spot_img
30 C
Vaslui
29-iun.-2024
spot_img

Supărarea dascălilor din județul Vaslui a ajuns în atenția Curții de Justiție a U.E.! Curtea de Apel Iași a sesizat instituția, în procesul sinuos cu sindicaliștii

- Advertisement -

DEMERS… Surpriză la Curtea de Apel Iași, pentru dascălii din zona Huși, reprezentați în instanță de Sindicatul Liber Învățământ Zona Huși, în lupta lor pentru o serie de drepturi salariale! Procesele intentate în numele mai multor unități de învățământ au fost suspendate, întrucât instanța Curții de Apel Iași a sesizat, nici mai mult, nici mai puțin decât… Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Motivul este acela că instanța are nevoie de câteva clarificări în privința interpretării corecte a unor drepturi prevăzute atât de legislația europeană, cât și de cea internă. Cel mai recent a fost suspendat procesul dascălilor de la Școala Gimnazială „Ioan Dănilă” Ghermănești, dar sunt mai multe unități de învățământ în aceeași situație. „Nu e o practică chiar uzuală sesizarea Curții de Justiție a UE, dar este o soluție, atunci când instanța are nevoie să se edifice dacă, să spunem, o prevedere europeană invocată de părți pare că s-ar opune unei norme sau practici din țara noastră. Instanța a procedat bine. Cum s-ar spune, mai bine întrebi, consulți, analizezi temeinic, pentru a da o decizie justă”, spun avocații.

Dascălii din zona Huși, ca, de altfel, din aproape toate colțurile județului, înscriși în sindicat, luptă în instanță pentru o serie de drepturi salariale. Ei își doresc recalcularea indemnizațiilor de concediu de odihnă cuvenite pentru anii 2019, 2020, 2021, 2022 și 2023, prin includerea în calculul cuantumului acestora și a indemnizației de hrană. De asemenea, o altă solicitare ar fi plata diferențelor dintre indemnizațiile de concediu de odihnă cuvenite pentru aceeași ani și cele efectiv plătite, sume actualizate în funcție de coeficientul de inflație până la data efectivă a plății, precum și la plata dobânzii legale penalizatoare aferentă acestor drepturi. „Școlile date în judecată au spus în instanță, prin reprezentanți, că, de fapt, nu li s-ar fi cuvenit cadrelor didactice aceste drepturi, invocând niște prevederi ale legii. Însă și sindicaliștii au mers pregătiți, arătând instanței că sunt drepturi legitime, care sunt cuprinse în legislația de la nivel european în articolele rezervate muncii și drepturilor angajaților. Așa că instanța a cerut Curții de Justiție a Uniunii Europene să se pronunțe în privința unor aspecte”, susțin avocații.

Cadrele didactice din mai multe școli din zona Huși, ca de altfel din toate colțurile județului, au mers în instanță pentru drepturile bănești

Școala din Ghermănești, care a avut termen la Curtea de Apel Iași pe data de 28 mai, a aflat că procesul a fost suspendat, până ajunge răspunsul de la Curtea de Justiție a UE. La fel se va întâmpla și în cazul dascălilor Școlii „Anastasie Fătu” din Berezeni sau Liceul Tehnologic „Ioan Corivan” care, de asemenea, au ajuns cu procesele la Curtea de Apel Iași, deși nu le-a fost fixat încă primul termen. Și sunt doar două exemple, dar sunt mai multe colective de cadre didactice care, cu sprijinul sindicatului, și-au căutat dreptatea în instanță.

„Nu se poate face școală serioasă cu profesori și învățători veșnic umiliți și tratați fără considerație”

ARGUMENT… „Să înțelegem o dată pentru totdeauna. Dacă învățământul arată cum arată, este pentru că cei care ne conduc, într-un fel sau altul, au decis în ultimii 30 de ani să facă cât de puțin s-a putut pentru învățământ. Cadrele didactice au fost cu anii plătite mizerabil, ceea ce a descurajat resursa umană, a descurajat performanța, tragerea de inimă. E timpul ca dascălii să lupte pentru drepturile lor, iar dacă aceste drepturi vor fi respectate, veți vedea că ușor-ușor învățământul va arăta altfel. Nu se poate face școală serioasă cu profesori și învățători veșnic umiliți și tratați fără considerație”, spune profesoara Diana Popa, unul dintre dascălii care susțin acțiunea sindicală în instanță, pentru recuperarea drepturilor bănești.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. N am nimic cu profesorii,dar sa câștigi ca incepator 1000 de euro ca bugetar e enorm, când în mediu privat pt aceeași bani, muncești dublu.Problema ca salariile dascalilor ar trebui diferențiate,nu poți plăti un profesor de desen,sport, tehnologii…la fel ca unul de matematica,fizica,română ,sau un profesor slab cotat,lacfel xacunul care are rezultate…

    • Da’ de ce nu pot fi platiti la fel? Nota 10 la sport sau muzica nu e tot 10?
      Nu va mai saturati cu favoritismele. Daca profesorii de muzica nu si-ar face treaba, n-am auzi decat manele, Andra si Smiley. Daca profesorii de sport nu si-ar face treaba ar sta plodurile cu hamburgerii pe banca si s-ar face cat China. Daca cei de tehnologii nu si-ar face treaba nu ar citit nimeni eticheta produselor, n-ar sti sa bata un cui, sa schimbe un bec, ar cere de la UE aplicatie pe telefon pentru asta.

