spot_img
spot_img
3 C
Vaslui
28-nov.-2024
spot_img
spot_img

Supărați că guvernul le umblă la tarife, medicii de familie din județul Vaslui iau în calcul suspendarea activității

- Advertisement -

NEGOCIERI… Anul 2024 începe cu o criză majoră în sistemul sanitar. Nemulțumiți de sumele alocate pentru activitatea lor, medicii de familie avertizează că măsurile propuse de autorități le amenință cabinetele și iau în calcul chiar să-și suspende activitatea pe o perioadă nedeterminată. Spre deosebire de alte categorii sociale, medicii de familie nu solicită bani mai mulți, ci doar să nu le fie diminuate tarifele din prezent, chiar dacă și acestea sunt cu mult sub prețul pieței. Medicii specialiști spun că CNAS urmează să le deconteze, în 2024, 35 de lei brut pentru o consultație, în timp ce, într-o clinică privată, prețul unei consultații poate ajunge la 200 – 300 de lei. De partea cealaltă, reprezentanții Guvernului nu prea au de gând să facă vreun pas în spate. “Nu se va închide niciun cabinet de medic de familie. Există medici de familie care cîștigă per capita, nu neapărat pe servicii medicale, peste suma de 10.000 – 15.000 de euro”, afirma, zilele trecute, premierul Marcel Ciolacu. În județul Vaslui, sunt medici de familie care în luna noiembrie anul trecut au decontat și 17-18.000 de euro de la Casa de Asigurări de Sănătate. Cu toate astea, situația medicinei primare din județ nu este deloc bună și se va înrăutăți și mai mult în anii următori, atrage atenția Ionel Cristinel Grecu, președintele Colegiului Medicilor Vaslui. “Noi nu cerem bani mai mulți, cerem să rămână contractele așa cum erau. Noile tarife propuse ar scădea veniturile medicilor cu aproximativ 50%, ceea ce e foarte mult. Nu știm care sunt interesele din spatele acestor încercări, dar dacă nu se va ajunge la o înțelegere, cei care vor avea de suferit vor fi în primul rând pacienții “, a declarat dr. Grecu.

Medicii de familie și medicii specialiști din ambulator (policlinici) refuză să încheie contracte cu CNAS începând de la 1 februarie, pe motiv că tarifele decontate de Casă sunt prea mici și nu ar mai permite funcționarea cabinetelor. Principala nemulțumire a medicilor, atât a celor de familie cât și medicilor specialiști din ambulator, nu este neapărat că sunt plătiți prost, ci că CNAS vrea să îi plătească mai prost decât i-a plătit anul trecut. Atât veniturile medicilor de familie, cât și ale specialiștilor din ambulator ar urma să scadă anul acesta comparativ cu a doua jumătate a anului trecut, când ele au crescut, așa cum arată în acest moment sumele publicate în transparență decizională săptămâna trecută, pentru decontarea serviciilor medicilor. La medicii de familie, valoarea punctului per capita ar urma să scadă de la 12 lei în 2023 la 7,7 lei în 2024, iar valoarea punctului pe serviciu medical este propus să scadă de la 8 lei în 2023 la 6,2 lei în 2024. În ceea ce îi privește pe medicii specialiști din ambulator (policlinici), valoarea punctului pe serviciu medical scade de la 4,5 lei în 2023 la 3,3 lei în 2024.

93.000 lei, cea mai mare sumă decontată într-o lună de un medic de familie din județul Vaslui, media este undeva la 50.000 lei

Pe lângă faptul că valoarea punctului plătit de CNAS pentru servicii medicale este mai mare în cazul medicilor de familie decât al specialiștilor din ambulator, medicii de familie mai au un avantaj: ei primesc lunar bani “per capita”, adică pentru fiecare pacient înscris pe listă, indiferent dacă acesta trece sau nu în luna respectivă pe la medicul său de familie. Cei 12 lei primiți de medicii de familie “per capita” în anul 2023 și cei 7,7 lei pe care ar urma să îi primească în 2024 se înmulțesc cu numărul pacienților de pe lista medicului și rezultă suma pe care cabinetul medical o încasează “per capita” lunar de la Casa de Asigurări. În județul Vaslui, la sfârșitul anului trecut, au fost medici de familie care au decontat și 80-90.000 de lei, într-o lună. Este vorba despre doctorul Ioan Guțu, medic de familie în comuna Pungești, care în luna noiembrie a anului trecut a decondat de la CAS Vaslui suma de 93.418 lei, dr Grancea Marian – 85-123 lei, dr. Pecheanu Maria – 86.567 lei, dr. Pletea Irina Elena – 86.119 lei. Sumele sunt variabile, în funcție de numărul de pacienți, astfel că în județul Vaslui sunt medici de familie care decontează și 24.000 de lei de la CAS. Pe lângă acești bani, medicii de familie facturează separat și servicii medicale – consultație și alte servicii adiacente. Acestea sunt notate, fiecare, cu un anumit număr de puncte. Valoarea unui punct a fost de 8 lei anul trecut și ar urma să scadă la 6,2 lei în 2024.

