LA FOC AUTOMAT… Bugetul județului Vaslui aferent anului 2024 a fost aprobat joi, în cadrul ședinței ordinare de Consiliu Județean. Dacă în anii trecuți bugetul județului era aprobat după lungi ședințe de CJ, în care Dumitru Buzatu filozofa pe tot felul de subiecte, ieri ședința a fost una bliț. Asta și datorită modului transparent al conducerii instituției de a arăta cum se vor cheltui banii anul acesta. Întâlnirea a durat aproximativ o oră și jumătate, timp în care au avut loc doar mici discuții contradictorii între consilierii de la putere și cei din opoziție.
“Vinovat” pentru rapiditatea cu care s-a votat bugetul a fost Mircea Țuțuianu, directorul economic al Consiliului Județean Vaslui, care în ședința de ieri a prezentat, transparent și profesionist, modul în care vor fi cheltuiți banii anul acesta. Cu ajutorul slide-urilor făcute în Power Point, acesta a trecut prin toate capitolele bugetului, ajutându-i pe consilieri să înțeleagă mai bine cum s-a făcut repartiția banilor. Potrivit lui Țuțuianu, din totalul veniturilor încasate anul acesta de Consiliul Județean Vaslui, 63% vor fi direcționate către secțiunea funcționare și doar 37% vor merge către dezvoltare. “Conform legii 273, în primul rând avem obligația de a asigura cheltuielile secțiunii de funcționare, să putem funcționa atât noi cât și instituțiile subordonate pentru a putea, în primul rând, presta serviciile publice, conform legislației în vigoare, după care ne îndreptăm atenția și către secțiunea de dezvoltare”, le-a spus acesta consilierilor județeni. După scurta introducere, directorul economic a luat fiecare capitol în parte, prezentând bugetele alocate. “În cadrul bugetului local al județului Vaslui, pe anul 2024, ne propunem să încasăm total venituri în cuantum de 572.755.000 lei din care 323.629.000 lei (56,5%) provin din taxa pe valoarea adăugată, 132.410.000 lei (23,1%) din fonduri externe nerambursabile. Subvențiile de la bugetul de stat au o pondere de 12%, iar impozitul de pe venit – 7,7%. Dacă ar fi să ne referim la total venituri pe cele două secțiuni ale bugetului local, secțiunea de dezvoltare are alocată 37% din aceste venituri, iar secțiunea de funcționare 63%. Pe partea de cheltuieli, ne propunem să efectuăm plăți în cuantum de 678.771.000 lei, din care pe secțiunea de dezvoltare -46%, iar pe secțiunea de funcționare -54%. Modificarea procentelor pe partea de cheltuieli este influențată de excedentul bugetar de anul trecut, care a fost direcționat către secțiunea de dezvoltare. Repartizarea fondurilor de pe secțiunea de dezvoltare pe surse de finanțare ne arată că noi urmează să încasăm acești bani din Planul Național de Redresare și Reziliență (117.625.000 lei – 37%), Programe Naționale (56.879.000 lei – 18%), Fonduri Externe Nerambursabile (14.789.000 lei – 5%) și alte venituri (126.046.000 lei – 40%), inclusiv acel excedent bugetar de peste 106 milioane lei.
În ceea ce privește repartizarea fondurilor pe titluri de cheltuieli, cele cărora li se alocă cele mai mari fonduri, în proporție de 40%, sunt cheltuielile de personal și cheltuielile cu bunuri și servicii, iar pe secțiunea de dezvoltare avem proiectele finanțate prin PNRR și cheltuielile de capital, care sunt în cuantum de 82 de milioane lei.
În privința repartizării fondurilor pe capitole bugetare, cea mai mare sumă o direcționăm către Asigurări și Asistență Socială – 230.177.000 lei, adică 33,8%. Următorul capitol căruia i-am acordat o atenție deosebită este Transporturi, unde avem alocată suma de 182.470.000 lei, adică 26,9% din total. La capitolul Apărare avem alocată suma de 1.322.000 lei, din care 954.000 lei (97%) va merge către finanțarea Centrului Militar Județean Vaslui, iar 26.000 lei, adică 3%, către finanțarea Structurii Teritoriale pentru Probleme Speciale. La capitolul Învățământ, unde am alocat suma de 60.276.000 lei, celor cinci instituții de învățământ pe care le finanțăm li s-au alocat aproximativ 13% din totalul fondurilor, iar aparatului propriu, diferența de 52.813.000 lei. În cadrul acestui capitol, ne propunem dotarea unităților de învățământ special, proiect căruia i-am alocat 4,5 milioane lei, dotarea cu microbuze electrice a Unităților Administrativ Teritoriale, pentru care am alocat suma de 35,9 milioane lei. La capitolul Sănătate, bugetat cu 111.609.000 lei, cea mai mare parte din această sumă am alocat-o aparatului propriu (86.806.000 lei – 78%), de aici finanțându-se două mari investiții, și anume Construire secții Spitalul 2, unde s-a alocat suma de 75 de milioane lei și extinderea Unității de Primiri Urgențe -5,9 milioane lei. Spitalul Județean de Urgență primește suma de 20 de milioane de lei, Centrul de Asistență Medico-Social Băcești – 3,3 milioane lei și Centrul de Asistență Medico-Social Codăești – 1,4 milioane lei.
La capitolul Cultură, celor cinci instituții aflate în subordinea CJ Vaslui li s-a alocat un procent total de 57% din sumăm, iar la dispoziția aparatului propriu va rămâne suma de 16,4 milioane lei (43%) pentru finanțarea unor investiții cum ar fi finalizarea lucrărilor la fosta Casă a Armatei, finalizarea proiectului de la statuia lui Ștefan cel Mare, programul județean de finanțare a ONG-urilor, susținerea unităților de cult fără venituri sau cu venituri reduse, dar și plata personalului neclerical din unitățile de cult din județ. Capitolul Asigurări și Asistență Socială este cel care primește cea mai mare sumă de bani din bugetul local al județului, în valoare de 230.177.000 lei. Din această sumă, 214.924.000 lei, adică 93,4%, va merge către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui, iar diferența către cele două centre medico-sociale de la Codăești și Băcești. Ca o comparație dintre bugetul final al anului trecut și bugetul inițial al acestui an, pe partea de venituri se propune o majorare de 14%, de la 502,4 milioane lei, anul trecut, la 572,7 milioane lei, anul acesta, iar pe partea de cheltuieli, de asemenea o majorare, însă de 28%, de la 529 milioane lei, anul trecut, la 678,7 milioane lei, anul acesta”, a declarat Mircea Țuțuianu în timpul prezentării bugetului. Acesta a fost chiar felicitat de consilierii din opoziție, în special de Gheorghe Veziteu, care a remarcat că pe vremea când Consiliului Județean era condus de Dumitru Buzatu, ședința în care se aproba bugetul nu se bucura de atâta transparență.
Ce inculți au ajuns că conducă destinele orașului🤕🤕🤕 vai de capul nostru
Verificati cota de benzina alocata pe autoturism(500l) si chilometrajul masinilor institutiei CJ. Acolo surpriza!
Unde-i benzina? in masdinile personale sau in masilile angrenate in campaniile electorale.
Ăștia votează înapoierea spre evul mediu. Săpați poate dați de kina panaramelor. În cap și în groapa o sa rămâneți cu academicienii ăștia de la seral.
Familistii astia convinsi de la PSD cum vor merge cuplati in campanie in fata electoratului? Trifan se afiseaza cu ”geniala” lui sotie sau cu Madalina? Dragos cu sotia sau cu colega de la Barlad?
Pentru Panda cat a alocat?