spot_img
spot_img
1.1 C
Vaslui
22-nov.-2024
spot_img
spot_img

Au lãsat Anglia pentru o fermã în Vaslui | FOTO

- Advertisement -

O pasiune a fost transformatã în afacere de familie la Grãjdeni! 

REPATRIATI…Exemplul de azi poate fi succesul de mâine! Pe aceastã premisã, Iulian si Monica Hazazup, sot si sotie, care locuiesc în satul Grãjdeni, comuna Fruntiseni, au hotãrât anul trecut sã se întoarcã din Anglia pentru a-si lãsa amprenta în locul unde s-au nãscut. Dupã ce Iulian si Monica au stat în Anglia 12 ani, respectiv 10 ani, au venit anul trecut, în februarie, acasã de tot, unde au investit în jur de 35.000 de euro în legumiculturã! La cei 38 de ani ai lui Iulian Hazazub si la cei 42 de ani ai Monicãi, munca la „tarlaua” lor a devenit tot ce si-au dorit în viatã! Anul acesta au „proiectat” si au ridicat un al doilea solar, de 30 m lungime si 10 m lãtime, unde au început deja sã planteze! Familia Hazazub si-a propus de altfel sã mãreascã productia agricolã la anul urmãtor, în 2025, adãugând încã un solar, cel de al treilea, pentru a atinge 1.500 m de productie!

Cei doi soti au întâmpinat multe greutãti în Londra, în cei 12 ani cât au stat în Marea Britanie. Un accident de muncã avea sã le punã la încercare credinta, iubirea, rãbdarea, speranta, încrederea. Acum s-au întors acasã si locurile natale i-au însufletit, dându-le putere de muncã sã-si facã o afacere de familie asa cum au vãzut în Marea Britanie. „Este al doilea an de când, de la începutul primãverii au început munca. Sezonul pentru noi abia acum începe, pânã acum am pregãtit terenul, am lucrat la al doilea solar. Primul, ridicat anul trecut, are 500 de mp (50 lungime si 10 m lãtime) iar cel de al doilea, ridicat în acest an, are 300 mp (50 m lungime si 6 m lãtime). În total avem 800 de mp de solar”, ne-a precizat Iulian Hazazub. Mai mult, acesta a spus cã în anii viitori vor face al treilea si al patrulea solar, pentru a ajunge la minim 1500 de mp, pentru a planta legume. „Anul acesta plantãm rosii, castraveti, ardei kapia, ardei gogosar, vinete si ardei iute pentru dulceatã! Asta fiind doar în cele douã solarii. În câmp, în cele 40 de arii, vom planta usturoi, ceapã si cartofi. Trebuie sã stiti cã asa merge agricultura, din an în an mai bine, pentru cã trebuie sã investesti, sã muncesti, dar sincer se meritã! Productia creste an de an, ca si venitul. Noi tindem sã ajungem la minim 1.500 de mp de solar, care reprezintã spatiul de solar protejat”, a precizat Iulian Hazazub. Anul acesta, Ferma Hazazub va avea în jur de 2.500 de rãsaduri plantate. Se ajutã cu cei de la Ferma Ursu din Bogdãnita, îsi dau unul la altul rãsaduri, se sfãtuiesc, se ajutã unii pe altii la plantat si la orice este nevoie. „Noi îi ajutãm pe ei, ei ne ajutã pe noi, este un ajutor binevenit”, a spus Iulian Hazazub.

Unde nu au cum sã facã agriculturã, au plantat pomi!Si au fãcut si o micã livadã!

Pe lângã legicumiculturã, familia Hazazub mai are o pasiune, pomicultura. Pe terenul unde nu se preteazã grãdinãritul au plantat câtiva pomi fructiferi. „Am fãcut ceva ca o livãdutã, cu ciresi, visini, meri, pruni, caisi. Cam asta am plantat acolo în acest an! Ne-am informat când am plecat anul trecut din Anglia si despre un proiect de dezvoltare a tânãrului fermier, dar cerintele sunt mari. Ne trebuie teren mai mult, pe care noi nu-l avem. Revenind acasã, sotul a fãcut si un curs de pomiculturã, ceea ce a întãrit cunostintele cât de cât în domeniu si astfel ne-am permis sã facem si o livadã micã deocamdatã”, ne-a specificat Monica Hazazup, o femeie inimoasã, frumoasã si dornicã de a fi un agricultor perfect!

Familia Hazazub a achizitionat masini agricole la mâna a doua!

INVESTITIE…Si ca sã fie „tacâmul” agricol perfect, familia de agricultori Hazazub si-a completat „averea” cu masini agricole second hand, astfel cã lucreazã pãmântul, unde se poate, mecanizat. „Aveam anul trecut o motosapã împrumutatã. Anul acesta însã mi-am luat un tractoras, care sã ne ajute sã pregãtim terenul, o frezã, un tocãtor vegetal, toate la mâna a doua. La fermã, am mai aranjat un colt ca sã ne relaxãm dupã muncã… Anul acesta nu mai plantãm pepeni, pentru cã nu mai merg, am semãnat mazãre pentru mâncare, precum si fasole pentru pãstãi”, a precizat Iulian Hazazub. Aceasta ne-a explicat cã munca      în solar nu este deloc usoarã, însã în Anglia au învãtat cã mâncarea bio, cu gustul copilãriei, este cea mai importantã. «Greutãtile întâmpinate sunt ca la orice început, dar sincer le depãsim datoritã dorintei de a munci. Dorinta a fost de a planta cât putem, fãrã a cãuta încã o piatã de desfacere, dar lucrurile în viatã vin de la sine, ne-a scos Dumnezeu oameni minunati în cale si o sã gãsim si în acest an piatã de desfacere. Ne dorim „gustul” de altãdatã. Abia asteptãm fructele din copacii copilãriei, legumele si fructele de acasã, iar faptul cã le putem cultiva noi, stiind ce cultivãm si mâncãm, ne face sã mergem mai departe. Având o sustinere necontenitã din partea familiei amândurora, ne dorim sã crestem usor numãrul solariilor, sã putem planta protejat, factorii externi fiind foarte multi si diversi, sã ajungem sã ne procesãm produsele si sã ne dezvoltãm si noi, si satul în care locuim”, a mai spus Monica Hazazub. Este un lucru deosebit si un exemplu pentru agricultorii vasluieni faptul cã cei doi soti Hazazub, Iulian si Monica, se ajutã neconditionat cu cei de la Ferma Ursu, din comuna Bogdãnita, precum si cu alti tineri agricultori din judetul Vaslui. Toti vor sã aducã agricultura la rangul de altãdatã, intentia lor fiind sã facã împreunã cu întreprizãtorii locali o „Cooperativã”, prin care vor putea sustine contracte cu supermarketurile din zonã!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Va rupe statul , o să vedeți cum stau calare pe voi. Știu pe cineva care o intrat în politică, doar că sa scape de controale în fiecare săptămână. Aici, serviciile trăiesc bine, cine muncește, este sclavul lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.