spot_img
spot_img
1.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Productii record în agriculturã

- Advertisement -

AN BUN 2011 a fost unul dintre cei mai buni ani agricoli din ultima decadã, productiile, la marea parte a plantelor cultivate, fiind unele de exceptie. S-a obtinut, la nivelul judetului Vaslui, productii medii de 4091 kg/ha la grâu, 2420 la rapitã, 4021 kg/ha de porumb, sau 10570 kg/ha la cartofi. Si la legume au fost productii record, pietele vasluiene fiind pline, în aceastã toamnã, cu ardei, tomate, vinete, castraveti, ceapã, usturoi ori fasole boabe sau pãstãi. Din pãcate, semnele pentru anul viitor nu sunt chiar atât de bune, seceta instalatã la sfârsitul lunii august îngreunând aratul si semãnatul, fiind unele întârzieri la înfiintarea culturilor de toamnã. În cazul rapitei, lipsa precipitatiilor în perioada de germinatie va duce, cel mai probabil, la compromiterea culturilor, care si asa au fost înfiintate pe doar 46% din suprafata programatã.

Acest an agricol 2011 a fost unul dintre cele mai bune din ultimii ani, exceptând ultima parte, când, din cauza secetei care a început sã aparã în luna august, s-a întârziat cu pregãtirea terenurilor pentru culturile de toamnã, iar cultura de rapitã de toamnã a fost, în mare parte compromisã. Astfel se face cã, la jumãtatea lunii nopiembrie, nu toate terenurile eliberate au fost si însãmântate, cu exceptia celor destinate pentru ceapã uscatã, 420 ha, usturoi, 150 ha, sau legume, 570 ha, în schimb grâul s-a semãnat doar pe 92% din suprafata de aproximativ 65 de mii ha destinate acestei culturi, orzul de toamnã pe 86% din cele 1660 ha, situatia fiind dramaticã în cazul rapitei, unde doar 10 mii de ha, din totalul de 22,5 de mii au fost înfiintate cu aceastã culturã. “Si la grâu au fost ceva probleme, din cauza secetei neputându-se ara si semãna marea parte a perioadei optime, dar pânã la urmã programul anuntat la nivelul judetului, de peste 65 de mii ha destinate grâului de toamnã a fost realizat si chiar depãsit, uneori în dauna altor culturi. Fermierii care au însãmântat rapitã pentru ulei, suprafata totalã la nivelul judetului Vaslui destinatã acestei culturi fiind de 22.455 ha, încã asteaptã un semn de la naturã, poate îsi dã drumul vegetatia. În caz contrar, multi îsi vãd amenintate planurile pentru anul viitor, rapita fiind prima culturã care se recolteazã, deci prima sursã de venit consistentã, în plus piata este foarte bunã si cu perspective de dezvoltare pe viitor în ceea ce priveste vânzarea si procesarea rapitei”, era de pãrere ing. Mihai Ardeleanu, directorul executiv al Directiei pentru Agriculturã a judetului Vaslui. În acest moment mai este de semãnat încã 20% din suprafata destinatã culturilor de toamnã.

Judetul Vaslui asigurã pâinea unui sfert din populatia tãrii

REZULTATE… Datele statistice aratã cã un român a consumat în medie pe anul 2011, 98 kg de pâine. Consumul este în scãdere. De exemplu, în 2008 consumul mediu era de 115 kg pâine/persoanã. Oricum suntem pe primul loc în Europa în privinta pâinii consumate. Judetul Vaslui a produs anul acesta 250 mii de tone de grâu, ceea ce ar acoperi consumul a 4.5 milioane de oameni pe un an întreg. Aceastã performantã a judetului se datoreazã si lui Adrian Porumboiu care cultivã peste 20 mii ha de grâu an de an. Acesta este în topul celor mai mari cultivatori de cereale din Europa.

Si culturile de toamnã au avut de suferit.

Tot seceta instalatã la începutul toamnei a fost de vinã pentru realizarea unor productii mai mici decât cele estimate initial, dar, pânã la urmã, anul agricol 2011 fost unul foarte bun. La floarea-soarelui, de exemplu, fatã de o productie estimatã de 2.218 kg/ha, s-a realizat doar 2.050 kg, realizãrile la cartofii de toamnã au fost mai mici cu 500 kg/ha fatã decât se credea, 10.500 fatã de 11.000 kg/ha, la sfecla de zahãr, poate cultura cea mai afectatã de seceta hidrologicã, s-a realizat doar 82% din ceea ce se estima initial, respectiv 44.163 kg/ha. Nici la strugurii de vin nu s-a obtinut productia scontatã, fiind obtinuti “doar” 4.986 kg/ha fatã de 5.435, dar ceea ce s-a pierdut la cantitate s-a recuperat la calitatea vinului rezultat, conform spuselor viticultorilor, anul 2011 fiind unul foarte bun în aceastã privintã. În acest moment mai sunt de recoltat suprafete mici cultivate cu soia, sfecla de zahãr, si varza de toamnã, la restul culturilor încheindu-se culesul.

Productii totale realizate

Conform raportãrilor Directiei pentru Agriculturã a judetului Vaslui, la nivelul judetului, aproape de finalizarea culesului, s-au obtinut peste 250 mii to grâu, dintre care 18 mii to grâu de sãmântã, 54 mii to rapitã, 375 mii to porumb, cartofi – 22 mii to, sau 85 mii to floarea-soarelui. Si în privinta legumelor, agricultorii judetului Vaslui s-au asigurat pentru iarnã, de pe cele 1.273 ha cultivate cu tomate fiind culese aproape 13 mii to, având o productie medie de 10 to/ha, la ceapã s-au obtinut deasemenea productii foarte bune, de 10 to/ha, astfel cã de pe cele 913 ha cultivate s-au obtinut 8 mii to, productii mari obtinându-se si la culturile de ardei, 13 to/ha sau castraveti, 12 to /ha, de pe 297 ha cultivate. Altã legume care, datoritã bunelor conditii de vreme din acest an, din perioada optimã de recoltare, a adus mari beneficii fermierilor a fost vânãta, 19,6 to/ha de pe 205 ha cultivate, sau conopida, de pe 64 ha recoltându-se 14 to/ha. Cea mai mare parte a productiei agricole realizate în acest an s-a dus direct pe piete, sau în hambarele si cãmãrile producãtorilor individuali, judetul Vaslui fiind destul de deficitar în ceea ce priveste depozitele autorizate pentru pãstrarea produselor agricole, în vederea vânzãrii la pretul maxim, în general în primãvara urmãtoare. Astfel, în tot judetul sunt doar 130 de unitãti care detin depozite autorizate, capacitatea totalã care poate fi stocatã fiind de 471 mii to. Din aceastã capacitate, doar 35% pot fi stocate în silozuri, insuficiente pentru întreaga productie de cereale. La Vaslui, încã se mai stocheazã cerealele în magazii sau celebrele cosere ale micilor fermieri.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.