TUPEU… Vremea Nouă vă prezintă astăzi povestea singurului penthouse de cinci stele, construit în blocul de lângă Piața Traian. Amenajat modern, cu mobilier și decorațiuni care mai de care, acesta este în acte, de fapt, un simplu uscător. Nu o spunem noi, ci însuși secretarul general al municipiului Vaslui. Contactat telefonic pentru câteva informații, acesta ne-a spus că o comisie de la Primărie va merge la fața locului pentru a verifica dacă uscătorul a fost transformat într-un apartament. “Sub rezerva confirmării ulterioare, acolo este un uscător. Cel puțin, din câte îmi aduc eu aminte, s-a emis o autorizație care se referă la un uscător. S-a constituit o comisie care va analiza toată această situație, întrucât locatarii acelui bloc ne-au trimis o adresă cu mai multe nemulțumiri. După ce reevaluăm toată situația, vom vedea ce măsuri se impun și pe ce căi se pot realiza, administrativ sau în contencios. Fiind vorba de o proprietate privată, trebuie să vedem până unde poate interveni autoritatea publică locală”, a explicat Eduard Lăcătușu, secretarul general al municipiului Vaslui. Uscătorul fusese transformat, de anul trecut, într-un apartament de lux, iar asta o știau și angajații primăriei. Diana, tânăra care ne-a semnalat acest caz, ne-a povestit că arhitectul șef al municipiului Vaslui cunoștea toată situația, ba mai mult, se luase în calcul verificarea uscătorului, însă nimeni nu știe de ce nu s-a mai făcut. Potrivit legii, uscătorul este proprietate comună și fiecare locatar are cotă parte indiviză din acel spațiu. Poate fi transformat într-un apartament doar dacă locatarii își dau acordul. Paul Hordilă ar fi încercat și el să obțină acest lucru, însă s-ar fi lovit de refuzul unui locatar care cumpărase apartamentul prin credit Prima Casă, iar banca cu care avea contract nu a vrut să cedeze cota parte indiviză. Vremea Nouă își arată disponibilitatea prezentării punctului de vedere al omului de afaceri Paul Hordilă, dacă consideră că în articol s-au omis informații importante.
Omul de afaceri Paul Hordilă a reușit ce alți vasluieni simpli, fără bani și pile, nu reușesc de ani de zile, și anume să transforme un uscător într-un apartament. A reușit acest lucru în cazul blocului de lângă Piața Traian. Când a vândut apartamentele, acesta le-a cerut cumpărătorilor acordul ca pe acoperiș să construiască o terasă și/sau o mansardă. În cazul blocurilor cu peste patru etaje și mansardă, legea spune că este necesară și o autorizație de securitate la incendiu. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) “Podul Înalt” Vaslui, firma care a construit blocul de lângă Piața Traian nu a cerut autorizație ISU: “Nu a depus documentație pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu. Obligativitatea obținerii avizului, respectiv a autorizației de securitate la incendiu, revine doar beneficiarului, începând cu anul 2016, după intrarea în vigoare al HG nr. 571/2016”. Că este vorba despre o mansardă care trebuia folosită pe post de uscător sau de un uscător de sine stătător, autoritățile trebuie să stabilească.
De la uscător la apartament de lux: “tot insistă că e casa lui, că a investit 200.000 euro în ea”
Diana, tânăra care ne-a semnalat acest caz, ne-a mărturisit că mai multe apartamente din blocul cu pricina au suferit modificări. “Eu am mai făcut niște modificări, dar mi le asum. A fost, la un moment dat, o discuție că trebuie să vină o comisie să verifice apartamentele. Eu le-am zis, dacă deschide el (n.r. Paul Hordilă) ușa penthouse-ului, deschid și eu. Mi-a zis doamna arhitect: «ați avea șanse să scăpați fără amendă și să vă puneți în regulă cu actele dacă nu ați stricat ceva din structura de rezistență». Dar blocul e pe cadre și grinzi, eu nu m-am atins de nimic. Până la urmă, comisia nu a mai verificat nimic. De ce să beneficieze Paul Hordilă de uscător? Eu i-am zis: «dacă vine primăria și îmi spune că e parcarea ta, eu îmi mut mașina. Dar tu îmi deschizi ușa ca să intru pe acoperiș? Că eu, dacă sunt fumătoare, poate vreu să fumez la etajul 7, că altfel îmi cumpăram casă». El tot insistă că e casa lui, că a investit 200.000 euro în ea. Dar cum e casa lui? Că acolo a fost o comisie, s-a recepționat ca fiind un uscător. Uscătorul trebuie să fie al tuturor locatarilor. El a vrut să îl și intabuleze, dar nu a putut din cauză că cei care au cumpărat cu credite trebuia să aibă aprobarea băncii că cedează partea lor din acoperiș. Din fericire pentru noi, o singură bancă nu și-a dat acceptul, celelalte fuseseră de acord. Dar de ce nu dăduse banca aceasta acceptul? Pentru că, la mijloc, era un credit luat prin programul Prima Casă, unde regulile sunt mai stricte – statul este garant și trebuit implicit acordul lui. În cazul acesta, răspunsul statului a fost că trebuie să fie și el trecut pe act, dacă firma vrea să intabuleze uscătorul. Paul Hordilă voia să îl scoată de pe persoană juridică, ca să îl dea lu’ fiu-su’ și să aibă și el o activitate, adică să îl închirieze în regim hotelier”, a explicat Diana.
