spot_img
spot_img
-0.9 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Luna aprilie este aglomeratã în lucrãri agricole pentru fermieri!

- Advertisement -

ACTIVITATE…Începând cu luna aprilie, se intensificã lucrãrile agricole în fermele vegetale. Temperatura aerului a crescut abrupt, având valori care depãsesc 20°C în timpul zilei, de parcã ai zice cã este varã. Nici ploile nu lipsesc, spre bucuria fermierilor. Pentru ca vremea sã nu te prindã pe picior gresit, mai ales cã nimic nu mai e ca anii trecuti, e bine sã îti faci de pe acum planul lucrãrilor care trebuie efectuate pânã la finele lunii aprilie. Pe câmp, fermierii aproape cã au terminat înfiintarea culturilor din epoca I, precum orzoaica de primãvarã, trifoiul sau lucerna. Având în vedere temperaturile ridicate, multi au trecut deja la semãnatul culturilor din epoca a II-a, precum porumbul, floarea-soarelui, soia, sorgul sau cartofii, dar dupã ce temperatura din sol se mentine câteva zile la 8-10°C la adâncimea de semãnat. În unele zone, temperaturile si sezonul timpuriu au permis deja înfiintarea acestora de la finalul lunii martie. Pentru porumb, floarea soarelui si soia, specialistii recomandã sã nu treci peste etapa aplicãrii de erbicide preemergente. Specilistii în agriculturã spun cã aplicarea erbicidelor preemergente se realizeazã înainte de rãsãrire, atunci când sunt utilizate erbicide cu activitate rezidualã, cu persistentã variabilã. Scopul erbicidãrii preemergente este acela de a preveni aparitia buruienilor în culturile agricole. Având în vedere temperaturile ridicate, este interzis sã se foloseascã discul pentru distrugerea buruienilor rãsãrite, fiindcã astfel se va pierde umiditatea din sol.

Specialistii spun cã lucrãrile fãcute în aprilie trebuie realizate cu utilajele adecvate pentru a permite apei sã rãmânã în sol. Odatã ce temperatura ajunge la 7-8°C si în sol, la o adâncime de 5-6 cm, poti începe sã semeni porumbul, soia si fasolea. Fertilizarea se poate face concomitent cu lucrãrile de pregãtire ale solului sau odatã cu semãnatul culturilor. Ei recomandã sã stii ce nevoi are solul tãu, pentru a aplica optim fertilizarea. (de ex. Îngrãsãminte pe bazã de azot, 50-60 kg azot / hectar). Densitãtile pot varia între 45.000 si 55.000 plante pe hectar, în functie de hibrizii selectati. Tot în aceastã perioadã, se efectueazã erbicidarea preemergentã. „Erbicidele preemergente sunt o formã de combatere chimicã a buruienilor care împiedicã instalarea rãsadurilor de buruieni germinate. La cultura de porumb, recomandãm aplicarea erbicidului Frontier Forte în preemergentã, sau a erbicidului Akris. Acesta se poate aplica atât preemergent, cât si postemergent timpuriu pentru combaterea buruienilor anuale, monocotiledonate si dicotiledonate”, explicã specialistii în agriculturã.

Tratamentele fitosanitare se aplicã în functie de culturã

Acordã atentie mare aplicãrii produselor pentru protectia plantelor, spun speciaistii. În afarã de erbicidare, este nevoie sã faci tratamente preventive cu fungicide sau insecticide. Trebuie sã verificati avertizãrile din culturã sau cele emise de autoritãti si aplicati tratamentele fitosanitare necesare. Spre sfârsitul lunii martie a început aplicarea primului tratament cu fungicid la cereale pãioase. La finalul lunii aprilie se poate aplica si cel de-al doilea tratament cu fungicid pentru pãioase. Mare atentie la boli precum fãinarea sau putregaiul, precum si la dãunãtorii care atacã plantele în aceastã lunã. Rãtisoara, gândacul pãmântiu, gândacii rosii sau gãrgãrita mare a lucernei sunt printre dãunãtorii ale cãror atacuri se semnaleazã în aceastã lunã. Deja, în unele zone ale tãrii s-au semnalat atacuri la rapitã.

