TIMP BUN … Printre plantele care se pot însãmânta în orice moment al lunii Mai se numãrã morcovii, fasolea, mazãrea si porumbul dulce. De asemenea, în ultima decadã a lunii poti planta rãsadurile de rosii, vinete, castraveti si ardei, deoarece acestea au nevoie de mai multã cãldurã. Calendarul agricol sau calendarul grãdinarului este un instrument foarte util tuturor celor care cultivã legume sau se îngrijesc de o micã livadã. Fiecare lunã din an aduce cu sine lucrãri specifice care nu pot suferi întârzieri si de care depinde productia recoltatã. Un calendar de grãdinãrit reprezintã un scurt ghid care sã vã ajute în planificarea actiunilor de înfiintare a culturilor de legume si de îngrijire a pomilor fructiferi. Nu este un calendar „oficial”, ci mai mult în sprijin pentru micii producãtori si pentru pasionatii de grãdinãrit. Iatã care sunt „filele” principale ale unui calendar al grãdinarului
Luna Mai presupune un mare volum de muncã si sunt o serie de lucrãri în câmp si în solarii care nu suportã amânare. Iatã care sunt, pe scurt, cele zece lucrãri legumicole care tin capul de afis în luna mai: tratarea rãsadurilor împotriva bolilor si dãunãtorilor; semãnatul la varzã, conopidã, guliile de toamnã, mãrar, castraveti, pepeni, fasole, dovlecei, dovleacul pentru copt, andive, broccoli, porumb dulce; în prima decadã, se finalizeazã plantatul rãsadurilor de tomate de varã, ardeiului si vinetelor; realizarea lucrãrilor de îngrijire a culturilor din grãdinã, precum prãsitul, plivitul, udatul, fertilizarea fazialã, combaterea bolilor si dãunãtorilor sau completarea golurilor; la stadiul de 4-5 frunze, se ciupesc vârful castravetilor pentru stimularea ramificãrii; copilirea tomatelor timpurii; instalarea spalierilor; recoltarea verdeturilor si ridichilor de iarnã; prãsitul si bilonatul culturilor de cartofi timpurii si de varã; controlul bolilor cu fungicide: mana la ceapã si usturoi; mana si septorioza la tomate, mana si putregaiul bacterian la cartof, alternarioza etc.
Calendarul agricol de grãdinã: Luna Mai este dedicatã rãsadurilor
În luna Mai începe plantarea rãsadurilor de legume. Puteti planta rãsadurile de ardei, rosii, castraveti, varzã, gulie, conopidã, broccoli, telinã, ceapã de apã(din seminte), praz, vinete. Înainte de plantarea rãsadurilor este necesar sã faceti o curãtare a solului cu erbicide. Plantarea rãsadurilor de varzã timpurie, conopidã, broccoli si castraveti se face numai pe pãmânt umed, la o temperatura de 7-10 grade Celsius. Dacã nu a plouat, udati terenul, operatiune care se repetã si dupã plantare. Rãsadurile vor avea roade dupã 50-60 de zile, timp în care trebuie sã prãsiti de 2 ori si sã udati din 10 în 10 zile. Controlati mereu rãsadurile pe mãsurã ce cresc si nu ezitati sã folositi insecticide dacã vor apãrea paraziti: purici, fluturi, muste.
Luna Mai în legumiculturã este una plinã de activitãti
Sunt multe de fãcut, iar timpul nu este cel mai mare aliat al vostru. De aceea, trebuie sã planificati foarte bine fiecare miscare. Vã prezentãm care sunt principalele culturi de legume care trebuie plantate în luna mai. Pentru plantarea ardeilor ai nevoie de un sol fertil, cu temperaturi între 22-25 grade. Pentru a fi roditori de-a lungul întregului sezon, acestia au nevoie de o temperatura cuprinsã între 15 si 35 de grade Celsius. Castravetii sunt legume care au nevoie de un sol bogat în minerale, lucrat în adâncime si expus în prealabil la soare.Tine minte, atunci când îi plantezi este esential sã fie o distantã de 35 de centimetri între plante si de aproximativ 60-70 cm între rãsaduri pentru a avea o culturã bogatã. Cât priveste rosiile, pentru plantarea acestor legume, solurile fertile sunt cheia unei culturi productive. Ca îngrijire, acestea au nevoie de mult soare si de apã, de cel putin douã ori pe sãptãmânã. Culturile de vinete au nevoie de un sol nisipos, fertil si putin drenat. Se planteazã pe douã rânduri, la 80 de cm, iar între plante, pe rând trebuie sã fie o distantã de 40-45 de cm. Acestea, la fel ca rosiile, au nevoie de foarte multe udari.
