spot_img
spot_img
4.9 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

Dosarul “Munteanu” bate pasul pe loc: o nouă amânare, încă un pas spre prescripție!

- Advertisement -
AMÂNARE… Așteptatele decizii ale ÎCCJ aduc o nouă amânare în dosarul “Munteanu”.

DECIZII… Intrat într-o etapă în care tot mai mulți inculpați din dosarul “Munteanu” scapă de acuzații după ce faptele pentru care au ajuns la termenele de prescripție, procurorii încearcă să mai salveze ce se poate salva. Astfel, au cerut magistraților Curții de Apel Iași schimbarea încadrării juridice a faptelor pentru cel puțin trei dintre inculpați. În cazul lui Iulian Munteanu, procurorii au cerut ca acesta să fie judecat pentru fals material și fals în înscrisuri oficiale. De asemenea, schimbarea încadrării juridice a fost cerută și în cazul fostului șef al Serviciului Rutier, dar și pentru unul dintre afaceriștii care au ajuns inculpați în dosar. Trimiși în judecată încă din 2015, polițiștii și oamenii de afaceri, inculpați în dosar, au fost condamnați, deocamdată, doar de Tribunalul Vaslui, în primă instanță, iar ultimul cuvânt îl vor avea magiustrații Curții de Apel Iași. La Tribunal, principalul vinovat din dosar, comisarul Iulian Munteanu, a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare. Ioan Vârlan a primit și el 7 ani de închisoare. Șeful IPJ de atunci, Mihai Carp, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare pentru că a refuzat munca în folosul comunității, iar Irinel Cernat, 4 ani de închisoare. În cazul celorlalți inculpați, instanța a decis condamnarea la 2 sau 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei și au fost obligați să execute 90 de zile muncă în folosul comunității. În schimb, toți vor trebui să achite sume cuprinse între 5.600 de lei și 1.600 de lei, cheltuieli judiciare către stat.

La scurt timp după ce Tribunalul Vaslui pronunță sentința în dosarul «Munteanu», tot mai multe voci susțiuneau că apelul judecat la Curtea de Apel Iași va fi doar o formalitate pentru a se evita intervenția prescripției unor fapte. Iată că a trecut aproape un an și dosarul pare departe de a se finaliza. În schimb, apar tot mai mulți înculpați care scapă de acuzații ca urmare a intervenirii termenelor de prescripție, dar și disjungerii în dosar. Se pare că de aceleași termene de prescripție se apropie și cel care a fost considerat principalul vinovat în acest dosar, comisarul Iulian Munteanu. Într-o încercare de mai salva ce se poate salva și întregul proces să nu se dovedească un balon de săpun, procurorii vin în fața magistraților cu noi cereri. De data aceasta s-a cerut schimbarea încadrării juridice a faptelor pentru unii dintre inculpați. Astfel, în cazul lui Iulian Munteanu s-a cerut schimbarea încadrării juridice a următoarelor fapte: instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (11 acte materiale), abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale, instigare la fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată. Acestea să fie schimbate cu infracțiunile de abuz în serviciu (14 acte materiale, dintre care 11 comise în calitate de instigator și 3 comise în calitate de autor), fals material în înscrisuri oficiale (6 acte materiale, dintre care 5 acte materiale comise în calitate de instigator și 1 act material comis în calitate de autor). De asemenea, un alt inculpat intrat în vizorul procurorilor este fostul șef al Serviciului Rutier. În cazul lui Vârlan Ioan, procurorii au cerut schimbarea încadrării juridice a următoarelor fapte: instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Acestea să fie schimbate cu infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată (3 acte materiale, dintre care 2 comise în calitate de instigator și 1 comis în calitate de autor).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Muntene,dacă scapi de pușcărie,pleacă undeva,ascunde-te intr_o gaura de șobolani.La Vaslui o pui original.Daca nu tu,cineva din familie…roata e roata,.se învârte ….Promitem ca de se va prescrie,ieșim în fața Tribunalului …😀😀😀😀😀😀😃😀Golanoi ordinar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.