spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

La braț cu autismul, o afecțiune ce afectează din ce în ce mai mulți copii din județul Vaslui (FOTO)

- Advertisement -

POVESTE… Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, sărbătorită și la Vaslui. Centrul Cultural “Alexandra Nechita” Vaslui, în colaborare cu DGASPC Vaslui, a organizat o serbare la care au participat copiii cu autism aflați în evidențele Direcției. La nivelul județului Vaslui sunt înregistrați 460 de copii cu autism, dar doar 215 urmează terapii în cadrul centrelor de recuperare. Tot ei sunt cei care au participat la manifestările organizate cu ocazia Zilei Internaționale a Conștientizării Autismului. Printre participanți s-a remarcat Ana T., cea care își spune povestea mamei cu doi copii, gemeni, ambii diagnosticați cu autism. “A fost una dintre cele mai grele perioade din viața mea, deoarece toți îmi spuneau că sunt paranoică, că e doar în capul meu, copiii nu au nimic, ei doar se dezvoltă mai târziu, sunt băieți. La început, am găsit sprijin în surorile mele mai mici care mi-au fost alături și îmi sunt în continuare. În sfârșit mi-am făcut curaj și am apelat la specialiști și mi s-a spus direct: gemenii tăi au tulburări din spectrul autist”, a povestit tânăra mamă.

Ca în fiecare an, pe 2 aprilie este sărbătorită Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. Sărbătoarea nu a rămas indiferentă responsabililor din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui. Au fost organizate serbări în care au fost angrenați copiii cu autism care urmează terapii în centrele de recuperare. Autismul, cunoscut și ca tulburare de spectru autist (TSA) este o dizabilitate complexă de dezvoltare a creierului care afectează trei arii principale ale funcționării unui copil: comunicarea, interacțiunea socială și comportamentul. “Diagnosticarea precoce și intervenția timpurie intensivă ajută copiii cu autism să poată trăi o viață independentă. În prezent, extinderea serviciilor terapeutice pentru copiii cu autism a devenit o prioritate pentru DGASPC Vaslui, concretizată prin relocarea centrului TSA din Vaslui, în vederea creșterii numărului de intervenții pentru fiecare copil și deschiderea unui centru de recuperare doar pentru copilul cu autism, în Bârlad. Fiecare copil are nevoie de iubire și atenție din partea părinților, însă un copil cu autism este un copil cu nevoi speciale. Astăzi nu mă voi adresa copiilor cu TSA, ci dumneavostră, părinților. Dragi părinți ai copiilor cu autism! Vă regăsiți în categoria părinților excepționali, care faceți față provocărilor vieții, de a crește, forma și reabilita copii cu TSA. Pentru noi, specialiștii care interacționăm cu dumneavoastră, sunteți un exemplu al optimismului și al încrederii în forțele dumneavoastră. După o experiență profesională de 21 de ani, pot spune că am interacționat cu peste 1500 de copii cu această tulburare, cazuri diverse cu particularități speciale. La ora actuală există un număr de 460 de copii cu TSA la începutul anului 2024 din cei 2068 de copii, deci reprezentați un sfert din totalul copiilor cu dizabilități. Nivelul dumneavoastră de informare a condus la identificarea precoce a copiilor cu TSA și încrederea lor în programe terapeutice care duc la o îmbunătățire a abilităților speciale pe etape de vârstă”, a declarat reprezentantul centrului TSA Vaslui.

Eforturi deosebite ale părinților copiilor cu TSA

Pentru o diagnosticare corectă și un tratament eficient este foarte importantă implicarea părinților copiilor cu TSA. Actualmente se înregistrează o adresabilitate a cazurilor speciale de la vârste tot mai mici, ceea ce este fundamental în procesul terapeutic ulterior necesar acestor copii. Lupta vieții de părinte a copiilor cu TSA este acerbă și plină de încercări de a găsi soluții cât mai facile pentru un progres rapid și stabil al copilului cu TSA. “Vă înțelegem eforturile considerabile, durerea sufletească, lupta sigură dusă zi de zi, dar orice pas, oricât de mic îl constatați în evoluția copilului dumneavoastră, va răsplăti tot ceea ce ați investit: bani, timp, dedicare, emoție. Ca nevoi implementate la nivelul județului Vaslui putem spune că este necesară înființarea unor noi centre pentru copiii cu TSA sau extinderea celor existente, crearea de spații necesare, dotarea și angajarea specialiștilor formați în rândul copiilor cu TSA”, a mai spus reprezentantul DGASPC Vaslui.

