spot_img
27 C
Vaslui
29-iun.-2024
spot_img

La alegerile pentru Primăria Vaslui, liberalii au fost peste tot, dar PSD a câștigat: Braniște 46,4% – Arcăleanu 29,44%

- Advertisement -

LA SCOR… Nu mai este un secret pentru nimeni că toți candidații importanți care s-au bătut pentru scaunul de primar la Vaslui au fost din PNL. Dintre ei, Lucian Braniște a luat coroana pe primar. Venit în PSD, anul trecut de Crăciun, acesta a reușit să câștige cursa pentru Primăria Vaslui cu un procent uriaș: 46.4%. Însă, nu reușește să tragă și consilierii PSD după el. PSD la CL a obținut doar 40,56% (7.568 de voturi), cu 1174 mai puțin decât Braniște. Dintre toți “liberalii”, lingura de lemn ajunge la Robert Vlada care a obținut 7,68%, iar partidul său a dublat scorul, totalizând 13,7% din voturi. Și aici diferența dintre candidat și partid e mare, numai că PNL a luat 1.125 de voturi în plus, ca partid, nu Vlada. Diferența de voturi vine de la Arcăleanu, un alt liberal care a fugit la Forța Dreptei. Acesta a obținut al doilea scor în topul “liberalilor răzvrătiți”, adică 29,44%. ADU formațiunea pentru care a candidat a luat doar 24,8%. Și Ionel Sandu, liberalul de aur a luat sub scorul partidului, semn că partidul nu este pentru el. Acesta a reușit la primar un scor de 12,03%, față de 15,25% cât a luat AUR în CL. Și aici este o diferență de voturi între partid și candidat, dar nu așa mare: 590 de voturi. Ceilalți doi competitori, Trifu Jr., de la Pro România și Ciprian Pintilie de la PUSL au luat 408 voturi (2,14%), respectiv 439 voturi (2,3%). De reținut că rezultatele nu sunt finale, ci parțiale, realizate după statisticile de la Autoritatea Electorală Permanentă, de la ora 11.30, când se număraseră la Vaslui 87,6 din voturi la Primar și 84,6% la CL.

Vremea Nouă a prezentat două sondaje de opinie în această campanie, care s-au potrivit. Acestea l-au dat câștigător pe Braniște de la PSD. În primul realizat în prima săptămână de campanie, Vlada a fost cotat la 6,3%, Ionel Sandu de la AUR cu 13,2%, iar la vârf Arcăleanu avea 21,8%, cu Braniște 26,1%. La acel moment erau 32,6% nehotărâți, un procent foarte mare. Iată că aceștia, până la urmă, s-au repartizat 20% la Lucian Braniște și așa cum anticipam atunci erau voturile lui Vasile Pavăl, care încă nu se dusese spre candidatul PSD. În ultimul sondaj, făcut cu 5 zile înainte de vot, Braniște urcase la 28,2%, iar numărul nehotăriților, de asemenea mare, estimat la 20,6%. Astfel, tragem concluzia că pe ultima sută de metri s-a făcut cuplajul între Pavăl și Braniște și este interesant de văzut ce a contribuit la acest lucru. Poate acele filmulețe pe TikTok, în care Pavăl îi îndemna pe vasluieni să voteze cu PSD și viceprimarul său. Așa cum am anticipat, Sandu a rămas “înțepenit” în procentul cu care a plecat la începutul campaniei, semn ca partidul AUR nu i-a priit. Sondajul de final de campanie îl dădea cu un 15,4%, exact cât a luat partidul în municipiul Vaslui. Mulțumim încă o dată celor de la Asociația Viitorul Vaslui care a comandat aceste sondaje special pentru ziarul nostru și au arătat profesionalismul celor de la Tecuci (SC Agenția de Suces SRL) care au realizat chestionarele corect și au intervievat un eșantion de peste 1.100 de oameni din municipiului Vaslui.

Cum va arăta Consiliul Local la Vaslui?

