spot_img
spot_img
-0.9 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este cinstit printre cei mai mari sfinti martiri!

- Advertisement -

SÃRBÃTOARE … 23 aprilie este ziua când îl prãznuim pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Pe icoana Sfântului Gheorghe vedem biruinta acestuia asupra rãului, o luptã nu numai pentru sine însusi, ci pentru toatã omenirea. Sfântul Gheorghe este reprezentat sub chipul unui cavaler fãrã de fricã care luptã cu un dragon, iar la portile palatului stã fecioara pe care vrea sã o salveze si care asteaptã biruinta sa. Biserica l-a lãudat în cântãri frumoase si vrednice de faptele sale. Un tânãr general care, pentru credinta lui sincerã în Mântuitorul Hristos, a pãtimit cele mai cumplite chinuri din partea pãgânilor. Era originar din Capadochia, maica sa fiind din Palestina. În lumea ortodoxã, mâine este mare sãrbãtoare, mai ales în cele cu hramul Sfântului Gheorghe. În judetul Vaslui sunt 32 de lãcasuri ocrotite de acest mare sfânt. În zona Bârlad sunt 12, în zona Vaslui 10 si în zona Husi tot 10 biserici. Una din aceste biserici este în Bârlad, acolo unde slujeste pãrintele Adrian Tapu, venit acum 10 ani de la Pungesti. Acesta ne-a povestit de ajutorul primit de la sfânt pentru a repara complet acest lãcas de cult, care astãzi e o bisericã semeatã, nu o ruinã.

Dupã patimile sale, Sf. Gheorghe, purtãtorul de biruintã, a fost înmormântat în Tara Sfântã, în orasul Lida. Foarte multi dintre cãlãtorii care merg la locurile sfinte au fost si la mormântul Sfântului Gheorghe si s-au bucurat sãrutându-i icoana si racla cu moaste si lanturile cu care a fost legat si chinuit în timpul schingiuirii sale. Cinstea lui însã este mai presus de fire, mai presus de lume, în împãrãtia lui Dumnezeu. Pentru cã acesta, împreunã cu îngerii si cu toate puterile ceresti, cântã Slavã lui Dumnezeu, cum noi, oamenii de rând, nu putem întelege. Acolo e lauda sa, pentru cã si-a dat viata pentru Hristos, pentru Dumnezeu. Numit si „Purtãtorul de biruintã”, pentru cã a biruit pe diavolul si pe pãgâni, rãbdând cu vitejie, pentru dragostea lui Hristos. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este cinstit printre cei mai mari sfinti martiri. Chinurile sale cumplite, rãnile pricinuite de ostasi, nevãtãmarea si tãmãduirea minunatã a trupului sãu, credinta în Dumnezeu, rãbdarea pânã la moarte, bãrbãtia si curajul sãu de a-L mãrturisi pe Hristos îl fac pe Sfântul Gheorghe un „Mare Mucenic” al Bisericii.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost un model de conducãtor!

Nu a renuntat la Hristos pentru functii înalte, fiind un model pentru Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu. Drept mãrturie a evlaviei fatã de Marele Mucenic, domnitorul martir i-a închinat biserica de la kilometrul zero din Capitalã, unde a fost adusã de Mihai Viteazu si mâna Sfântului Neculai. Model de conducãtor crestin a fost si pentru Sfântul Voievod Stefan cel Mare, care i-a purtat icoana Purtãtorului de Biruintã pe platosa sa si a cusut-o si pe steagul ostirii sale, unde a fost pusã si o minunatã rugãciune. „O, luptãtorule si biruitorule, mare Gheorghe, în nevoi si în nenorociri grabnic ajutãtor si cald sprijinitor, iar celor întristati, bucurie nespusã, primeste de la noi aceastã rugãminte a smeritului tãu rob, a Domnului Io Stefan Voievod, din mila lui Dumnezeu, Domnul Tãrii Moldovei. Pãzeste-l pe el neatins în lumea aceasta si în cea de apoi, pentru rugãciunile celor ce te cinstesc pe Tine, ca sã Te preamãrim în veci. Amin”.