Nu toți banii rămân în buzunarele medicilor

Trebuie spus că suma pe care o primește lunar de la CAS un medic de familie sau un medic specialist din ambulator (policlinică), în baza serviciilor medicale facturate către Casa de Asigurări de Sănătate, nu reprezintă salariul medicului, ci venitul total al cabinetului. Din acest venit se scad cheltuielile cu salariul asistentului medical, salariul contabilului, al femeii de serviciu, se achită chiria cabinetului (acolo unde este cazul), se plătesc utilitățile, consumabilile, taxele și impozitele către stat, iar abia ceea ce rămâne poate fi considerat salariul medicului.

20% dintre medicii de familie din județul Vaslui își desfășoară în continuare activitatea, deși au împlinit vârsta de pensionare

O altă modificare adusă noului proiect prevede ca decontarea serviciilor medicale să se facă după ce CAS-ul obține confirmarea efectuării acelui serviciu. În momentul de față, confirmarea este făcută cu cardul pacienților, însă se pare că se urmărește o confirmare suplimentară, adică o armată de angajați de la Casă care să sune pacienții sau aparținătorii pentru a-i întreba dacă într-adevăr au fost la cabinetul medicului de familie. “Problema finanțării este întâlnită în toată lumea, numai că noi ne creem alte probleme în plus, prin manevre politice, și de asta nici nu am evoluat cum ar trebui. Mă refer aici la medicina primară, comparativ cu alte țări. Cifrele ne arată că media de vârstă a medicilor de familie este între 55 și 60 de ani, ceea ce înseamnă că tot noi, cei cu care a început acest sistem, am rămas. În prezent, 15-20% din medicii de familie din județul Vaslui au atins vârsta de pensionare, însă avem marele noroc că suntem vecini cu județul Iași, unde este un centru universitar. Un alt aspect pozitiv ține de primarii din mediul rural care în ultimii ani au înțeles să investească în infrastructura medicală. Au atras fonduri europene și au modernizat cabinetele. Din păcate, aceste cabinete cu o suprafață mare, cu multe dependințe, însă medicul își desfășoară activitatea tot în maxim două cămăruțe pentru că atât îi permite bugetul. Sperăm că vor veni vremuri mai bune, însă nu știm dacă noi, cei aflați acum în sistem, le vom mai prinde. În ceea ce privește situația din prezent, dacă noile tarife propuse de Casă se vor menține, veniturile cabinetelor vor scădea cu aproximativ 50%. Aproape toți medicii de familie din țară am luat decizia că de la 1 februarie să ne suspendăm activitatea dacă tarifele propuse vor fi cele finale. Ne vom suspenda activitatea până când vor fi făcute modificările cerute de noi, Luăm în calcul și această variantă pentru că am ajuns la concluzia că nu se poate discuta altfel. Din păcate, cei care vor avea de suferit sunt pacienții, însă noi sperăm să nu se ajungă până acolo și să găsim înțelegere la Casă și la Guvern”, ne-a declarat Ionel Cristinel Grecu, președintele Colegiului Medicilor Vaslui.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Îmi vine să le plâng de milă, nu se poate că elitele societății, sa fie batjocorite in halul asta😯auzi, să ajungă până la 15-18 mii de euro pe lună, iar statul să i jefuiască, că o duc bine☹️pai o duc bine, că au învățat mă infecțiilor, nu au băut cerneala că voi😡 nu vedeți că mergi cu piciorul rupt, iar ei îți pun mana in ghips😂😂😂 valorile sulii😂😂au niște mașini, de sta mâță in coada, case, 10 concedii pe an, lux și opulenta , dar tot nu se satura, spagariii😡😡😡

  2. Dai incolo ca is niste spagari si doar freaca oamenii degeaba dintro parte in alta. Acesti „medici” de familie nu fac alceva decat sa invarta niste hartii toata zia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.