TRUC… Dacă vrei ca dimineața cafeaua ta să aibă o aromă plăcută și dacă vrei să-ți protejezi inima, te învățăm un truc. Pune în ceașca de cafea fierbinte o frunză de dafin și experiența ta matinală se va transforma complet. Acest mic secret adaugă nu doar aroma, ci și beneficii surprinzătoare pentru sănătatea ta! Prin simpla adăugare a unei frunze de dafin în cafea îți poate îmbunătăți ziua. Frunza de dafin reduce stresul. Aroma cafelei astfel pregătite te învăluie, aducând calm într-o dimineață agitată. Antioxidanții din frunza de dafin ajută la protejarea inimii. O inimă sănătoasă începe cu o singură frunză. Frunza de dafin îmbunătățește și digestia. Cafeaua de dimineață devine astfel nu doar un ritual, ci și un aliat al sănătății tale. Dacă nu crezi, fă un mic experiment și în cafeaua ta de mâine adaugă o frunză de dafin și simte diferența. Pe lângă plăcere rezolvi și problemele de sănătate, adică o digestie mai bună și o protecție mai bună a inimii, datorită antioxidanților din frunza de dafin.
Dafin sau laur (laurus nobilis), planta minune prețuită în Grecia antică
Dafinul cunoscut și sub denumirea de laur este o plantă ornamentală aromată îndrăgită în toată lumea, originară din bazinul Mediteranean. În România se cultivă în special în ghivece sau în containere. În spațiul ei natural de creștere, reprezentat așa cum am mai spus de climat mediteranean, dafinul comestibil se prezintă sub forma de arbore cu trunchiuri multiple și cu înălțimea de până la circa 12-15 metri. În ghivece acesta crește până la maxim 2,5 metri. Frunzele sunt simpe, alungite, groase, pieloase, de culoare verde închis. Acestea rămân în coroană și în sezonul rece. Florile sunt de dimensiuni mici, de culoare verde gălbuie, grupate, iar fructele sunt rotunjite de culoare neagră. Dafinul se dezvoltă bine în locuri bine iluminate. Este o specie iubitoare de căldură estivală. În fitoterapie, extractele apoase de dafin au fost folosite ca unguiente pentru rănile deschise. Naturalistul român Plinius cel Bătrân a enumerat o varietate de afecțiuni pe care uleiul de dafin le poate trata: paralizia, spasme, sciatică, vânătăi, dureri de cap, infecții ale urechii și reumatismul. Frunzele de dafin așa cum am mai spus au următosarele utilizări: antioxidativ, analgezic și antiinflamator și anticonvulsiovant.
Laurii din Grecia antică
Frunzele de dafin erau folosite în Grecia antică pentru cununile de lauri, de unde și expresia „ a se culca pe lauri”. O astfel de cunună era oferită ca premii la Jocurile Olimpice. În plus tot de laur derivă și cuvântul bacalaureat (bacă sau fruct de lauri) și cel de laureat (încununat cu lauri).
Dar daca punem o frunza de Arctium lappa ce se intampla?