că nu este vorba despre accident de muncă pentru că în ziua respectivă venise în vizită la tatăl său, care desfășura activitate la acea mănăstire. Am decis să luăm declarații de la victimă pentru că acolo s-au mai petrecut accidente de muncă. Acest incident, în momentul de față, nu este încadrat ca accident de muncă, însă această încadrarea se poate schimba dacă apar elemente de noutate. Dacă se constată că au mințit sau că au dus în eroare autoritățile statului, cei implicați vor răspunde. Falsul în declarații se pedepsește, conform legii”, ne-a declarat șeful ITM Vaslui.
Starețul Meletie și susținerea politică
BINECUVÂNTATĂ… Dincolo de variantele mai mult sau mai puțin oficiale, un alt adevăr trebuie spus, și anume acela că de-a lungul anilor, mănăstirea Moreni a fost printre preferatele oamenilor politici din județul Vaslui. Și asta datorită părintelui Meletie Mercaș, starețul acestui lăcaș de cult, care a știut cum să se lipească de toți cei aflați la putere. Datorită acestor legături, mănăstirea Moreni a beneficiat de-a lungul timpului de fonduri europene și guvernamentale, care au transformat acest complex monahal într-o mică făbricuță de făcut bani. Susținut de politicienii județului, starețul Meletie Mercaș s-a bucurat întotdeauna de o relație mai specială cu instituțiile statului, îndeosebi cu cele care au atribuții de control. Dacă mai adăugăm și faptul că părintele Meletie Mercaș a fost printre puținii vizitatori pe care Dumitru Buzatu i-a avut pe perioada detenției la Penitenciarul Vaslui, poate așa se explică de ce la Mănăstirea Moreni, în fiecare an, mor și se accidentează muncitori fără ca nimeni să răspundă pentru asta. Din nefericire, în ultimii ani, s-a observat foarte clar că în județul Vaslui există o tendință crescândă în rândul angajatorilor de a nu raporta accidentele de muncă. Aceste incidente ies la iveală mai ales atunci când salariații afectați se adresează Inspectoratului Teritorial de Muncă, pentru că, prin neraportarea unui astfel de eveniment, ei nu mai pot beneficia de anumite drepturi în caz de invaliditate sau în caz că au nevoie de concediu de odihnă. Mulți salariați nu raportează însă aceste accidente de teamă să nu rămână fără loc de muncă.
Este un mizerabil acest Chirvase , s-a prezentat la urgențe cu mamă-sa și și-a bătut joc de Doctori , a înjurat , amenințat și vb foarte urat , mizerabil pus politic
TOT CE S-A SCRIS S-A SCRIS DIN RĂUTATE, NIMIC NU ESTE ADEVĂRAT!
Tot ce e scris e conform realitatii! Inspectorul Ionut de la ITM poate sa va confirme!
Escrocii pământului
Si nici n-o sa pățească nimic, când au pățit ei ceva? maxim au fost doar niște spectacole pentru prosti si prosti sunt destui care chiar si daca moare cineva nu e nici o problema
ce incredere sa mai ai in popi cand ei mint cu nerusinare ! cum sa te spovedesti la ei cand au mai multe pacate decat tine ?
Vremea noua, Gheorghies, iar arătați rautatea, mizeria, ura pe care o aveți în structura voastră, în mentalul vostru: „(…)Dacă mai adăugăm și faptul că părintele Meletie Mercaș a fost printre puținii vizitatori pe care Dumitru Buzatu i-a avut pe perioada detenției la Penitenciarul Vaslui, poate așa se explică de ce la Mănăstirea Moreni, în fiecare an, mor și se accidentează muncitori fără ca nimeni să răspundă pentru asta. (…)”.
Faptul ca un preot (duhovnic) si-a vizitat, posibil, penitentul aflat intr-un loc special, va determina sa susțineți aberații, ca cea de mai sus?
Eu as spune altfel, ca din cauza răutății voastre, tot mai multa lume se îndoiește de ce scrieți și va repudiaza!
Chiar și nefiind duhovnicul lui, e un gest frumos din partea preotului. E menirea sa.