spot_img
spot_img
3.7 C
Vaslui
27-nov.-2024
spot_img
spot_img

Oana Mușat, omul din spatele apei curate de la robinetele vasluienilor

- Advertisement -

SPECIALISTUL…Inginer chimist de meserie, Oana Mușat este omul care răspunde de apa de la robinetul vasluienilor. Fără falsă modestie, putem spune că apa furnizată în Vaslui este cea mai curată apă potabilă produsă în România. Aceasta lucrează la Aquavas din 2008, anul înființării societății, începând cu laboratorul de tratare a apei din Copou, apoi a urmat pasul către laboratorul bacteriologie, ca astăzi să fie șefa laboratorului de tratare a apei. Este în această funcție de șase ani, iar emblema profesionalismului ei se vede în calitatea apei ce curge la robinet. «Când sunt probleme, gândul meu este tot la laborator chiar dacă intru pe ușa casei.Telefonul meu este deschis zi și noapte, pentru că atunci când sună e clar că este o urgență», spune Oana Mușat. Inginera de la Aquavas a făcut o pasiune pentru chimie. A simțit că această disciplină o reprezintă și a ales să o studieze, pentru a înțelege mai bine chimia relațiilor dintre oameni. «Am ales chimia pentru că mi-a plăcut. Tot ce este în jurul nostru este o chimie, de la lucrurile cele mai elementare, până la cele mai complexe. Plus că și între oameni există o chimie. Așa am simțit, că acesta este drumul meu și am ales să studiez această materie”, mai spune Oana Mușat. Pe lângă satisfacția muncii, aceasta se poate lăuda și cu o viață personală împlinită după ce a devenit mamă a doi copii, o fată care, astăzi, are 19 ani și jumătate și un băiat de aproape 12 ani. 

Pentru mulți vasluieni, procesul prin care apa adusă din acumulările de la Solești, Pușcași sau râul Bârlad, ajunge să curgă atât de limpede și curată la robinet, rămâne o enigmă. Este ca și cum ai lua o batistă plină de vaselină și după ce o speli arată ca nouă. Aceasta este misiunea celor de la divizia de tratare a apei, situată în dealul Copoului din Vaslui. Oana Mușat, șeful laboratorului de tratare a apei din cadrul Aquavas Vaslui, este ghidul nostru. Originară din Huși, inginera chimistă spune că s-a mutat la Vaslui încă de pe băncile școlii, s-a îndrăgostit de oraș și aici a rămas. Ne vorbește acum despre modul în care apa adunată de la întregul oraș ajunge în stația de epurare, este curățată și tratată pentru a se putea întoarce în natură, dar și despre procesul complex de tratare a apei de la robinet pentru ca aceasta să devină una dintre cele mai bune ape potabile din țară. “Am venit la Vaslui și pentru că aici era restul familiei, dar și pentru că aici am făcut și școala. La Aquavas am ajuns în 2007, de la înființarea societății. Lucrez în prezent în laboratorul de tratare a apei și sunt șefa laboratorului, din 2017. Am venit ca inginer chimist în stația de tratare și aici am învățat multe, atât în laboratorul de tratare, cât și în cel de bacteriologie. La un moment dat le-am făcut și pe amândouă pentru că am ținut locul unei colege ce intrase în concediu de maternitate. În 2014 am intrat în laboratorul de epurare, timp de 2 ani și jumătate, un loc unde am învățat multe lucruri interesante. A fost locul în care am învățat ce trebuie făcut ca apele reziduale să se poată întoarce în natură. Apa uzată ajunge în stația de epurare, colectată de la toată populația. Apoi este trecută printr-un proces de epurare, atât mecanic, cât și biologic. Astfel, dintr-o apă căreia nu i-ai putea suporta mirosul, ajunge să devină o apă cât mai limpede posibil, cu caracteristici chiar mai bune decât ceea ce spune legea, pentru a putea fi deversate apoi în râuri. Apa din stația de tratare vine din cele trei surse pe care le are municipiul Vaslui, surse de suprafață. Din păcate orașul nu are și surse de adâncime, astfel că luăm apa din barajul Solești, barajul Pușcași sau râul Bârlad. Prin pompare, apa ajunge în stația de tratare, acolo unde este transformată. Prima dată intră în procesul de limpezire a apei și procesul de tratare chimică a apei. Procesul de limpezire are mai multe etape. Prima este filtrarea, a doua este decantarea, a treia este filtrarea prin nisip quarțos și în final, filtrarea prin cărbune activ. Tratarea chimică se face preponderent cu clor, apoi cu ozon și ultraviolete. Cantitatea de clor este verificată din oră în oră pentru a fi siguri că nu punem nici mai mult, nici mai puțin din cantitatea necesară. La final, apa vasluienilor este una foarte curată și o recomand din toată inima. Tot acest proces durează câteva ore bune și depinde foarte mult de calitatea apei brute”, spune inginera chimist de la Aquavas.

