Radu Prisacaru a fost gasit vinovat de luare de mita. Alaturi de acesta, a fost condamnat si omul de afaceri Cristian Maftei. „Hotarirea este impotriva tuturor probelor de la dosar. Acum ne explicam graba cu care a inchis acest dosar in doar 5 zile, deoarece acest caz trebuia declarat in fata UE ca fiind ‘rezolvat’. Initial am crezut ca a primit doar termenul pina la care sa inchida dosarul, dar acum sint sigur ca a primit si sentinta”, afirma Prisacaru. Alti doi acuzati au fost achitati. Decizia de ieri a magistratilor poate fi atacata la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Prefectul de Iasi suspendat din functie Radu Prisacaru a fost condamnat ieri la patru ani de puscarie, pentru luare de mita. Totodata, acesta a fost achitat pentru complicitate la luare de mita. In acelasi dosar, omul de afaceri Cristian Maftei a primit o pedeapsa totala de cinci ani de inchisoare, pentru complicitate la luare de mita.
Astfel, judecatorii de la Curtea de Apel Iasi au cumulat o pedeapsa de trei ani de inchisoare, cu suspendare, pe care Maftei o primise la instantele brasovene, pentru inselaciune, cu cea de doi ani de detentie, pe care a primit-o ieri, rezultind cinci ani de puscarie. Conform unor surse judiciare, in ceea ce priveste condamnarea anterioara primita de Maftei, aceasta i-a fost aplicata in urma cu aproximativ zece ani, dupa ce a fost acuzat ca i-a inselat pe reprezentantii unei societati comerciale din Vrancea, neachitind marfa pe care a luat-o de la acestia.
Pe de alta parte, Curtea de Apel Iasi a dat si doua achitari in dosarul intitulat generic „Mita la prefect”. Avocatul Toni Baltag si Flavius Ionita, fostul sef al Agentiei Domeniilor Statului (ADS) Iasi au fost achitati, magistratii considerind ca, in cazul lor, faptele nu exista. Sentinta a fost data ieri dupa-amiaza, la ora 13.50, iar in sala a fost prezent Toni Baltag, precum si avocatii celorlalti inculpati. „Nu pot sa comentez nimic acum, nu ma simt in stare, dupa tot ce am trecut in ultimii cinci ani”, a spus Toni Baltag la iesirea din sala de judecata, acesta fiind vadit emotionat, dar si bucuros.
Totodata, avocata lui Baltag, Zoe Filip, s-a declarat multumita de rezultatul la fond al procesului care a durat aproximativ cinci ani. „Instanta este suverana si noi ne bucuram din toata inima pentru sentinta data astazi”, a declarat Zoe Filip. Aceeasi reactie a avut-o si Flavius Ionita. Contactat telefonic, acesta a refuzat initial sa comenteze decizia, dupa care a mentionat ca nu a comis vreo infractiune. „Ce pot sa va zic? Daca va mai amintiti, eu am spus inca de la Bucuresti, acum cinci ani, ca voi fi achitat si m-am bazat strict pe probele existente la dosar. Ma stiu curat si stiu ca n-am facut nimic ilegal”, a mentionat Ionita.
„Scenariul procurorului nu este sustinut de probe”
In acelasi timp, ceilalti doi acuzati din acest proces sustin ca au formulat deja recurs. „Am facut recurs”, a precizat omul de afaceri Cristian Maftei. In schimb, avocata Sandra Gradinaru, cea care il reprezinta pe Radu Prisacaru, s-a aratat mai virulenta in afirmatii. „Am formulat deja recurs la aceasta decizie. Asa a considerat instanta ieseana, insa noi sustinem ca lipsa de probe din acest dosar trebuie sa duca la achitarea clientului meu in instanta de recurs, respectiv la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Curtea de Apel Iasi i-a achitat pe Toni Baltag si pe Flavius Ionita, iar acest lucru confirma faptul ca scenariul procurorului descris in rechizitoriu nu este sustinut de probe. Sintem intrigati de achitarea co-inculpatului Baltag, in conditiile in care, timp de cinci ani, acesta si-a recunoscut vinovatia, iar, la ultimul termen, s-a declarat nevinovat. In schimb, clientul meu si-a sustinut mereu nevinovatia si a fost condamnat. Radu Prisacaru, care este in Anglia in acest moment, mi-a transmis ca mergem mai departe, deoarece este nevinovat”, a declarat ieri Sandra Gradinaru.
