spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
27-nov.-2024
spot_img
spot_img

Anca Iulia Ranghiuc, de la “doamna învățătoare”, la comisar-șef de poliție

- Advertisement -

CARIERĂ… Șoferii vasluieni care au obiceiul să calce pedala de accelerație sau care ignoră regulile de circulație, nu au cum să nu o cunoască pe polițista de la circulație Anca Iulia Ranghiuc, care ceva vreme a fost șeful Serviciului Rutier Vaslui. Intransigentă, nemiloasă cu cei care în mod vădit încalcă regulile de circulație, dar echilibrată când ia decizii, aceasta a ajuns să fie iubită de șoferi, chiar dacă mulți dintre ei au rămas pietoni pentru câteva luni. Motivul? Niciodată nu face exces de zel și respectă legea în spiritul și nu în litera ei. De fapt, scopul sancțiunilor severe pe care le dă șoferilor indisciplinați au în viziunea ei o contribuție masivă la scăderea numărului de accidente. De unde vine această gândire? Este mai mult un defect profesional, fiindcă atunci când era învățătoare și un elev era accidentat din vina unui șofer inconștient, vedea cât de mult perturba viața acelui copil, dacă avea noroc să scape cu bine. Cu o experiență de peste 21 de ani ca ofițer de poliție, Anca Ranghiuc se poate lăuda acum cu o carieră de invidiat. Și asta după ce a reușit să avanseze până la cel mai mare grad din IPJ Vaslui, cel de comisar șef de poliție. Mai mult, timp de doi ani a deținut și funcția de șef Serviciu Poliție Rutieră, ca apoi, începând cu 1 ianuarie 2024, să fie numită șef Serviciu Ordine Publică. Ca polițist, Anca Ranghiuc povestește că a reușit, în cei 21 de ani de carieră, să păstreze un echilibru între meserie și familie. «Am avut și norocul ca familia să mă înțeleagă, mai ales că, înainte de a fi polițist, ești mamă. Cu doi copii acasă nu a fost ușor dar, cu răbdare și echilibru între familie și carieră, poți să faci față cu brio. Astfel, de 8 Martie, le transmit colegelor mele multă sănătate, să aibă putere de muncă și să învețe să-și țină în echilibru viața de familie și cariera de polițist», spune Anca Iulia Ranghiuc.

Născută în urmă cu 48 de ani, mamă a doi copii, un băiat de 24 de ani și unul de 8 ani, Anca Iulia Ranghiuc este polițistul care se poate lăuda că a reușit să împace viața de polițist cu cea de familie. A ajuns în rândurile polițiștilor vasluieni, la Rutieră, în 2003, după ce a renunțat să mai fie «doamna învățătoare». La început de carieră, ca polițist la Serviciul Rutier și singura femeie, experiența din învățământ s-a dovedit de mare ajutor, mai ales că a primit, ca sarcini de serviciu, educația rutieră în școli. A lucrat o perioadă lungă de timp cu elevii, fie ei de gimnaziu sau de liceu, și crede că a reușit să pună umărul la reducerea numărului de accidente rutiere, mai ales în rândul elevilor. «Am lucrat în învățământ, la o școală din municipiul Bârlad, ca învățătoare, ca apoi să fiu angajată din sursă externă, ca polițist la Rutieră. Lucrurile chiar s-au legat, mai ales că am avut ca sarcini de serviciu educația rutieră, lucrul care mi-a plăcut foarte mult. Am gândit că pot contribui, în felul acesta, la prevenirea și reducerea numărului de accidente rutiere. Partea de psihologie și pedagogie mi-a prins bine și cred că pot prinde în orice domeniu », spune Anca Ranghiuc.

Zâmbetul și intransigența, arma polițistului de la Rutieră

Ca polițist la Serviciul Rutier, Anca Ranghiuc a fost nevoită să iasă și în stradă, în mijlocul șoferilor. Nu a fost speriată de lucrul acesta și a reușit să facă față cu brio provocărilor. Spune că șoferii prinși pe picior greșit erau dezarmați în momentul în care o femeie le cerea documentele și le explica să au încălcat legislația rutieră și că vor fi trași la răspundere. Seriozitatea de care a dat dovadă a făcut ca, la un moment dat, să fie numită chiar Șef Serviciul Poliție Rutieră, funcție pe care a ocupat-o timp de doi ani. «Ca experiență, a fost bine, mai ales că eu cunoșteam activitatea poliției Rutiere, plus faptul că eram bine pregătită în ceea ce privește legislația care a suferit modificări, de-a lungul timpului. Pentru o lungă perioadă de timp, am fost singura femeie din cadrul Serviciului Rutier dar, la ora actuală, în cadrul Serviciului sunt 7 femei. Și toate fac parte din rândul celor care ies în stradă pentru a opri și sancționa conducătorii auto care încalcă legislația Rutieră. Interesant este faptul că șoferii opriți nu mai sunt extrem de gălăgioși atunci când o femeie polițist îi trage pe dreapta. Eu pot spune că am fost, câțiva ani buni, singura femeie de la Rutieră în serviciu activ și în mijlocul evenimentelor, dar lucrurile au mai evoluat. Începând cu 2017, în rândurile polițiștilor au fost angajate tot mai multe polițiste. Așa am ajuns ca astăzi, în cadrul IPJ Vaslui, să activeze 163 de doamne și domnișoare”, spune Anca Ranghiuc.

Anca reușește să împace viața de familie cu cea de polițist

PACE PROFESIONALĂ… Se știe că un polițist nu are o viață tocmai ușoară și, de nenumărate ori, este nevoit să-și lase familia pentru a se întoarce la muncă. Și Anca Ranghiuc a fost nevoită să facă la fel, dar spune că, din fericire, a reușit să păstreze un echilibru între casă, familie și muncă. Nu de puține ori, telefonul de serviciu a sunat și a fost nevoită să plece din sânul familiei pentru a se întoarce la muncă. Spune că nu a fost ușor să facă lucrul acesta, dar de fiecare dată a reușit să găsească înțelegere din partea familiei și sprijin din partea rudelor. “Viața de polițist și cu viața de familie se pot împăca dacă ai alături familia care să te înțeleagă. Și noi trebuie să fim prezente alături de copii și noi suntem mame. Am avut noroc să găsesc înțelegere atât la familie cât și la rude, în momentele în care sună telefonul și ești nevoit să te întorci la serviciu. Am reușit să fac față atât vieții de familie cât și serviciului, cu brio, spun eu. Pentru a face față, trebuie să-ți găsești un echilibru și să-ți împarți timpul între viața de familie și carieră. De aceea, de 8 Martie, le transmit colegelor mele multă sănătate, să aibă putere de muncă și să învețe să-și țină în echlibru viața de familie și cariera de polițist», spune Anca Ranghiuc.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

11 COMENTARII

  1. O dezvoltare foarte frumoasa și armonioasă!
    Felicitări pentru tot ce ați realizat si mult succes in etapele viitoare!
    Nu este ușor să conduci o echipă plină de barbati, mai ales că doamna.

  2. nu orice fata avea acces in sistemul militar in anul 2003. pe atunci exista puternic mentalitatea ca femeia tre sa stea la cratita si sa faca copii. a avut „pila babana” de a intrat in politie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.