ONG-urile, un sprijin mai mult decât necesar copiilor cu autism

Apariția de noi ONG-uri specializate în terapia copiilor cu TSA ar fi un lucru extraordinar pentru acești copii. Un copil cu TSA are nevoie de terapie zilnic. Pentru a putea acoperi această necesitate, din păcate, acești copii migrează de la centrele de stat către cele private. “Vă sunt recunoscătoare pentru lecțiile de viață pe care le spuneți în fața noastră, ca specialiști, pentru creativitatea de care dați dovadă, pentru implicare și devotament. Sunteți dovada vie a rezistenței umane și că fiecare copil este un creator de zâmbete și bucurii pentru părinții săi. Indiferent de limitele și disfuncționalitățile sale, construiți un fundament solid al încrederii în sine, în capacitățile și abilitățile personale, iar copiii dumneavoastră vor reuși să spargă barierele sociale. Se fac eforturi considerabile pentru sprijinirea acestor categorii de beneficiari, atât a copiilor cât și a persoanelor adulte. Forța și puterea stă în dumneavoastră ca părinți, sunteți extraordinari. Vă doresc mult succes!”, a mai declarat reprezentantul DGASPC Vaslui.

Povestea unei mame din Vaslui, cu doi copii diagnosticați cu autism

Despre problemele pe care le poate întâmpina un părinte care crește un copil cu TSA a vorbit și Ana, mama a doi gemeni de 3 ani, ambii diagnosticați cu o astfel de afecțiune. “Am doi copii cu autism. Povestea mea începe în urmă cu 3 ani, când am observat că unul dintre băieții mei are un regres în dezvoltarea lui. Primele semne pe care le-am observat la el au fost că a încetat să mai fie cuminte, nu se uita la mine când îl strigam, nu mai era un copil vesel și prefera să petreacă timp singur. La celălalt a început cu evitarea mâncării de orice fel, indiferent de textură, culoare, aspect, acceptând doar pufuleți, lapte și biscuiți. Ambii băieți aveau momente de agresivitate, se loveau de parcă nu mai simțeau durerea. Nu aveau niciun simț al pericolului dezvoltat. După multe certuri cu familia și prietenii mei, am căutat ajutor la specialiști. A fost una dintre cele mai grele perioade din viața mea, deoarece toți îmi spuneau că sunt paranoică, că e doar în capul meu, copiii nu au nimic, ei doar se dezvoltă mai târziu, sunt băieți. La început, am găsit sprijin în surorile mele mai mici care mi-au fost alături și îmi sunt în continuare. În sfârșit mi-am făcut curaj și am apelat la specialiști și mi s-a spus direct: gemenii tăi au tulburări din spectrul autist. În acel moment am simțit că mă prăbușesc. Am intrat în depresie, am început să caut tot felul de informații și soluții posibile, doar că, de ce citeam mai mult, realizam că viitorul lor nu avea deloc să fie așa cum mi-am imaginat eu. Băieții mei, care sunt de la moderat la sever, m-au învățat să am răbdare, să accept orice situație și să cred în miracole. Mamele, dar în special cele de copii speciali, știu ce înseamnă iubirea pentru copiii lor. Negare, vinovăție, durere și acceptare – am trecut prin toate etapele când am acceptat diagnosticul și atunci am spus: vreau și pot să lupt pentru copiii mei speciali. Au fost momente când m-am simțit frustrată, dar cu timpul am învățat să-mi calmez emoțiile. Un alt punct de care m-am lovit, a fost prima încadrare în grad. Nu știam de unde să încep, unde să merg, ce trebuie să fac. După încadrare mi s-a oferit o oră de terapie pe săptămână, deoarece nu avem destui terapeuți pentru câți copii diagnosticați avem. Așadar, am căutat terapie în privat. A trecut un an de terapie. La a doua încadrare, s-a hotărât scăderea în grad a unuia dintre băieți, datorită faptului că este verbal, știe să scrie, să citească, dar cu toate acestea copilul meu încă poartă pampers, deci are o mică întârziere. Nu înțeleg de ce i s-a luat gradul în condițiile în care are nevoie de ajutor. Recuperarea unui copil cu autism trebuie susținută și din punct de vedere financiar pentru ca acel copil să facă progrese. A trebuit să renunț la o terapie în privat, deoarece nu mai primeam două indemnizații și din păcate, chiar dacă lucrez, nu-mi pot permite orele necesare pentru recuperarea ambilor copii”, își spune povestea Ana T.