La Bârlad, preotul paroh spune cã „Biserica Sf. Gheorghe este o minune a Purtãtorului de Biruintã”!

POVESTE…Preotul Adrian Tapu, din Bârlad, care slujeste la Biserica „Sf. Gheorghe” aflatã lângã Piata „Sf. Ilie”, a vorbit cu mare credintã despre „Sf. Gheorghe”, Marele Mucenic. „A fost un general în armata romanã, iar el era din Capadochia. S-a nãscut în anul 275 dupã Hristos si a murit în 23 aprilie 303 dupã Hristos. A murit pentru credinta crestinã si în vremea lui Diocletian s-a decretat ca toti crestinii sã fie întrebati de credinta lor si dacã nu se lepãdau de credinta lor, erau martirizati. Sf. Gheorghe, ca toti mucenicii, a mãrturisit pânã la moarte credinta crestinã. În urma supliciilor, pe 23 aprilie 303, a fost ucis. A fost înmormântat în orasul Lido din Palestina. Sf. Gheorghe a fãcut multe minuni, dar cea mai mare si mai faimoasã istorisire este cea legatã de balaur, legatã de biruinta credintei crestine asupra rãului si a fortelor întunericului. Sf. Gheorghe este reprezentat în icoanã ca fiind un cãlãret ce omoarã balaurul de la picioarele calului. Minunea este istorisitã cum cã, la ceva timp dupã moartea lui Sf. Gheorghe, într-o cetate din Siria, exista un balaur care mânca oameni, oferiti de credinciosi. Pe rând, locuitorii dãdeau copiii lor ca ofrande la balaur, iar când a venit ziua unei familii ca sã-si dea fetita la balaur, s-au rugat la Sf. Gheorghe, iar acesta a venit înarmat cu o sulitã, s-a luptat cu balaurul pe care l-a omorât. Minuni se întâmplã pânã în ziua de azi! Imaginati-vã cã astãzi, Sf. Gheorghe nu mai este complet în mormântul de la Lido din Palestina deoarece sunt rãspândite fragmente din moastele sale în toatã lumea de astãzi! Si oamenii se roagã pentru tot ce pãtimesc! Pentru cã este important sã te rogi la Marele Mucenic Sf. Gheorghe, deoarece la fel ca ceilalti din vechime, crestinii, au fost dedicati lui Dumnezeu”, a spus preotul Adrian Tapu, cel care îl are ca model pentru credinta sa, pentru inima sa, pe Marele Mucenic!

Ce nu trebuie sã faceti de Sf. Gheorghe…

TRADITII…La Husi, în biserica cu hramul Sf. Gheorghe slujeste pãrintele Ioan Radu, care ne spune ce nu trebuie sã facem în aceastã zi de mare sãrbãtoare: «Credinciosii trebuie sã se roage si sã facã milostenii! Degeaba postesc, dacã nu se roagã, nu fac milostenii si nu iartã pe cei care le gresesc! Stiti cum este rugãciunea noastrã, da? „Si ne iartã si nouã gresalele noastre precum si noi iertãm gresitilor nostri!”. Acum chemati pe credinciosi la dumneavoastrã si sã zicã asa: „Si nu ne ierta nouã gresalele noastre, precum nici noi nu iertãm greselilor gresitilor nostri!” Cum este? Cã si Hristos spune cã de nu veti ierta oamenilor greselile lor, nici Tatãl vostru cel Ceresc nu vã va ierta greselile voastre, iar de veti ierta greselile lor si Tatãl vostru cel Ceresc vã va ierta vouã greselile voastre! Deci este conditionat! Asa cã, cei care se duc la Bisericã sã se roage pentru cei care nu se duc!”, a îndemnat preotul husean Ioan Radu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.