REZULTATE… Judetul Vaslui a mai primit sase locuri la Olimpiada Nationalã de Fizicã, datoritã rezultatelor foarte bune obtinute de elevi. Acestea au fost adjudecate de Karla Nedelcu de la Scoala Gimnazialã „George Tutoveanu” Bârlad, Dumitru-Radu Corozel si Stefan Motea, ambii de la Colegiul National „Cuza Vodã” Husi, Tudor Ionitã de la Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu” Bârlad, Mihnea-Stefan Sandu si Eric-Andrei Cretu, ambii de la Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” Vaslui. Ei se vor alãtura primilor sase elevi calificati la etapa nationalã: Yanis-Cosmin Roca, David Polei si Radu-Matei Ursan de la Colegiul National „Cuza Vodã” Husi, Matei Cornea de la Scoala Gimnazialã „Mihail Sadoveanu” Husi, Daniel Gagiu si Bianca-Elena Cruceanu, ambii de la Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu” Bârlad. Olimpiada Nationalã de Fizicã se va desfãsura la Brasov, în perioada 21-26 aprilie.
Matei Cornea este elev în clasa a VI-a la Scoala Gimnazialã „Mihail Sadoveanu” Husi, iar anul acesta s-a calificat la douã olimpiade, cea de la Fizicã si cea de la Matematicã: „Când am aflat cã m-am calificat la etapele nationale ale olimpiadelor de matematicã si fizicã, am simtit cã-mi explodeazã inima de fericire. Mã asteptam sã mã calific, în special la matematicã, deoarece la celelalte concursuri judetene am obtinut cele mai bune rezultate. Subiectele au fost grele la ambele materii. La matematicã, cel mai dificil subiect a fost al treilea, dar cu multe idei am reusit sã-l fac de punctaj maxim, iar la al doilea subiect, din neatentie, am gresit subpunctul b, fapt ce-mi aducea calificarea fãrã emotie. La fizicã, bãtãile de cap mi le-a dat un exercitiu cu erori relative. Nu as putea spune care dintre cele douã materii îmi place mai mult, în schimb as putea spune cã la primul contact cu aceste discipline si cu profesorii, inclusiv cu cei de la Centrul Judetean de Excelentã, am simtit o atractie si am presimtit cã împreunã reusim calificarea la nationalã, fapt întâmplat si anul trecut la Matematicã. Participarea la olimpiada nationalã m-a motivat sã lucrez mai intens în acest an pentru a obtine rezultate cu adevãrat exceptionale. Urmeazã o perioada foarte grea, în care trebuie sã sacrific alte activitãti în favoarea lucrului intens la cele douã materii. Pe acestã cale, doresc sã le multumesc domnilor profesori de la clasã si de la Centrul Judetean de Excelentã pentru încrederea si rãbdarea pe care mi-au acordat-o de-a lungul timpului. Le urez succes tuturor copiilor care s-au calificat la aceste olimpiade si nu numai”, ne-a declarat Matei Cornea. Acesta a obtinut, anul trecut, Premiul I la etapa nationalã a Olimpiadei de religie, cultul romano-catolic.
Mihnea-Stefan Sandu: „Mie îmi plac ambele materii si sper sã le pot combina în viitoarea mea carierã”
Si Mihnea -Stefan Sandu a participat la Olimpiada de Matematicã, a obtinut locul II la etapa judeteanã si are mari sanse sã primeascã un loc la redistribuire. Vestea cã s-a calificat, deja, la Olimpiada de Fizicã l-a bucurat nespus de mult: „am fost fericit când am aflat cã m-am calificat la etapa nationalã, însã mã si asteptam la acest lucru deoarece am cãutat rezultatele din alte judete si am constatat cã am un punctaj foarte bun comparativ cu celalalte rezultate obtinute în tarã. Nici la calificarea la Olimpiada de Matematicã nu am emotii mari, motivul fiind acelasi. Referitor la subiecte, mi s-au pãrut interesante si accesibile, doar cã nu mi s-au pãrut asemãnatoare cu subiectele din anii trecuti. Au pus mai mult accent pe interpretarea datelor si pe reprezentarea graficã a acestora decât subiectele din anii anteriori. Al treilea subiect mi s-a pãrut cel mai greu, a constat în interpretarea unor date si în deducerea unor rezultate pe baza datelor. Si subiectul I a fost asemãnãtor din acest punct de Vedere, întrucât un subpunct al acestuia a presupus realizarea unui grafic si extragerea unor rezultate pe baza acestuia, rezultate ce s-ar fi putut calcula usor cu integrale, însã mai greu la nivelul nostru. Din acest motiv, consider cã ar trebui încurajatã o abordare interdisciplinarã în studiul stiintelor deoarece matematica contribuie la dezvoltarea fizicii si intrebarile legate de fenomenele fizice determinã dezvoltarea unor noi ramuri ale matematicii. Mie îmi plac ambele materii si sper sã le pot combina în viitoarea mea carierã. În fiecare zi încerc sã lucrez mãcar o orã la una dintre ele, însã timpul acordat exercitiilor depinde în functie de zi”, ne-a declarat Mihnea-Stefan Sandu.
Eric-Andrei Cretu: „Pânã nu am primit confirmarea cã voi face si eu parte din lotul judetean, nu am vrut sã mã entuziasmez”
Pentru Eric-Andrei Cretu este al treilea an consecutiv în care participã la Olimpiada Nationalã de Fizicã. Acesta a obtinut, în 2021, o medalie de aur la Olimpiada Nationalã de Chimie: „Am fost foarte fericit atunci când am aflat cã m-am calificat la etapa nationalã, întrucât reprezintã al treilea an consecutiv în care particip la faza nationalã a olimpiadei de fizicã. Pânã nu am primit confirmarea cã voi face si eu parte din lotul judetean, nu am vrut sã mã entuziasmez prematur, dar stiam cã existã sanse foarte mari sã mã calific la redistribuire. Subiectele au fost la acelasi nivel de dificultate ca în ultimii doi ani, poate putin mai dificile, pentru cã de la an la an se încearcã propunerea de subiecte noi. Cel mai bine m-am descurcat la subiectul II, unde am reusit sã obtin un punctaj de 9,75 din 10, subiect care a constat în douã probleme: una de oscilatii amortizate si cealaltã de oscilatii libere combinate cu oscilatii întretinute. Fiind foarte multã materie adunatã în cei trei ani de liceu, mã concentrez doar pe fizicã si încerc sã obtin un rezultat cât mai bun la etapa nationalã. Momentan, nu sunt 100% sigur ce facultate voi urma, însã am reusit sã îmi restrâng optiunile la douã facultãti: cea de Fizicã cu specializare Fizicã-Informaticã sau Facultatea Matematicã si Informaticã”, ne-a declarat Eric-Andrei Cretu.