spot_img
13.1 C
Vaslui
20-sept.-2024
spot_img

Moștenirea lui Buzatu: îndatorarea județului la bănci pentru proiecte din care baronul își “pescuia” șpăgile

- Advertisement -
PE CREDITE… Dumitru Buzatu a îndatorat de trei ori Consiliul Județean Vaslui pentru a putea finaliza lucrările la Drumul Strategic Bârlad – Laza – Codăești. Împrumuturile au fost făcute, însă investiția nu a fost finalizată nici până azi. Între timp, pescarul de șpăgi a picat în plasa procurorilor DNA

GROPARUL… Bani pierduți și datorii uriașe la bănci, asta a însemnat ultimul mandat pentru Dumitru Buzatu, un fost președinte de Consiliu Județean nu doar incapabil să cheltuie banii avuți la dispoziție, dacă ar fi să ne uităm la excedentul de anul trecut, de peste 106 milioane lei, dar și foarte dispus să amaneteze viitorul tinerilor din județ, pentru proiecte pe care chiar el le ținea pe loc, pentru a-și putea colecta șpăgile. În prezent, Consiliul Județean Vaslui are contractate trei împrumuturi în sumă totală de 77,5 milioane de lei, din care până acum s-a utilizat suma de 28,3 milioane de lei. Din cele peste 49 de milioane de lei pe care le mai poate utiliza, CJ Vaslui are în plan ca în acest an să direcționeze peste 35 de milioane de lei către Drumul Strategic Bârlad -Laza -Codăești, o investiție care trebuia să fie făcută din bani europeni, dar care se dovedește a fi o adevărată gaură neagră pentru bugetul județului. Spunem asta pentru că în 2017, atunci când s-a semnat proiectul, valoarea contribuției județului Vaslui la această investiție a fost stabilită la 8,3 milioane de lei, însă în trei ani a fost majorată de aproape nouă ori, ajungând azi la peste 69 de milioane de lei. Drumul Strategic Bârlad – Laza – Codăești trebuia finalizat încă de acum doi ani, și cu toate astea lucrările sunt departe de a fi terminate și din acest motiv s-au pierdut banii europeni. Până anul trecut, Dumitru Buzatu a dat vina ba pe pandemie, ba pe război, ba pe explozia prețurilor la materialele de construcții. Abia în luna septembrie 2023, procurorii DNA au arătat adevăratul motiv pentru care Strategicul nu se mai termina: baronul PSD trebuia să-și colecteze zeciuiala și a ținut doi ani blocat proiectul ca să-l determine pe Savin să umble la pușculiță. Acesta este adevărul gol-goluț! Locuitorii județului Vaslui vor plăti lăcomia lui Buzatu.

Primul împrumut pe care Consiliul Județean Vaslui l-a făcut în acest mandat, în sumă de 50.000.000 lei, a fost aprobat în 2020 pentru asigurarea cofinanțării și prefinanțării proiectelor de interes județean finanțate din fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană pentru un număr de cinci proiecte. Cele cinci proiecte care trebuiau finanțate sunt: – Reabilitare, modernizare și dotare Școala Profesională Specială “Sf. Ecaterina” Huși; Creșterea eficienței energetice a imobilului “CSEI Elisabeta Polihroniade” Vaslui; Extindere Unitate de Primiri Urgențe și realizare heliport Vaslui; Regiunea Nord-Est-Axa rutieră strategică 4: Vaslui Reabilitare și modernizare Drum Strategic județean Bârlad-Laza-Codăești. Deși cei 50 de milioane lei nu au fost folosiți în totalitate, a venit anul 2021 și Consiliul Județean Vaslui a contractat un al doilea împrumut, în sumă de 20.000.000 lei din Trezoreria Statului. La fel ca în cazul primului împrumut, și acum a fost stabilită finanțarea obiectivelor, de data asta în număr de trei: Creșterea eficienței energetice a imobilului “CSEI Elisabeta Polihroniade” Vaslui; Extindere Unitate de Primiri Urgențe și realizare heliport, precum și Reabilitarea și modernizarea Drumului Strategic județean Bârlad – Laza – Codăești. Al treilea împrumut a fost aprobat de Consiliul Județean Vaslui în iunie 2023 și a vizat contractarea a 7.500.000 lei tot din Trezoreria Statului. De data asta, banii urmau să fie folosiți pentru finanțarea obiectivului de investiții “Reabilitare și modernizare Drum Strategic județean Bârlad – Laza – Codăești.