  2. Îl văd pe profesorul Tiplea în poză și mi se face o imensă greață!
    Cum poate un individ care își bate joc de actul didactic să reprezinte interesele corpului profesoral? Cat de slab să fii ca profesor să accepți să te reprezinte un mediocru?
    Cum poți sa îmbraci haina sindicală, să te dai mare luptător al drepturilor cadrelor didactice, când tu, Sorin Tiplea, la clasă îți bați joc de drepturile elementare ale elevilor, îi umilești, faci abuzuri grosolane? Mă întreb, cât tupeu sa ai?
    Pentru ceea ce faci tu la catedra e nevoie de o ancheta, nu una disciplinara, ci una penală.
    Ce ai făcut cu elevii cărora le predai matematica este o imensa bătaie de joc! Atât vreau să îți spun! Nu dau detalii, dar tu le știi prea bine!
    Nu a contat ca ai elevi buni în fața, sau mai puțini buni, de toți ți-ai bătut joc!
    Sper să îți vină rândul pentru ca așa ceva este inadmisibil!
    Apropo, cum e treaba cu simulările? Cam prosti profii din țară, nu-i așa? Nu se ridică niciunul la rangul tău!l toți sunt niște idioti care nu știu să corecteze, doar tu știi!
    Ești un frustrat complexat de valoarea colegilor care predau cu adevărat matematica la liceul ăla! În veci nu o să te ridici la nivelul lor!
    Dacă ai fi dat dovadă de calități de dascăl, nu te-aș tutui, pentru ca am toată aprecierea față de cadrele didactice care știu să-și facă meseria. Tu nu ești dascăl!

    • SUBSCRIU! Ați punctat atât de bine! Din pacate, vina este a noastră, a părinților care au tăcut în fața acestor abuzuri! Poate măcar alții vor învăța din greșeala noastră!
      Părintele nu trebuie să se bage peste actul didactic, dar când abuzurile celui de la catedră, a se citi Tiplea Sorin, depășesc orice limită a bunului simț, nu este de tăcut! Un misogin, un grosolan “profesor” cu apucături comunistoide!
      Dacă noi, părinții, am fi luat atitudine față de o chestiune elementară… Spre exemplu cum și-a permis să concentreze toate orele de matematică de pe parcursul unei săptămâni în doar două zile (încălcând regulile elementare)… Cum să pui matematică în orar doar două zile (câte două ore), doar pentru a-ți servi ție intereselor și programului lejer?!? Contează elevul în ecuația asta, tovarășe Tiplea? Nu a contat! La fel cum nu a contat când lipseai în ziua în care aveai mate în orar și elevii pierdeau din start două ore! Și de câte ori ai lipsit…
      Niciun alt profesor nu și-a permis vreodată așa ceva, la o disciplină atât de importantă, dumitale, în schimb, ți-ai încordat mușchiul sindical și ai arătat ca poți orice!
      Să pui note de 2 și 3 la toată clasa, ca așa ai tu chef, să corectezi simulările oficiale de la BAC (alo, parchetul se aude???), ca așa ai tu chef, să jignești, să urli la copii, să îi îndepărtezi de matematică și pe cei care se pricep la ea și le place! A fost prea mult! Mult prea mult!
      Dragi părinți, noi am fost niște prosti care au tăcut, gândindu-se ca își protejează copiii. Am greșit grav! La fel cum a greșit și conducerea liceului care a tolerat mofturile lui Tiplea (a se vedea orarul acestuia cu împărțirea orelor de mate) și abuzurile acestuia!
      Dacă aflați ca individul ăsta ajunge profesor de mate la copilul vostru, fugiți mâncând pământul! Sau luați atitudine în fața derapajelor lui!
      Nu fiți prosti ca noi, care am tăcut când ne veneau copiii plângând acasă ca sunt jigniți și umiliți de acest individ!
      Nu, nu vă gândiți ca avem niște odrasle cărora le suflăm în fund (scuzați expresia) sau îi ținem într-un bol.
      Cetățeanul acesta, întâmplător profesor și lider de sindicat, îi disprețuiește pe toți elevii în egală măsură, cum spunea părintele de mai sus. Nu contează ca ești bun sau mai puțin bun la matematică, toti la Tiplea valorează ok cat o ceapă degerată.
      Pentru mine, ca părinte, cat se poate de rațional, este o mare enigmă cum și de ce s-a tolerat comportamentul acestuia atâția ani!
      Domnule Tiplea, aș intra în pământ de rușine să fiu în locul dumitale. Dar nu se întâmplă asta, pentru ca bula dumitale necesită, în mod clar, niște reparații.
      PS. Domnule director Ignat, sper ca măcar după ce s-a întâmplat în acest an să nu mai închideți ochii și să nu vă mai temeți de acest individ doar pentru ca de ani de zile conduce un sindicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.