Chiar dacă mai sunt de numărat voturi, la Vaslui se poate face o configurație provizorie a CL-ului. PSD a obținut 7.658 de voturi (40,56%) și a luat 10 mandate de consilier din 23. Al zecelea mandat va fi dat la redistribuire. Alianța Dreapta Unită a totalizat 4.648 de voturi, adică 6 mandate, la fel, unul la redistribuire. Din acestea doar 2 mandate le deține Marius Arcăleanu de la Forța Dreptei, restul fiind ale USR-ului, 3 și unul al PMP. Practic Forța Dreptei, care a dus greul acestei campanii, se alege cu doi consilieri: Marius Arcăleanu și profesoara Ana Maria Cristea. Cei trei norocoși de la USR sunt: viceprimarul Cătălin Mândru, Mihaela Bohotineanu și tânărul Andrei Chirica. De la PMP a prins un mandat de consilier, Maricel Gangu. PNL nu prinde nici un mandat la redistribuire și rămâne cu cele trei mandate întregi obținute cu cele 2.588 de voturi. Iată cum după patru ani de majoritate în CL Vaslui, alianța USR-PNL pierde jumătate din mandate, iar cele rămase și le împart frățește. De fapt au plătit prețul trădării lui Braniște, care din poziția de șef al așa zisei opoziției nu i-a făcut decât pârtie lui Pavăl, care a avut cel mai ușor mandat de primar din istoria sa. Electoratul însă a sancționat și PNL și USR pentru că au avut puterea în CL și nu au făcut nimic. AUR intră în CL cu patru consilieri, grație unei campanii reușite a lui Ionel Sandu. Pe lângă acesta cei trei norocoși sunt: colonelul în rezervă, Carabină, cel care a tras mult în această campanie, Vlad Dicu și Cristian Brânză. Așadar, la Vaslui, CL arată foarte colorat: cu 10 consilieri PSD, 4 – AUR, 3 – PNL, 3 -USR, 2- Forța Dreptei și 1 – PMP.

Majoritaritatea în noul CL pare simplu de făcut, doar oare așa o fi?

Deși majoritățile se vor stabili după 27 septembrie, când vor fi validați noii primari și consilieri locali, o majoritate la CL Vaslui nu se poate stabili astăzi. La o primă evaluare, având în vedere alianța PNL-PSD, ai zice că treburile sunt simple. Cu doi viceprimari, unul de la PNL și unul de la PSD, majoritatea e bătută în cuie, dar intervine factorul “alegerile prezidențiale” din septembrie. Dacă cele două partide se vor uni și vor avea candidat comun, atunci totul e bătut în cuie, dar dacă vor merge separat, la Vaslui nu se va face alianță PSD-PNL. Și atunci rămâne Opoziția Unită formată din PNL-AUR-ADU. Doar oare USR și PMP vor mai juca corect? Cine nu-i lasă pe USR și PSD să facă majoritate pentru a-l păstra pe Mândru viceprimar? Gangu de la PMP poate fi un aliat pentru PSD, dar mai trebuie un trădător, fie din PNL, fie din AUR. Dar până pe 27 septembrie se fac și se desfac multe, mai ales că urmează alegerile încinse de la prezidențiale, care pot fi decisive și pentru alegerile parlamentare din decembrie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

23 COMENTARII

  1. Vorbiti de tradarea lui Braniste sau Boros. Acest scor si fuga liberalilor se datoreaza lui Tataru cel mai nenorocit presedinte ,care nu a lucrat decat pebtru el sa nu se afirme nimeni. A mostenit un partid care in judet era consolidat avea doi oameni ca si castigatori la cele doua orase mari ale judetului si areusit sa faca sa-i faca sa plece toti. O rusine. Dansul nu stie de demisie nu stie decat de buzunarul propriu. A iesit senator, deputat ,a fost ministru. Pentru organiozatia judeteana a PNL ce a facut? Cei doi serpi care se incalzesc si dorm la soare, i-am numit pe Veziteu si Iacob se culcusesc nu spun nimic si trag sforile. Nu a ramas nimic din PNL vaslui si totul se datoreaza conducerii proaste, incepand cu Florin, Polak, Tataru spriniti de Iacob la Husi si Veziteu la Vaslui.

    • Pai, lumea a fugit la alte partide ca acolo le-a promis sefie. Nu pot fi candidati la sefie mai multi din acelasi partid, daaa.. Ding ding.

  2. Candidatul de serviciu, cocalarul dat cu gel ce mai are de comentat după ce a pierdut și a cincea oara un scrutin electoral? Arcaleanu a crezut ca cu câțiva neica nimeni, fără carte , fară o profesie fără o cariera în spate poate păcăli vasluienii să-l voteze.

  3. Acum să îl vedem pe Braniste, marioneta lui Buzatu ce va face ca ne-a umplut de promisiuni! Are 4 ani la dispoziție să ii dezamăgească pe vasluieni, dar nu e problemă, și peste 4 ani tot el va ieși. Ca noi îi lăsăm pe ei să ne fure votul, ca noi permitem să ne conducă niște oligofreni, trădători și mincinoși!

  4. Gata cu palavrageala, sa incepem varianta ocolitoare a Husului ca studiul de fezabilitate s-a facut in mandatul trecut. Acum evoluam la a baga buldozerul sa niveleze terenul. Sau nu e inca timpul, ca studiul din promisiunile anterioare a mucegait si trebuie sa luam altul. Ca vezi Jane asfatul pus in graba electoral pe sinutzele de trenulet se crapa iar daca nu a facut-o deja de la tirulete. Si ce mai facem in mandatul asta, dar lucruri grele ca panselute ai pus in anteriorul. Sau s-au ofilit si pui altele. Chiar, ce mai avem de facut, dar nu praf in ocho ci de astea mai importante, ca ar fi si cazul sa primim ceva. De ciori cand te ocupi, ca acum sunt in grija matale?? Ne caca zilnic pe toti. Dar ceva parcari dar…. Si lista e lunga si nu e timp, sunt doar 4 ani. Au fost 16 si mare lucru nu ai facut. Hai la treaba ca nu mai e timp. Ceva canalizari pe strazile care nu este si le-ai asfaltat???

