INTERVIU… Daniela Adam este învãtãtoare, are 53 de ani si o mare dragoste: arta popularã si traditiilor românesti. De aproape 20 ani studiazã folclorul, publicã culegeri, organizeazã sezãtori si tabere traditionale în cadrul cãrora îi ajutã pe copii sã descopere tainele mestesugurilor traditionale: cusãturi, picturi icoane pe sticlã, împletituri, ouã încondeiate, mãsti traditionale, olãrit etc. În 2009, a înfiintat, prin intermediul unui proiect transfrontalier cu finantare europeanã, Muzeul Traditiilor Muntenii de Sus, iar din 2010 este coordonatorul Taberei de mestesuguri traditionale „Flori de mai”. De doi ani de zile, îsi desfãsoarã activitatea în cadrul Cãminului Cultural Codãesti, unde a înfiintat Ansamblul folcoric „Mlãdite codãestene”. Împreunã cu sotul ei, Costel Adam, directorul Cãminului Cultural Solesti, a pus bazele Asociatiei cultural- educative „La izvorul traditiilor”, cu care au derulat mai multe proiecte. Nu a renuntat, însã, la catedra de la Scoala Gimnazialã „Constantin Parfene”, continuã sã formeze caractere si sã îndrume elevii pe drumul educatiei. Vã invitãm, în rândurile urmãtoare, sã o cunoasteti pe Daniela Adam, cãci pe fiica ei, Cosmina Adam, o stiti cu sigurantã de la spectacole din judet sau, dacã nu, de la televizor. Ceea ce, poate, nu stiti este cã tânãra interpretã de muzicã popularã a mostenit talentul de la mama ei. „Da, de la mine a mostenit vocea. Mã bucur cã, împreunã cu sotul meu, am reusit sã o sustinem sã ajungã acolo unde si-a dorit. Darul de a fi pãrinte este cel mai de pret lucru pe care l-as fi putut primi vreodatã„, a mãrturisit Daniela Adam.
Reporter: Doamna Adam, cum a fost copilãria dumneavoastrã? Ce amintiri aveti cu familia, oamenii dragi sufletului dumneavoastrã?
Daniela Adam: Am avut o copilãrie frumoasã, unde pãrintii împreunã cu bunicii din partea mamei, care locuiau împreunã , m-au crescut si educat cu fricã de Dumnezeu, respect fatã de cei din jur, sã mã înconjur mereu de oameni de la care sã învãt lucruri bune. Persoana cea mai dragã pe care o port mereu în suflet este bunica mea care m-a iubit foarte mult si m-a educat frumos. Am foarte multe amintiri cu ea de când mergeam cu ea la bisericã, la Înviere, pânã la terminarea liceului. Era foarte mândrã de mine, în special la finalul fiecãrui an scolar, când veneam acasã cu premii. Primii ani de scoalã i-am absolvit la Scoala Brodoc, studiile liceale la Liceul „M. Kogãlniceanu” Vaslui, Scoala Postlicealã Psihopedagogicã Iasi si Facultatea de Limba si Literatura Românã Bucuresti.
Reporter: Vã aduceti aminte când v-ati dat seama cã vã doriti sã deveniti cadru didactic? Unde v-ati început cariera didacticã?
Daniela Adam: Încã de micã îmi doream sã fiu cadru didactic deoarece am avut modele de profesori atât în perioada gimnaziului, cât si în timpul liceului. Dupã anii 1990, când am început sã-mi desfãsor activitatea în învãtãmânt, am întâlnit profesori dedicati meseriei de cadru didactic, care mi-au insuflat dragostea pentru aceastã nobilã meserie de învãtãtor si m-au influentat pentru a mã perfectiona în acest sens (prof. Constantin Poianã, prof. Ion Baban, prof. Marin Moronescu, prof. Mihai). Cariera didacticã am început-o chiar la scoala unde am absolvit cursurile gimnaziale – Scoala Brodoc, din anul 1995 m-am titularizat prin concurs la Scoala Gimnazialã „Ion Agarici” Muntenii de Sus si tot aici în perioada 2010- 2014 am fost directorul scolii. Din anul 2014 si pânã în prezent îmi desfãsor activitatea didacticã la Scoala Gimnazialã „Constantin Parfene” Vaslui, iar pe lângã catedra de la scoalã, în perioada 2014-2016, am fost profesor metodist la Casa Corpului Didactic Vaslui. Sunt un cadru didactic care a format multe serii de elevi, cu care mã mândresc, sunt oameni la casele lor, au meserii frumoase si, la rândul lor, au copii ce îmi sunt actualmente elevi. Îmi fac meseria cu multã dãruire, implicare, mereu deschisã la nou, la noile provocãri ce contribuie la specializarea mea în acest domeniu al educatiei. Este frumos sã „slefuiesti” si sã formezi caractere odatã ce îti faci meseria cu multã pasiune, sã iubesti copiii, sã fii responsabil si sã rãspunzi la provocãrile actuale.
Reporter: Cum a apãrut dragostea de arta popularã si traditiile românesti?