Luna mai în legumiculturã – pas cu pas
Înainte de a ne apuca de plantat este foarte important sã pregãtim solul. Acesta trebuie curãtat de buruieni, nivelat, iar mai apoi trebuie sãpate santurile pentru rãsaduri. Dacã solul pe care vreti sã plantati este prea nisipos sau prea argilos, este bine sã îi adãugati compost si substrat pentru legume. Acest pas este important deoarece va transformã solul într-un mediul potrivit în care o plantã poate sã creascã. Afanarea terenului sau „aerisirea” acestuia este un proces la fel de important. Este esential pentru cã nutrientii, apa si aerul din sol, sã circule mai bine cãtre plantã. Un alt pas este mulcirea. Operatiunea de acoperire a solului cu foi, frunze, rumegus etc. se numeste mulcire. Mulciul, mai ales cel de culoare închisã, împiedicã pãtrunderea luminii la buruieni si le forteazã alungirea, respectiv etiolarea si epuizarea. Mulcirea solului este si o lucrare protectivã, care are la bazã exemplul naturii. Acesta actiune constã în acoperirea solului cu un strat de rumegus, crengi uscate sau tocate, paie, iarbã cositã, pietris de rãu sau alte materiale care pot acoperi stratul de sol fãrã sã îl supra încarce. Mulcirea împiedicã cresterea buruienilor, conservarea apei în sol si actioneazã ca strat de izolatie termicã. La începutul lunii rãsadurile se trateazã si împotriva dãunãtorilor si a infectiilor. Mai trebuie tinut cont si cã, în caz de secetã, se pun în functiune sistemele de irigat astfel încât plantele sã aibã suficientã apã pentru a se dezvolta cum trebuie. Dupã trecerea unor faze de crestere, lucrãrile lunii mai în legumicultura mai includ si legatul, copilitul si carnitul plantelor. Aceste activitãti sunt importante în cresterea sãnãtoasã a legumelor.
Cum se realizeazã copilirea rosiilor si a castravetilor
OPERATIE NECESARÃ…În cazul rosiilor, copilirea se face atât la cele crescute în aer liber, dar si la cele din solarii. Copilirea se executã mai ales în cazul rosiilor crescute în solar si pentru rosiile care cresc în grãdinã, rosii înalte cu tip de crestere nedeterminatã. Operatiunea de copilire constã în înlãturarea, cu ajutorul unei foarfeci de grãdinã sau chiar direct, cu mâinile – ajutati de unghii, a lãstarilor tineri ce cresc la baza tulpinii sau a frunzelor principale. Aceastã lucrare ce se executã la cultura de tomate si a castravetilor, necesitã un volum mare de muncã, mai ales dacã vorbim de suprafete mari, dar este absolut necesarã pentru a avea rosii dezvoltate conform caracteristicilor de soi. Aceastã activitate presupune tãierea lãstarilor de 5-10 cm, din lateralul plantei. Aceste copilii trebuie îndepãrtate de pe plantã deoarece, dacã sunt lãsate, pot lua din seva brutã a plantei si împiedicã dezvoltarea acesteia. Imediat dupã copilire, rana trebuie cicatrizata prin administrarea unui fungicid. Acest pas este important deoarece, dacã rana se lasã deschisã, bacteriile din atmosferã pot afecta planta. Copilirea castravetilor se realizeazã în mai multe etape. De la aparitia primilor copilii, dar si înainte de recoltare. Plantele trebuie lãsate sã creascã la 150 de cm, iar la aparitia primilor lãstari trebuie început procesul de copilire. Lãstarii din lateral se rup împreunã cu douã, trei frunze. Dupã cum am vãzut, lucrãrile lunii mai în agriculturã sunt diverse iar fiecare etapã poate dicta soarta plantelor. De aceea, trebuie multã pregãtire, rãbdare si atentie pentru fiecare etapã. O recolta bogatã se poate obtine doar dacã toate lucrãrile sunt efectuate la timp!