Cei mai multi straini studiaza in Iasi la Universitatea de Medicina si Farmacie. Numai din taxele acestora, UMF cistiga 6,3 milioane euro. La nivelul universitatii sint 1.369 de studenti straini, care platesc taxe de 5.000 sau 3.200 euro pe an, in functie de tara de origine. Suma este mare, insa UMF Cluj cistiga aproape dublu: 11 milioane de euro. De ce insa Iasului i se refuza cifre de scolarizare mai mari pentru straini, desi cerere exista?
Studentii straini aduc in acest an Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) din Iasi 6,3 milioane de euro. In prezent, la UMF sint 1.369 de studenti straini care platesc taxe, cei mai multi fiind de la Facultatea de Medicina Generala, si anume 834. Taxa anuala de 5.000 de euro o platesc 1.072 de studenti straini, in timp ce 297 trebuie sa achite o taxa de 3.200 de euro pe an. Suma este una uriasa pentru o institutie de invatamint. dar nu este una foarte mare in raport cu alte institutii similare. UMF Cluj, de exemplu, cistiga la acelasi capitol nu mai putin de 11 milioane de euro.
Unde se duc banii?
Sumele colectate din taxele studentilor straini sint investite de universitate pe mai multe paliere. „Decizia noastra a fost ca 20% din taxe sa se regaseasca in burse si ajutoare pe care le dam studentilor nostri, suplimentar fata de ceea ce da Ministerul Educatiei. Pentru studentii merituosi acordam 20 de burse de excelenta, in cuantum lunar de 700 de lei, iar pentru cei aflati in dificultate din punct de vedere material avem in jur de 100 de burse sociale, cuantumul acestora fiind echivalent celui stabilit de minister. Ajutoare dam ocazional cind studentii se afla in dificultate, inclusiv celor care sint la taxa. Restul sumei o alocam pentru diferite activitati, cum ar fi granturi de cercetare stiintifica, pentru voucherele pe care le oferim cadrelor didactice care participa la simpozioane si conferinte internationale ori pentru a acorda ajutor studentilor care pleaca sa studieze in strainatate, prin programul Erasmus. Suma data prin program fiind mica, noi le acordam un fel de prima de instalare, in valoare de 200 de euro”, a explicat Vasile Astarastoae, rectorul UMF Iasi.
Numarul strainilor creste constant
Conducerea universitatii a mai precizat ca banii din taxe se regasesc totodata in investitii si au menirea de a acoperi deficitul creat in urma diminuarii finantarii per student. „E un venit de mare ajutor pentru universitate, mai ales in conditiile in care finantarea per student a scazut de la 70 milioane lei vechi, cit era anul trecut, la 58 milioane lei vechi, cit este anul acesta. Acoperim si acest deficit prin ceea ce stringem din taxe”, a precizat rectorul Vasile Astarastoae.
La nivelul universitatii, pe toate ciclurile de studiu, sint in prezent inscrisi aproximativ 1.700 de straini. Numarul cetatenilor straini care au optat sa urmeze Medicina la Iasi a crescut constant in ultimii sapte ani universitari, practic triplindu-se pina in prezent. In 2005-2006 urmau cursurile la UMF Iasi 594 de straini, in 2009-2010 le frecventau 1.059, iar anul trecut au fost inscrisi peste 1.400.
La admiterea in anul universitar 2011-2012, numarul candidatilor straini a depasit numarul locurilor disponibile. „Anul acesta, pentru studentii straini, in anul I, la nivelul universitatii, ne-au fost alocate de ARACIS (Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamintul Superior, n.r.) 500 de locuri. Concurenta a fost de 2,5/loc, dar nu am putut primi peste numarul de locuri stabilit de ARACIS.”