ERORI… Acțiunea în instanță, deschisă la Huși, de fiica adoptivă a regretatului actor Constantin Codrescu, în încercarea disperată de a recupera ceva din averea părintelui decedat, care, se pare, nu i-a lăsat mai nimic în testament, a înregistrat un prim eșec. Instanța Judecătoriei Huși a decis să îi anuleze cererea Ancăi Codrescu, dându-i, totuși, un termen pentru a reexamina solicitarea și de a prezenta date corecte și informații pertinente în conținutul ei. Se pare că femeia, silindu-se să depună cât mai repede acțiunea de chemare în judecată a mai multor membri ai familiei cu care se războiește pentru avere, a scris nume incomplete, greșite, și nu ar fi știut să invoce motivele de fapt și de drept pe care își întemeiază cererea. Anca Codrescu are la dispoziție 15 zile pentru a-și verifica solicitarea și a regulariza conținutul acesteia. Cei care cunosc însă povestea foarte complicată a familiei actorului născut la Huși, Constantin Codrescu, spun însă că fiica adoptivă a acestuia a pornit o luptă cu morile de vânt, întrucât testamentul părintelui său a fost destul de clar și, din păcate, ei nu i-a lăsat mai nimic.
Anca Codrescu vrea ca testamentul lăsat de marele actor Constantin Codrescu, prin care ea a primit doar o jumătate dintr-o garsonieră, să fie desființat de judecători și, pe baza unei reîmpărțiri, să capete mai mult din bunurile tatălui său. Anca Codrescu a susținut că nici măcar de acea garsonieră nu poate beneficia, întrucât imobilul ar fi fost vândut între timp, iar acum ar trebui să își dea în judecată o verișoară, pentru recuperarea banilor cuveniți. A început lupta pe avere de la Huși, ceea ce i-a uimit pe unii care știu că regretatul actor locuia de zeci de ani în Ghermănești, Snagov, iar cu Hușul nu mai avea de prea mult timp decât o legătură sentimentală, ca pentru locurile natale. Anca Codrescu însă a considerat că instanța Judecătoriei Huși îi poate face dreptate, astfel că, cu câteva zile înainte de 13 noiembrie 2023, data când celebrul său tată adoptiv împlinea un an de la trecerea la cele veșnice, a depus o cerere de chemare în judecată. La „pârâți” și-a trecut aproape toate neamurile, mama vitregă și fiii ei, adoptați de Constantin Codrescu, ba chiar și pe proprii ei copii. Instanța de la Huși a analizat cererea în Camera de Consiliu și, drept urmare, a dispus anularea acesteia, pe motivele prevăzute de lege, cu mențiunea că reclamanta are la dispoziție 15 zile, pentru a scrie corect și argumentat pe cine dă în judecată și, concret, ce dorește să obțină prin această acțiune.
La Huși s-a avizat de principiu înființarea unui teatru cu numele „Constantin Codrescu”. Dar rămâne de văzut drumul de la „principiu” la „propriu-zis”!
Constantin Codrescu s-a născut pe 5 septembrie 1931, la Huși. Împreună cu familia s-a mutat de mic din „orașul dintre vii”. În 1951 a absolvit Institutul de Teatru din București, devenind una dintre celebritățile scenei românești, cu roluri memorabile în filme de mare succes, în piese de teatru și, nu în ultimul rând, în teatrul radiofonic. Vocea sa inconfundabilă și acum a rămas în ecoul vremii, fiind de-o profunzime și de o expresivitate rar întâlnită, conform criticilor de specialitate. Despre municipiul Huși, Constantin Codrescu a vorbit de câteva ori în interviurile date, recunoscând însă că amintirile din acea parte a copilăriei se mai estompaseră, dar fără a altera cu ceva sentimentele profunde pentru locurile natale. În memoria sa, un alt actor hușean, Claudiu Romila, din postura de consilier local, a produs anul trecut înființarea unui teatru la Huși, care să poarte numele „Constantin Codrescu”. Inițiativa, care a primit avizul de principiu din partea colegilor consilieri, a rămas, deocamdată, în acest stadiu, rămânând de văzut dacă ideea de atunci se va și concretiza într-un teatru propriu-zis, mai ales că la Huși s-a realizat o clădire nouă, cochetă, care oferă o sală pentru proiecții cinematografice și, respectiv, o sală concepută anume pentru spectacole de teatru.