„Pruteanu, legat acum si de mîini“ este sintagma apartinînd uselistilor, care ar fi vrut să îi salveze pe „oamenii presedintelui“, cei cinci directori din CJ care ieri au fost decapitati • si ar fi scăpat de retrogradare dacă un „uslas“ nu trăda • este vorba de Dionisie Dumitrasc, care a făcut jocurile Puterii •
O singură dată în acest mandat, Opozitia din Consiliul Judetean ar fi putut să îsi arate muschii si să oprească un proiect de hotărîre, pentru că matematic vorbind, era la egalitate cu votantii Puterii si votul ei ar fi contat. Cu un singur „pentru“, dacă l-ar fi dat Dionisie Dumitrasc, care a făcut jocul Puterii, cinci directori din Consiliul Judetean ar fi rămas pe functie. Ieri a fost si ziua în care presedintele Pruteanu a fost executat de propriul partid. Ce va mai urma, se va vedea. Cert este că PDL nu doarme si că se pune pe treabă. Invocîndu-se reducerile de cheltuieli salariale si sprijinul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici care a aprobat o nouă organigramă, actuala conducere a CJ, asigurată de vicepresedintele Mircea Pintilie, a propus si aprobat retrogradarea a cinci oameni care detineau functii importante în CJ: Anca Afloarei, Dana Pîrău, Claudiu Adrian Iancu, Cristina Mititelu si Bogdan Bosovici. Motivele pentru care s-a sustinut retrogradarea celor cinci au fost expuse de către vicepresedintele Mircea Pintilie. „Propun ca modificarea organigramei să se facă începînd cu data de 15 decembrie. După cum se vede în toată lumea si Europa, are loc un întreg lant de disponibilizări. Conducerea CJ Neamt si Agentia Natională a Functionarilor Publici au decis să mai reducem din numărul de posturi de conducere, pentru că în felul acesta reusim să mai facem niste economii cu cheltuielile salariale. Vom face economii la buget si sigur va fi o mai bună conlucrare între CJ Neamt si serviciile din teritoriu“, a precizat Mircea Pintilie.
Presedintele, „fedeles“
Argumentele sale n-au fost convingătoare pentru uselisti, cel putin pentru marea majoritate a acestora. Motiv pentru care consilierul PSD Constantin Iacoban a contracarat opinia vicepresedintelui. „Grupul USL din CJ Neamt, adică PSD si PNL, nu va vota acest proiect. Azi (n.r. – ieri), aici trebuia să se citească ordinul prefectului privind demiterea presedintelui Vasile Pruteanu. Dacă s-ar fi întîmplat asta, vedeam cu alti ochi schimbarea directorilor pe care vreti să o faceti. Consider atitudinea dumneavoastră ca fiind un fel de răfuială internă. Avînd piciorul bandajat – ce-ati zis – să-i legăm si mîinile! Adică să îi dăm oamenii afară! În felul acesta, nici nu mai e nevoie să îi puneti perna pe fată presedintelui. Dacă se miscă pe-o parte, se înădusă singur. Stiti ceva – ati urmărit si-ati prins momentul! Nu economiile la buget vă interesează, ci răfuiala. Urmăriti să rupeti niste pîrghii de lucru ale presedintelui si să organizati licitatii si concursuri fără a mai avea el vreun control. Asta e tot!“, a spus Constantin Iacoban. Desi interventia lui a stîrnit ceva reactii în legislativ, vicepresedintele Pintilie a precizat că noua organigramă, ce urma să fie supusă votului, seamănă cu cea avizată de ANFP în anul 2004. Mare lucru n-a spus, dar a fost un fel de răspuns. Si s-a trecut la vot. La numărătoare, prin spinările useliste au trecut fiori reci, pentru că pe baza calculelor de dinainte de sedintă, proiectul nu ar fi trebuit să treacă. Si totusi a trecut, pentru că penelistul Dionisie Dumitrasc a mai trădat o dată. În lipsa unui pedelist din legislativ, în spetă a pesedintelui Vasile Pruteanu, Opozitia putea opri, matematic vorbind, proiectul în cauză. Dar capetele directorilor au căzut prin vointa a optsprezece consilieri si opozitia a saisprezece. Stupefiat de rezultat, Constantin Iacoban a cerut verificarea panoului de vot si astfel s-a văzut din partea cui a venit trădarea: „Dionisie Dumitrasc a mai trădat o dată. Sîntem foarte supărati pe atitudinea lui. Noi, USL, n-am luat o decizie ca să-l apărăm pe presedinte, tocmai de aceea am zis în plen că mă asteptam la citirea ordinului de demitere a lui, ci am considerat că nu e firesc să lucrezi asa, prin răzbunare. Că asta s-a întîmplat acum, la modificarea organigramei. Fiecare plăteste pentru ce a făcut si nu sînt adeptul băgării cutitului pe la spate. Sincer să fiu, nu eram foarte sigur pe votul lui Dumitrasc, pentru că ne-am mai ars cu el. Dar acum speram că nu va trăda. Si totusi ne-am înselat“, a mai afirmat Iacoban.
Colegii penelisti, mai iertători
Consilierul PNL Andrei Ignat, s-a arătat mai putin supărat pe colegul său de partid, sustinînd că îl întelege si că nu are de ales cînd trădează Opozitia si face jocurile Puterii. „Nu e simplu pentru el. Ceea ce face este rezultatul presiunii pe care o face conducerea Consiliului Judetean asupra lui. El lucrează la Troleibuzul si este strîns cu usa. Nu are încotro si trebuie să voteze cum i se impune. A ales să îsi păstreze serviciul si să renunte la activitatea politică“, a declarat Andrei Ignat. În aceste conditii, chiar si în lipsa presedintelui pedelist, Puterea în CJ este majoritară, desi numărînd scaunele portocalii acestea sînt saptesprezece, cît cele rosii si galbene la un loc. Doar că un galben bate în orage. Dacă nu era ieri o trădare, proiectul nu ar fi trecut. Si probabil nu mai apuca să ajungă pe masa votantilor, dacă Vasile Pruteanu revenea din medical.