spot_img
spot_img
5.5 C
Vaslui
17-nov.-2024
spot_img
spot_img

Ce înseamnă declararea epidemiei de rujeolă în România. Care sunt simptomele bolii și ce complicații apar

- Advertisement -

Declararea epidemiei de rujeolă în România înseamnă o schimbare pe termen scurt a politicii de vaccinare, în sensul că copiii cu vârste între 9 și 11 luni vor primi mai devreme o primă doză de vaccin, a explicat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

A fost declarată oficial epidemie de rujeolă în țara noastră. Asta din cauza numărului mare de îmbolnăviri. Vorbim de peste 2.000 de cazuri în 29 de județe ale țării, a declarat ministrul Sănătății. Măsura are ca scop vaccinarea copiilor de peste 9 luni, mai ales că răspândirea bolii vine pe fondul unei scăderi a imunizării. „Au fost cazuri sporadice de rujeolă de la începutul anului, acum vorbim de o transmitere susținută în 29 de județe. Sunt circa 2000 de cazuri la nivel național. Rujeola, pojarul ca să înțeleagă toată lumea, e o boală previzibilă prin vaccinare. Noi am elaborat Noi am elaborat de curând și am aprobat strategia de vaccinare până în 2030. Scopul e să inverseze acest trend descrescător al acoperirii vaccinale care se întregistrează de mai mult de 10 ani, asta duce la acumularea în timp a unei mase receptive, respectiv copii și apare epidemia. Această declarare a epidemiei nu înseamnă nimic altceva decât o schimbare pe termen limitat a politicii de vaccinare, în sensul că copiii cu vârstă între 9 și 11 luni primesc o prima doză de vaccin, e un soi de vaccin suplimentar, care se face un pic mai devreme, încât ei să nu fie victime ale îmbolnăvirii, îmbolnăvire care poate duce la complicații sau chiar să ducă la deces”, a declarat Alexandru Rafila.

Primele simptome ale rujeolei la copii seamănă, mai degrabă, cu cele ale gripei și apar în primele 10-12 zile de la expunerea la virus, după perioada de incubație: febră, tuse, rinoree (nas curgător), ochi roșii, durere în gât, mici puncte pe limbă și în interiorul mucoasei bucale (puncte Koplik). Ulterior apare erupția cutanată, un semn clasic al pojarului, care durează, în general, o săptămână și se manifestă pe tot corpul. Copiii cu pojar pot fi contagioși cu 4 zile înainte de a începe erupțiile cutanate și pot transmite boala pentru încă 4 zile după ce petele apar. De aceea, este foarte important ca persoana infectată să rămână acasă pentru cel puțin 2 săptămâni iar, în situațiile mai grave, chiar 21 de zile.

Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/ce-inseamna-declararea-epidemiei-de-rujeola-in-romania-care-sunt-simptomele-bolii-si-ce-complicatii-apar-2605297

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.