Daniela Adam: Dragostea pentru arta popularã si traditiile românesti a început când sotul meu se preocupa de cultura traditionalã în comuna Solesti, iar eu am început sã fac cercetare în acest sens în comuna Muntenii de Sus, în anul 2006 reusind sã public culegerea de folclor „La izvorul traditiilor”. Aceasta cuprinde un istoric al comunei, cântece vechi culese de la bãtrânii satului, dansul popular „Rândurile”, descântece, strigãturi si imagini vechi dupa cel de-Al II-lea Rãzboi Mondial. În acest sens, i-am avut ca mentori pe regretatii profesori Ioan Mancas si Dan Ravaru, precum si domnul coregraf George Ilascu, oameni foarte bine pregãtiti si dedicati acestui domeniu cultural. De aici, lucrurile au luat amploare; în perioada 2007-2009 am fost manager în cadrul unui Proiect transfrontalier cu finantare europeanã „Traditii în oglindã”, în urma cãruia am înfiintat Muzeul Traditiilor Muntenii de Sus. Apoi, am urmat cursurile de muzeograf la Bucuresti în perioada 2009-2011, prilej cu care am elaborat si acreditat prin Ministerul Culturii primul muzeu înfiintat în mediul rural din judetul Vaslui – Muzeul Traditiilor.
Reporter: Stiu cã organizati si o tabãrã de mestesuguri traditionale, în ce constã?
Daniela Adam: Da, dupã înfiintarea Muzeului Traditiilor din Muntenii de Sus, din 2010 sunt coordonatorul Taberei de mestesuguri traditionale „Flori de mai”. Anul acesta ne aflãm la cea de a XIII- a editie pe care o organizãm de zece ani la Scoala Gimnazialã „Constantin Parfene” Vaslui, unde îmi desfãsor activitatea. Aceastã tabãrã se organizeazã pe ateliere mestesugãresti, an de an avem un numãr impresionant de participanti din cadrul învãtãmântului preuniversitar, iar elevii apartin mediului si sunt iubitori de arta traditionalã: cusãturi, picturi icoane pe sticlã, împletituri, ouã încondeiate, mãsti traditionale, olãrit. Este un proiect de succes deoarece aduce plus valoare învãtãmântului vasluian, fiind unic în judet si nu numai, fiind proiectul meu de suflet. Activez la una din scolile etalon din judet, unde sunt înregistrate an de an rezultate notabile la concursurile pe discipline , evaluãri nationale si olimpiade.
Reporter: Ati fãcut cercetare si studiu pe linie de folclor. Explicati-ne ce înseamnã aceastã muncã.
Daniela Adam: Într-adevãr, o altã preocupare a mea a fost identificarea elementelor componente ce alcãtuiesc costumul popular. Sub îndrumarea prof. Dan Ravaru si cu sprijinul Centrului Cultural Judetean Vaslui, am mers în diferite zone ale judetului si am descoperit modele ale portului popular ce au fost incluse în cartea „Portul popular vasluian- Istorie si actualitate” – Iasi 2015. Tot în acest an, prin Asociatia cultural- educativã „La izvorul traditiilor”, am implementat împreunã cu sotul meu un proiect care a avut ca scop confectionarea a 16 costume de fatã si 12 costume bãiat, premierã pentru judetul Vaslui la acel moment. Tot în anul 2015, împreunã cu domnul prof. Dan Ravaru, am realizat cartea „Aspecte ale vãlãretului din judetul Vaslui”, care scoate în evidentã obiceiurile de iarnã pãstrate la noi în judet. Toate acestea din urmã s-au realizat cu sprijinul Centrului Cultural Judetean Vaslui, pe baza unei frumoase colaborãri cu domnul director Lucian Onciu, un om cu un caracter deosebit, de încredere si dedicat promovãrii culturii traditionale.
Reporter: Are judetul Vaslui un dans popular autentic?
Daniela Adam: Da, cel mai autentic dans traditional de la noi din judet este „Rândurile”, l-am promovat prin participarea dansatorilor la festivaluri judetene, nationale si internationale, reusind sã cîstigãm premii importante, pentru cã s-a remarcat în mod deosebit prin port popular si pasi de dans. Asta a însemnat o preocupare a mea în a forma tineri cãrora sã le insuflu plãcerea de a cunoaste, pãstra si a transmite mai departe dansul popular.
Reporter: De ceva timp, activati în comuna Codãesti, unde ati întemeiat Ansamblul de cântece si jocuri populare „Mlãdite codãestene”. Povestiti-ne putin despre acest ansamblu si activitatea Cãminului Cultural din comunã.
Daniela Adam: De aproximativ doi ani îmi desfãsor activitatea în cadrul Cãminului Cultural Codãesti. Încã de la început am înfiintat Ansamblul folcoric „Mlãdite codãestene”, care are în componenta sa copii si adulti. Am fãcut cercetare în cele patru sate ale comunei si am descoperit mesteri populari, rapsozi pe care i-am îndrumat si i-am determinat sã realizeze componente ale costumului popular. Sub îndrumarea coregrafului Virginel Solomon si cu sprijinul financiar al Primãriei Codãesti, prin doamna primar Anisoara Lupu, am pus în scenã o suitã de dansuri populare cu care am participat la Festivalul International „Hora din Strãbuni” – 2023. O altã activitate pe care mi-am dorit-o a fost aceea de a organiza în fiecare sat sezãtori traditionale de iarnã, unde tânãra generatie sã aibã de unde sã culeagã tehnici ale mestesugului popular, repertoriu muzical din vechime, pasi de dans. În urma acestor sezãtori, în satul Ghergheleu, am realizat o expozitie permanentã cu obiecte vechi donate de locuitorii satului. Sunt foarte multumitã de toatã activitatea culturalã deoarece într-un timp foarte scurt s-au realizat multe obiective importante, care aseazã la loc de cinste comuna Codãesti în domeniul cultural.
Apreciez articolul….ar fi minunat să promovați în fiecare ediție a ziarului activitatea unui învățător din diferite școli….