Apa brută a devenit o problemă, de-a lungul anilor

Chimistul Oana Mușat ne vorbește și de apa brută, adică materia primă care se transformă în apa de băut de la robinet. Spune că, din păcate, în ultimii ani, calitatea acesteia a scăzut. Acest fapt se datorează, în principal, pisciculturii practicate în acumulările Solești și Pușcași, locurile de unde municipiul Vaslui este alimentat cu apă. “Din păcate, calitatea brută este nesatisfăcătoare și devine un adevărat chin pentru noi să tratăm o apă care nu corespunde deloc parametrilor. Apa brută devine din ce în ce mai greu de tratat și prezintă adevărate provocări pentru noi. De-a lungul timpului, calitatea apei s-a schimbat și s-a schimbat și capacitatea apei de a reacționa cu diversele produse pe care trebuie să le introducem în procesul de tratare. Într-un cuvânt, nu mai este apa care era înainte. Plus seceta a devenit un factor important. Dar, cauza calității scăzute a apei o reprezintă, în principal, piscicultura, care are un impact major asupra calității acesteia. Cei care folosesc acumulările de apă cresc o cantitate mult mai mare de pește decât ar exista în mod natural. Peștele consumă și, mai mult de atât, peștele produce substanțe organice, mărind astfel cantitatea acestora din apă și o fac foarte greu de tratat. La acestea se adaugă și resturile rămase de la hrana folosită pentru piscicultură. În plus, cu cât este mai mare cantitatea de pește, scade oxigenul din apă. Tipurile de substanțe organice din apă sunt foarte greu de determinat și se fac studii foarte complicate în acest sens. Așa se ajunge ca tratarea apei să fie una dificilă, mai ales în perioada de vară când apare și fenomenul de algalare a apei care ne dau bătăi de cap», spune Oana Mușat.

Oana Mușat recomandă vasluienilor, din tot sufletul, apa de la robinet

ÎNDEMN… Oana Mușat spune că apa care ajunge în casele vasluienilor este foarte curată, peste normele impuse de legislația din România și cea europeană. De aceea, recomandă, din tot sufletul, consumul acesteia: “Recomand vasluienilor să consume apa de la robinet pentru că este o apă bună. Spre deosebire de alte ape, a noastră dă, în primul rând, sațietate și toate eforturile noastre se încununează cu o apă potabilă foarte bună. Este o apă fără bacterii sau alte substanțe periculoase pentru sănătatea apei. Am lucrat în tratarea apei și înainte de modernizarea stației și pot să vă spun că, din punct de vedere al tehnologiei, este mult mai bine. În schimb, s-au înăsprit cerințele legale, dar avem posibilitatea de a face acest lucru. Este o muncă care nu se termină niciodată. Intru pe ușa casei și, dacă este o problemă undeva, mintea mea tot acolo este. Plus că, telefonul meu poate suna la orice oră dacă sunt probleme de rezolvat. Este o muncă solicitantă dar, în același timp, este o muncă plăcută”, încheie micul itinerariu despre tratarea apei, specialistul Oana Mușat.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.