Radu Prisacaru a plecat martea trecuta catre localitatea Birmingham, linga care locuieste si munceste. In urma cu aproape cinci ani, fostul prefect Radu Prisacaru, fostul sef al Agentiei Domeniilor Statului Iasi, Flavius Ionita, omul de afaceri Cristian Maftei si avocatul Toni Baltag au fost acuzati de fapte de coruptie. Procurorii l-au acuzat pe Prisacaru ca le-ar fi cerut drept spaga trei hectare de teren sotilor Dorin si Norina Forna, pentru a le inlesni retrocedarea unei suprafete de 16 hectare in comuna Miroslava, iar ceilalti trei inculpati au fost acuzati ca ar fi participat la comiterea infractiunii.
„Sapte experti sustin ca sint nevinovat”
Cu doar o zi inainte ca judecatorii sa dea sentinta in cazul sau, Radu Prisacaru a postat pe blogul sau o scrisoare deschisa, in speranta ca ii va sensibiliza pe magistrati, precum si ca va avea un impact asupra opiniei publice. „Deoarece in locul in care sint acuzat ca as fi cerut mita figureaza «…» si nu exista nici o proba a acestei cereri de mita, procurorii se lanseaza in comentarii subiective si pareri personale nedovedite: «insistam a se constata naturaletea cu care Prisacaru le explica sotilor Forna, cit si expresia faciala a prefectului, fata lui Prisacaru tradind mimica unui om incintat de acea discutie si multumit de rezultatele ei.» In totala opozitie cu acestea sint anexate la dosar sapte puncte de vedere ale unor experti independenti, specialisti in diverse domenii”, a mentionat prefectul suspendat din functie pe blogul sau. Acesta a adaugat ca cei sapte experti l-au declarat nevinovat, dupa ce au analizat inregistrarile de la dosar. In postarea de pe 4 decembrie, Prisacaru a solicitat achitarea din partea judecatorilor ieseni. „Nu lasati un om nevinovat sa fie condamnat pentru «…», in conditiile in care sapte experti independenti spun: «Nevinovat!»”, a solicitat Prisacaru.
Radu Prisacaru: „O felicit pe judecatoare!”
Intr-un raspuns trimis pe adresa de e-mail a „Ziarului de Iasi”, Radu Prisacaru a declarat ieri ca a fost condamnat pe nedrept. „Dupa 5 ani de «judecata», am primit o sentinta nedreapta. Transmit felicitari pentru judecatoarea de la Curtea de Apel Iasi care a reusit sa acuze si sa condamne primul om pentru puncte-puncte, pe inregistrari care nu denota vreo vinovatie, care nu sint originale si nu sint autentice, declaratii mincinoase, pentru o cerere de mita inexistenta a unui teren-fantoma. Sigur va face istorie cu aceasta hotarire. Dupa ce a respins toate cererile facute in cadrul legii, neluind in considerare expertiza tehnico-criminalistica ce spune foarte clar ca inregistrarile din dosar nu sint autentice si originale, a reusit sa condamne (politic) o persoana impotriva careia nu exista nici o proba, care nu a solicitat nimic, nu a primit nimic si careia nu i s-a oferit nimic. Hotarirea este impotriva tuturor probelor de la dosar. Acum ne explicam graba cu care a inchis acest dosar in doar 5 zile, deoarece acest caz trebuia declarat in fata UE ca fiind «rezolvat». Initial am crezut ca a primit doar termenul pina la care sa inchida dosarul, dar acum sint sigur ca a primit si sentinta. E prima sentinta in care e condamnata o persoana nevinovata pentru «…», dar in care este achitata o persoana ce si-a recunoscut fapta! Doar in Romania se poate intimpla acest lucru. E o lupta pierduta pe nedrept, dar am credinta ca voi cistiga razboiul. Ma rog la Dumnezeu sa imi dea puterea sa merg mai departe”, a precizat Prisacaru in raspunsul postat si pe blogul sau.