PROBLEMÃ… Huseanul care locuieste pe strada „Erou Arhire” si care este supãrat de mai bine de un an de zile pe niste vecini care au o afacere cu tractãri-auto si adunã diverse vehicule în fata portii sale, cere ajutorul Primãriei. Omul spune cã se va duce chiar în aceastã dimineatã sã depunã o petitie scrisã, la care sã ataseze si pozele surprinse cu „vraistea” din zona în care locuieste. Interesant este cã, desi si-a exprimat nemulțumirea în diferite contexte, tânãrul recunoaste cã o plângere scrisã nu a depus nicãieri, asa cã nu e de mirare cã autoritãtile s-au fãcut cã nu vãd nici mesajele lui publice, nici un articol de pe un colt de ziar. „E gresit sã avem o nemultumire legatã de domeniul public si sã nu facem sesizare scrisã. Luãm numãr de înregistrare, ca sã îti poti dovedi si sustine demersul. Altfel, nici primãria nu stie ce te doare pe tine, ca cetãtean, dacã nu o anunti printr-o plângere”, spun autoritãtile.
Tânãrul studiazã si urmeazã cursurile unui master în domeniul „Literaturã universalã si comparatã”. Locuieste pe strada „Sergent Major Erou Arthire”, într-un imobil împreunã cu bunica sa în vârstã de 89 de ani. Pânã acum un an, spune tânãrul, zona era una linistitã, însã de mai bine de un an, niste vecini si-au fãcut o afacere cu tractãri auto, iar o multime de vehicule sunt aduse, parcate în poarta sa, blocând strada sau fãcând zgomot zi si noapte, acuzã tânãrul. Uneori, spune reclamantul, nici nu poate iesi din curte, cãci poarta e blocatã. Pânã acum recunoaste cã nu a fãcut plângere scrisã la nicio institutie, dar, chiar si asa, având în vedere cã este domeniu public, s-a gândit cã cineva trebuie sã observe ce se petrece în zonã si sã intervinã. „Eu voi merge la Primãrie sã depun plângere, vreau sã le arãt si fotografiile, ca sã vadã cum aratã strada, cum stau aceste vehicule una lângã alta si blocheazã tot. Vreau apoi sã fac plângere si la Politia Judeteanã. Noaptea nici nu se poate dormi, cã se face zgomot”, spune tânãrul.
„Dacã de un an acest domn spune cã are o problemã, dar nu a depus nicio sesizare scrisã nicãieri, atunci cum facem?”
Faptul cã pânã acum nu s-a luat nicio mãsurã în acest caz, fie si pentru a vedea ce se petrece în acea zonã, poate fi consecinta faptului cã cel nemultumit nu a depus o plângere la Primãrie. „Sunt oameni care au diferite nemultumiri, dar ele trebuie concretizate într-un memoriu scris, într-o petitie. Absolut toate acestea sunt înregistrate la Primãrie, primesc numere de înregistrare si executivul local are obligatia de a rãspunde în termen de cel mult 30 de zile. Rãspunsul nu trebuie sã vinã sub forma unei recipise, ci trebuie sã fie bazat pe o verificare în teren. Dar dacã de un an acest domn spune cã are o problemã, dar nu a depus nicio sesizare scrisã nicãieri, atunci cum facem? E de la sine înteles cã nu putea pune în miscare niciun fel de verificare. De aceea, toti cetãtenii care au o problemã trebuie sã depunã o solicitare scrisã. Husenii care au o supãrare, dar nu o sesizeazã, rãmân supãrati degeaba. Acum cã, uneori, nici dupã ce depui petitie poate nu se rezolvã nimic, e partea a doua, dar mãcar trebuie sã depui sesizarea”, spun edilii.