Centrele de recuperare din cadrul DGASPC Vaslui în care copiii diagnosticați cu autism pot urma terapii de recuperare sunt:

Centrul de Consiliere și Asistență Specializată pentru Copilul cu TSA; Centrul de Zi de Recuperare pentru Copiii cu Dizabilități Negrești; Centrul de Zi de Recuperare pentru Copilul cu Dizabilități Huși; Centrul de Zi de Recuperare pentru Copilul cu Dizabilități Bârlad.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

15 COMENTARII

  1. Vaccinul tata, au luat amploare cazurile de autism. Pe timpul lui Ceaușescu erau cateva cazuri izolate, acum e explozie de autism. Dar na, daca spui adevărul, ești sosocar și prost.

  2. Autismul este cauzat de mercurul din vaccinuri si alte toxine din ele , mai multe intepari , mai mut autism , e foarte simplu. Cautati niste documentare despre efectele „adverse” si va convingeti singuri. Nu mai intepati copiii cu injectii de reducere si control a populatiei.

    • Bravo. Uite, daca tu nu ai fost vaccinat acum bubui de intelidenta.
      Cred ca te simti mandru cand citesti ce ai scris :))))

      Peniili mai sunteti cu „Cautati niste documentare despre bla bla”… pai bai inteligentule ce cauti aia gasesti. Daca o sa cauti documentare despre cat de cwrva e ma-ta le vei gasi imediat.
      Exista „documentare” pentru orice vrei sa auzi.

  3. Copiii cu autism, ADHD sunt discriminati in scolile Vasluiene, ar trebui co troale ruguoase. Scolile si managementul lor ii discrimeneaza desi au dreptul.la invatamant in masa, ii determina sa ii mute in scolile de invatamant special unde nu exista personal profesionist, anngajari pe pile. CJRAE nu face nimic, nu au personal profesionist, o mare mafie la ISJ si DGASPC. Doar sa isi incaseze salariile, sa nu munceasca, personal neprofesionist, parintii apeleaza la specialistii din alte judete. Acesti copii, ale caror parinti nu au posibilitati financiare sunt pierduti si nu sunt integrati. In Italia de exemplu copiii beneficiaza de terapie, personal profesionisti gratuit din partea statului, iar la noi ii indoapa cu pastile psihotrope, iar in centrele specialie, scoli speciale sunt chinuiti, maltratati, aresati fizic si verbal. Se intampla la fel ca in centrele de batrani ale lui Gabriela Firea

    • Asa este! Aveti perfecta dreptate! In judet nu exista personal profesionist, CJRAE nu functioneaza, nu isi fac treaba, DGASPC ul fel, ISJ ul la fel….judetul lui Buzatu Romania Pesede, cazul Firea!

      • As dori ca copilul meu cu autism sa moara cu o zi înaintea mea ca să nu fie torturat și înfometat de personalul de la ” asistenta sociala” din acest județ unde coruptia și nepasarea e la ea acasă.

        • Multe se mai intampla in judetul Vaslui! Cazul spagii paznicului de la DGASPC, CSC nr.2 , spagi pentru plasament, adoptii, trafic de minori, mafia DGASPC, ISJ, CJRAE incompetenta, spaga portbagaj, angajari politice, Zara Barlad angajeaza de la partidul sau cu Gabi Cretu, cazul Firea de Vaslui, DNA nu face nimic

  4. As avea o întrebare, câți copii cu autism au recuperat specialiștii din Vaslui astfel încât sa nu mai figureze cu acest diagnostic, sa aibă un loc de munca și sa-si poată întemeia o familie.

  5. Numai la DGASPC sa nu duceți copiii cu autism, nu au specialiști, în centre sunt bătuți și înfometați, adulții cu autism sunt bătuți și puși la munca în lagărele de la Malaiesti și Huși și mai vorbim de ziua autismului?
    Părinții își duc copiii la OMG- uri private în vederea recuperării pe bani grei, după ce se recuperează cât de cât boala revine la adolescenta datorita frustrărilor de la școală unde copiii cu autism sunt marginalizați de către profesori și colegi, se ajunge în faza în care părinții nu mai pot stăpâni situația și trebuie sa-i interneze în spital sau sa-i ducă în aceste lagăre ale DGASPC-ului. Nu exista recuperare în autism ci doar o ameliorare, autismul este o boala pe viata și se tratează prin înțelegere și dragoste, degeaba faci terapie în copilărie dacă nu exista continuitate la adolescenta atunci când copilul trece prin cele mai multe provocari.

  6. Dar cauza? Discuta cineva despre cauza? Daca am fi onesti, am lua in calcul vaccinurile. Sau radiatiile wifi/telefonie mobila…

    • DA DA, telefonia mobila si radiatiile de la cuptorul cu microunde sunt de vina. Eu zic sa fugi repede si sa te ascunzi in munti si sa nu care cumva sa faci copii ca e foarte posibil sa iti semene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.