    • Ce vina are primarul ca aia cu tirurile încărcate cu peste 40 de tone net distrug drumurile?!?!? Sa stea isctr la intrare în oraș sa nu ii lase sa între. Începe campania agricolă și ăștia cara grâul ca nebunii încărcați peste tonaj fără program mia merg și cu viteză

      • Cum ce vina are, pai din primul mandat a promis apoi a reluat si iar si iar ca ne face variantă, a zis ca a facut studii de fezabilitate, ca a batut palma si e pe vine inceputul lucrării, ma nu suntem nici prosti si nici uituci, vedeti pe youtube sau in articolele vechi sau campaniile anterioare aceeasi promisiune a variantei. Tirurile nu are cum sa le opreasca sa treaca. Dar varianta deja e momentul sa o faca. La Barlad cum se poate, ce daca e cu bani europeni neeruponeni. Sa o inceapa. Nu mai vrem panselute sa arate bine, in rest, nimic

  5. timofticuc rapanosule ai luat bani si de la aur si pnl, ai prezentat niste sondaje infecte si acum te chinui sa le imbraci in o alta forma. mare jeg mai esti

    • Ce sondaje infecte? Vlada a fost dat cu 6%, a iesit cu 7%, Sandu a fost dat cu 15%, a iesti cu 12,5%, Arcaleanu a fost dat cu 25%, a iesit cu 29%, iar Braniste a fost dat cu 29% a iesit cu 46%, singura eroare, poate. Ce a fost asa infect, cand din 3 candidati nimeresti 3?

  6. Au câștigat milogii putorile și țiganii din județ pt pomenile date de psd..ăștia au câștigat….ciorile cărora munca e otrava pt ei…

  7. Jan, deja ai inceput sa dai banii pe afisele, vreo 100…., din oras, in care ne zambeai strengareste? Ca ai reinceput sa reasfaltezi unde ai asfaltat electoral, acu vreo saptamana, pe Dobrina.

  8. Cu borfasu ala dr la husi a PNL sai dus în cap cu totu cind șef de partid PNL e borfaș. Nu e de mirare ca borfași PNL Vaslui sint în cap cind șef e un borfaș politic de la husi

  9. Domnul jurnalist Lucian TIMOFTICIUC a făcut o analiză corectă în acest articol.
    Opinia mea este că ar fi bine pentru stabilitatea politică a județului, bine ar fi și a țării, să se meargă pe alianța PSD – PNL, pe plan local, bineînțeles și național. Eu cred că o alianță mare dă mai multă stabilitate la nivel local și județean. Bineînțeles, alianță în ce este bine pentru Vaslui. La fel ar trebui și la Consiliul Județean Vaslui, unde, evident, să fie ajutate toate localitățile într-un mod echitabil.
    – Rusu Jenică

    • Mare filozof esti matale , te-ai vandut ieftin pentru PSD si Buzatu , esti un sarac care visezi la o viata mai buna dar fara limbi la PSD Vaslui nu ai cu ce trai

  10. Concluziile cu Sandu și Vlada, în sfârșit, vad și eu o analiza bunăoară pe VRN.
    Și Vlada și Sandu au tras partidele în jos. Nu au plăcut alegătorilor. Aceștia au preferat sa voteze partidul dar nu pe cei doi.
    Cam asa s-a întâmplat și cu Braniste. Lumea l-a vrut, a iesit primar detasat, dar cetatenii nu au mai vrut PSD, sătui de mizeriile unor lideri, de Buzatu, Solomon și Popica.
    Acum, e clar ca Braniste a fost cel mai bun iar ceilalți mai bine stăteau acasă.
    Păcat ca Braniste nu s-a înțeles cu Nelu și l-a corupt Vasalie.
    Și ce fudui erau și Vlada și Sandu și Arcaleanu în studioul lui Trifu!

  11. Ei sunt aleșii unora, nu ai tuturor! Să fie clar, nu ne reprezintă pe toți. Mai ales când rezultatele lor după 4 ani , vor fi Zero. Să sperăm că nu fură cu porbagajul , ca Buzatu….a, ha, ha, ha….Ce nație!
    Ce să alegi? Nici n-ai pe cine până la urmă. Toți se dovedesc ticăloși, trădători, hoți, impostori, inculți, etc…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.