spot_img
spot_img
1.3 C
Vaslui
27-dec.-2024

Sãrbãtoare la Liceul „Ioan Corivan” din Husi, la aniversarea a 27 de ani de la reînfiintare

- Advertisement -

EMOTII… Cei peste 300 de elevi ai Liceului Tehnologic „Ioan Corivan” din Husi, alãturi de profesorii lor, au trãit ieri o zi cu totul specialã. Scoala lor a împlinit 27 de ani de la reînfiintare, iar aniversarea a dat prilejul unitãtii de învãtãmânt sã îsi deschidã portile pentru oaspeti dragi si sã arate cât de inimosi sunt copiii care învatã aici. Aproape 90% din cei 311 elevi ai Liceului Tehnologic „Ioan Corivan” sunt din meriul rural, iar scoala aceasta se dovedeste esentialã pentru viitorul lor. Aici învatã o meserie, care, fãcutã cu drag, chiar poate deveni acea „brãtarã de aur”, de mare pret pentru realizarea în viatã. Au organizat un simpozion cu o temã importantã, au cântat, au dansat, au pus în valoare portul traditional si le-au arãtat oaspetilor cã ei cred cu adevãrat în principiul potrivit cãruia „munca înnobileazã omul”. Primarul Ioan Ciupilan a fost prezent si le-a spus elevilor si profesorilor cã se bucurã cã în oras este o asemenea scoalã, care calificã elevi în meserii cãutate pe piata muncii, iar profesorii lor sunt dedicati acestei misiuni. Un plus de emotie l-a dat evenimentului si prezenta profesorului Mircea Popenco, un dascãl îndrãgit de generatii întregi de elevi, cel care, când încã era în activitate, a fost principalul promotor al reînfiintãrii acestei scoli la Husi.

Liceul Tehnologic „Ioan Corivan” Husi a omagiat împlinirea a 27 de ani de la reînfiintarea institutiei de învãtãmânt, prilej de trãiri intense, bucurii, dar si de un bilant. Dupã o scurtã incursiune în existenta Liceului Tehnologic „Ioan Corivan” din Husi, bazat pe documentele aflate în arhivã, am descoperit cã functionarea acestei scoli cu caracter practic se desfãsoarã în trei perioade de timp, pe parcursul a 72 de ani. A fost înfiintatã ca Scoalã practicã de meserii, transformatã în Scoalã inferioarã de meserii si apoi în Scoala de tip gimnazial, între anii 1912-1949, adicã 37 de ani, a fost destul de afectatã de urmãrile rãzboiului, ceea ce a dus la închiderea bruscã a scolii. În anul 1958, prin initiativa unui grup de cadre didactice de specialitate din Husi, având sprijinul statului, a fost reînfiintatã ca Scoalã de Meserii, functionând pânã în 1966, adicã 8 ani, când prin Ordinul Comitetului de Partid Raional Husi este abuziv desfiintatã (31 august 1966). Un nou suflu în viata scolii s-a produs în anul 1997, când prin ordinul ministrului învãtãmântului nr 4105/16.07.1997 s-a reînfiintat Scoala de Ucenici, apoi s-a schimbat titulatura în Scoalã Profesionalã, Scoalã de Arte si Meserii, Grup Scolar de Arte si Meserii pânã la stadiul actual de Liceul Tehnologic „Ioan Corivan”. Acest lucru a fost înfãptuit de domnul profesor, astãzi pensionar, Popencu Mircea”, a spus profesoara Cãtãlina Dacu, directorul Liceului Tehnologic „Ioan Corivan”.

„Aniversãm aceastã zi din anul 2017 si, an de an, îmbunãtãtim activitãtile dedicate acestei zile”

„Liceul nostru reprezintã astãzi locul unde munca este convertitã în educatie, în care implicarea în diverse activitãti culturale aduce plusvaloare rezultatelor noastre. Pentru toti cei care muncesc cu dãruire în aceastã minunatã institutie, elevi, personal didactic, didactic auxiliar si nedidactic, pentru partenerii nostri, Liceul Tehnologic „Ioan Corivan” Husi este scoala unde valorile morale au la bazã respectul, dãruirea si încrederea. Toti aceia care îsi desfãsoarã activitatea sub acoperisul acestui liceu doresc sã meargã doar într-o singurã directie: calitate, si asta pentru binele elevilor nostri. 30 ianuarie este ziua în care sunt prãznuiti Sfintii Trei Ierarhi: Vasile, Grigorie si Ioan. Aceastã sãrbãtoare semnificã unitatea crestinilor si, din anul 1936, Sfintii Trei Ierarhi au devenit patronii spirituali ai institutiilor de învãtãmânt teologic ortodox din întreaga lume. Aniversãm aceastã zi din anul 2017 si, an de an, îmbunãtãtim activitãtile dedicate acestei zile. Anul acesta ne-am propus desfãsurarea simpozionului judetean „Împreunã în diversitatea economicã”, care face parte din proiectul judetean „Educatie economicã pentru viatã”, coordonat de doamnele prof. Ciobanu Corina si Musteatã Elena. Ne-au onorat cu prezenta doamna inspector scolar general adjunct Cãtãnescu Mariana, domnul primar al municipiului Husi Ciupilan Ioan, domnul Popencu Mircea – fost director al liceului, omul care a fãcut posibilã reînfiintarea acestei scoli din 1997, astãzi pensionar, domnul Cãciulã Mãdãlin, reprezentant al SC Electrosanit SRL Husi. De asemenea, ne-au fost alãturi directorii liceelor din oras, prof. Dinu Mirela – director Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir” Husi, prof. Giugaru Beatrice-Henriette – Scoala Profesionalã Specialã „Sfânta Ecaterina” Husi”, a precizat profesoara Cãtãlina Dacu, directorul Liceului Tehnologic „Ioan Corivan”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Domnu Ciupilan, cum se numea scoala aceea? Speciala?? Vezi ca ai un manager ” special” la spital a venit beat mort aseara . Doarme incuiat in birou dar macar azi e la serviciu. A sarbatorit si el, vasilica ierarhul aseara! :)))) azi voia sa faca conferinta de presa la 8: 30 ne anuntase pe toti sa venim :)) a spus ca are dezvaluiri de facut. Probabil una dintre dezvaluiri era ca ii place vinul lui Herghelegiu :)))

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.