Ce mai fac legumicultorii în aprilie

SFATURI…E o perioadã foarte aglomeratã si pentru cei care cultivã legume. În aprilie începe pregãtirea terenului pentru înfiintarea culturilor de varã în câmp. Tot pe câmp, e nevoie sã semeni esalonat legumele si verdeturile. Tomatele, vinetele sau ardeii se pot planta în solarii, tinând cont de temperaturi si factorii climatici. Dintre culturile timpurii care se seamãnã pe câmp, poti trece acum la plantarea cartofilor timpurii. Dupã aproximativ o sãptãmânã de la plantare, acestia se pot erbicida preemergent. Spre sfârsitul lunii, poti planta rosiile timpurii, pepenii, castravetii, fasolea, dovleceii sau sfecla rosie. Rãsadurile au nevoie de lucrãrile tipice de îngrijire în aceastã perioadã. Cu cel putin 10 zile înainte de plantare, acestea trebuie cãlite. Varza timpurie, conopida si verdeturile necesitã acum prasile, îngrãsãminte suplimentare si tratamente cu fungicide pentru legume sau insecticide contra dãunãtorilor. Pentru culturile de rãdãcinoase, bostãnoase sau solanacee, rigolele trebuie deschise, iar terenul este nevoie sã fie modelat în brazde înãltate. Se mai înfiinteazã înspre mijlocul lunii si culturile de varzã de varã, gulioare, ridichi de varã sau telinã. Nu uita ca dupã 5-6 zile de la înfiintarea culturilor sã le irigi.

Pomicultura si viticultura în aprilie

LUCRÃRI…Luna aceasta este dedicatã în special lucrãrilor de protejare a livezilor de boli si dãunãtori. Continuã sã administrezi gunoi de grajd sau îngrãsãminte chimice, care trebuie sã fie încorporate în pãmânt. Cum aprilie aduce si numeroase atacuri ale dãunãtorilor, verificã periodic buletinele de analizã la centrele judetene pentru protectia plantelor. Lucrãrile care trebuie efectuate în aprilie în livezi cuprind: finalizarea plantãrilor si completarea golurilor din plantatie, finalizarea arãturilor, a discuirilor si a tratamentelor de fertilizare, precum si cum se executã ca la carte tãierile de rodire pentru pomii fructiferi sau de regenerare în livezile cu pomi bãtrâni. În aceastã perioadã, acordã o atentie deosebitã tratamentelor fitosanitare, în special pentru tratamentele cu fungicid împotriva fãinãrii sau cu insecticid la avertizare, pentru combaterea gãrgãritelor, rapãnului sau acarienilor. Viticultorii vor fi si ei foarte ocupati în aprilie. E nevoie sã finalizeze plantarea vitelor noi si sã completeze golurile din plantatie. Pentru via de doi ani se pot instala spalierii. În cazul vitei de vie aflatã pe rod, este nevoie sã fie finalizate. Solul trebuie afânat cu plugul fãrã cormanã sau afânãtorul cu gheare. Tot acum se pot scoate din pepiniere butasii altoiti. Acestia se vor aclimatiza la temperaturi de 8-9°C. Plantarea butasilor se va face la temperatura constantã de 12°C, mãsuratã la o adâncime de 20 cm în sol, dupã care se poate trece la bilonare, dacã vitele nu sunt parafinate. Primele tratamente cu fungicide împotriva fãinãrii la vita de vie se pot face spre finalul lunii aprilie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Acum e momentul xa autoritățile statului sa fie prezente pe teren sa vadă dacă cei ce lucrează în agricultură au forme legale, dacă se respectă codul muncii, protecția mediului muncii. Lucrează toți nepricepuți cu tot felul de substanțe chimice periculoase .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.