Ședință la Primăria Vaslui pe subiectul uscătorului transformat în apartament
MĂSURI… Locatarii blocului cu pricina s-au plâns, luni după-amiază, și secretarului general al municipiului Vaslui. Aceștia au spus că nu pot folosi locurile de parcare și nici uscătorul construit pe acoperiș. “S-a constituit o comisie care va analiza toată această situație, întrucât locatarii acelui bloc ne-au trimis o adresă cu mai multe nemulțumiri legate de locurile de parcare și acea construcție care, din ce spun ei, nu mai este un uscător. Astăzi am avut o ședință pe subiectul acesta, urmează să vedem ce soluții găsim”, a spus Eduard Lăcătușu, secretarul general al municipiului Vaslui. Astfel, o comisie de la Primărie va merge la fața locului pentru a verifica problemele semnalate, inclusiv dacă uscătorul a fost transformat într-un apartament. “Sub rezerva confirmării ulterioare, da, acolo este un uscător. Cel puțin, din câte îmi aduc eu aminte, s-a emis o autorizație care se referă la un uscător. După ce reevaluăm toată situația, vom vedea ce măsuri se impun și pe ce căi se pot realiza, administrativ sau în contencios. Fiind vorba de o proprietate privată, trebuie să vedem până unde poate interveni autoritatea publică locală”, a explicat Eduard Lăcătușu, secretarul general al municipiului Vaslui.
Cel mai bine ar fi ca toate apartamentele din oras sa fie luate la „puricat” de catre autoritati si vazut ce modificari au suferit, mai ales ca suntem in zona cu risc seismic. Chiar nu mai ai nicio baza ca iti mai rezista casa/apartamentul la vreun cutremur, cand vezi cate un vecin ca scoate bucati intregi de perete cu ocazia renovarilor. Va aduceti aminte cum se prabuseau blocurile in Turcia la cutremur? Asa o sa cada si la noi blocurile.
Ca simplu locatar si vecin, nu poti sa faci nimic, ca e casa lui.
Dar poate se trezeste vreo autoritate si verifica daca modificarile facute nu afecteaza structura de rezistenta, iar cei care au modificat proiectul, sa-l aduca la planul initial, asa cum l-au gandit arhitectii, cand au gandit toti factorii, inclusiv rezistenta la seism.
Poate ar trebui sa incepeti din centrul orasului, ca avem garaje modificate la blocul cu Big-ul, si sptatii comerciale care au spart pereti. Apoi la Crama Domneasca, care au facut modificari la subsolurile blocurilor, la subsolul blocului unde era Elvila, unde daca imi aduc aminte, inainte de revolutie era restaurant.
Mereu s-au stricat pereti, dar oare acum cladirile mai sunt sigure?
Donu’ secretar, doana’ arhitect șef, pentru cine acoperiți voi acuma bălegaru cu flori de primăvară? Omul v-a băgat în belele și pe voi și pe alții. Pentru ce a tolerat acolo a primit un apartament iar voi veți da cu subsemnatul iar și pentru acest bloc și pentru altele ridicate la fel. Dacă ați scăpat ieftin prima dată cu spălătoria aia auto credeți că va fi la fel acum? Doamne ajută! Că altcineva sigur nu va sări să vă scoată.