spot_img
spot_img
2.9 C
Vaslui
27-nov.-2024
spot_img
spot_img

Vasluieni, atentie la mesajele privind livrãri de colete. Vã pot lãsa fãrã banii din cont

- Advertisement -

SEMNAL DE ALARMÃ… Vasluienii care fac comenzi online trebuie sã fie atenti la mesajele pe care le primesc pe telefon. O metodã mai veche de înselãtorie a revenit în vogã: mai multe persoane au semnalat cã au primit, în ultima perioadã, mesaje potrivit cãrora trebuie sã acceseze un anumit link pentru a vedea când ajunge coletul la destinatie sau pentru a completa corect datele adresei la care va fi livrat. De fapt, la mijloc nu e altceva decât o tentativã de a accesa diferite date din telefon, inclusiv cardurile bancare. Specialistii atrag atentia cã dacã link-ul este accesat, pe dispozitivul utilizatorului va fi descãrcatã o aplicatie malware de tip troian, care va extrage din dispozitivul mobil datele despre acesta, datele asociate cardurilor bancare si operatiunilor efectuate cu acesta, precum si mesajele si apelurile acestuia.

Vasluienii au atras atentia pe retelele de socializare asupra acestei metode: „Atentie! A început din nou distributia de pachete”, a semnalat un vasluian care a primit urmãtorul mesaj: „pachetul dvs. a ajuns la depozitul nostru si nu poate fi trimis din cauza informatiilor incorecte ale adresei. Vã rugãm sã completati informatiile exacte ale adresei si vã vom trimite în termen de 24 de ore”. Mai multe persoane au reactioat, spunându-i cã nu este singurul care a primit: „era sã primesc si eu douã pachete zilele astea”; „am primit si eu acest mesaj, am crezut cã a comandat copilul ceva de pe net sau o fi apãsat din gresealã o comandã si am sters mesajul”.

Sfat: „Nu apãsati pe link-uri primite din surse necunoscute!”

Specialistii îi sfãtuiesc pe vasluieni sã nu acceseze link-uri care li se par suspecte si sã steargã SMS-urile în momentul în care le primesc. „Este o metodã folositã de atacatori pentru a determina utilizatorii sã acceseze acel link. Nu apãsati pe link-uri primite din surse necunoscute! Existã posibilitatea sã vã infectati dispozitivul cu malware. Nu furnizati date personale, financiare sau de autentificare, dupã accesarea unor astfel de link-uri! Folositi o solutie de securitate pentru mobil, pentru prevenirea infectãrii dispozitivului, sau un instrument disponibil gratis online, pentru scanarea URL-urilor suspecte, precum Virus Total. Pe dispozitivele mobile utilizate, activati optiunea de verificare a securitãtii aplicatiilor instalate si de blocare a celor din surse necunoscute. Campania malitioasã poate suferi modificãri, asa cum am observat în alte cazuri, si poate folosi ca momealã si alte domenii, nu doar serviciile de curierat. Fiti vigilenti!”, a explicat Directoratul National de Securitate Ciberneticã.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.