Împrumuturile se tot făceau, însă lucrările nu se mai terminau

Așa cum se poate vedea, în ultimii trei ani, Drumul Strategic Bârlad – Laza – Codăești a fost principalul motiv pentru care CJ Vaslui a apelat la împrumuturi, iar cu timpul această investiție a devenit cea mai mare corvoadă pentru bugetul județului. În 2017, când a fost adoptat primul proiect de hotărâre cu privire la reabilitarea și modernizarea acestui drum, contribuția județului Vaslui a fost stabilită la 8,3 milioane de lei, din care 3,9 milioane lei reprezentau cheltuieli neeligibile. În luna iunie 2023, după o pauză de mai mulți ani pe șantiere, provocată de pandemia de COVID-19, războiul din Ucraina și explozia prețurilor materialelor de construcții, Dumitru Buzatu a venit în Consiliul Județean cu un proiect de hotărâre privind actualizarea devizului general al obiectivului de investiții și noile cheltuieli, contribuția județului la acest Drum Strategic crescând de la 8,3 la 48,5 milioane lei, din care 43,6 milioane lei reprezentau cheltuieli neeligibile. În ședința de CJ din luna iulie 2023, același Dumitru Buzatu a venit cu un nou proiect de hotârăre, prin care contribuția județului Vaslui la această investiție a crescut și mai mult, ajungând la suma de 69.735.808,08 lei, din care: 65.251.939,68 lei reprezenta valoarea cheltuielilor neeligibile, iar 4.483.868,40 lei era contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului.

Aproape 70 de milioane vor fi suportați de vasluieni, din credite, pentru terminarea Drumului Strategic. Ar fi trebuit să fie doar 8 milioane, dar lăcomia lui Buzatu a înzecit suma

CONSTATARE… Consilierii județeani se vor întruni în ședință ordinară în această săptămână, printre proiectele care vor fi supuse aprobării aflându-se și cel privind bugetul creditului intern pe anul 2024. Potrivit conducerii Consiliului Județean Vaslui, până în acest moment, din cele trei credite contractate, în valoare totală de 77.500.000 lei, s-a utilizat suma de 28.280.091,42 lei. “Având în vedere faptul că obiectivul de investiții Reabilitare, modernizare și dotare Școala Profesională Specială “Sf. Ecaterina” Huși a fost finalizat la 31.12.2023, propunem, în anul 2024, finanțarea din cele trei credite a următoarelor obiective de investiții: “Creșterea eficienței energetice a imobilului “CSEI Elisabeta Polihroniade” Vaslui” cu suma de 800.000 lei; “Extindere Unitate de Primiri Urgențe și realizare heliport” cu suma de 11.322.700 lei; “Reabilitare și modernizare Drum Strategic județean Bârlad – Laza – Codăești (DJ 245, DJ 245M, DJ 247, DJ 246)” cu suma de 35.255.800 lei”, se arată în referatul de aprobare la proiectul de hotărâre. Reamintim că în luna decembrie a anului trecut, conducerea Consiliului Județean Vaslui i-a convocat în ședință extraordinară pe consilieri pentru a aproba o hotărâre prin care execuția Drumului Strategic Bârlad-Laza-Codăești a fost prelungită până pe 31 decembrie 2026, numai ca banii europeni nu vor mai veni pe lucrările care se vor executa de aici înainte. Dacă nu semna actul adițional de prelungire a perioadei de implementare a proiectului, Consiliul Județean Vaslui era obligat să restituie sumele primite din fonduri externe nerambursabile și din bugetul de stat. Valoarea totală a proiectului, după ultimele actualizări de prețuri, este în sumă de 289.445.348 lei, cu TVA inclus. Cheltuiala totală nerambursabilă se ridică la 219.709.540 lei, în timp ce contribuția din bugetul județului Vaslui a ajuns la suma de 69.735.808 lei.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Și consilierii majoritari sunt vinovați când au aprobat bugetele pentru aceste investiții . Buzatu a mai făcut un drum cu același Savin : Crețești -Murgeni . Investiția a fost cu bani europeni și întrucât s-au constatat nereguli a trebuit să restituie banii. De unde ? Din impozitele contribuabililor ! Și știu ce spun !

  2. Pai ce ați făcut când era la putere, de ce nu ați sărit pe el?!? Acum va dați mari, când e la pușcărie. Sa vedem cum vă luați de următorul, să informați lumea ce împrumuturi face pe spatele locuitorilor…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.