spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

„Cercetãrile în situl getic de la Albesti-Cetãtuie, Vaslui. Campania 2023″

- Advertisement -

NOUTATE … Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad organizeazã o nouã conferintã cu tematicã arheologicã, în colaborare cu Institutul de Arheologie Iasi, Academia Românã-Filiala Iasi. Fortificatia de la Albesti este cunoscutã în literatura de specialitate mai veche cu numele de Cetãtuia Vladnic si este situatã în judetul Vaslui, în zona de sud a Podisului Moldovei, în regiunea colinarã a Dealurilor Fãlciului. Ea a fost cunoscutã încã din secolul al XIX-lea, fiind mentionatã în Chestionarul arheologic al lui Alexandru Odobescu. În afara unui mic sondaj efectuat de cãtre arheologul Ruxandra Alaiba, în anii 1980, nu s-au mai efectuat alte cercetãri.

Invitat este dr. Alexandru Berzovan de la Institutul de Arheologie Iasi, Academia Românã-Filiala Iasi. Conferinta va avea loc sâmbãtã, 10 decembrie, ora 10.45, la sediul central al muzeului din str. Vasile Pârvan, nr. 1., organizator fiind dr. Mircea Oancã, muzeograf la muzeul bârlãdean.

Apãratã de un sistem defensiv, constând dintr-un val de apãrare de mari dimensiuni, cu sant, cetatea prezintã o suprafatã de circa 0,80 hectare. Cercetãrile arheologice în acest sit au debutat în anul 2021. Colectivul a fost format din dr. Alexandru Berzovan (Institutul de Arheologie din Iasi) – responsabil stiintific – secondat de colegii de la Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad, dr. Mircea Oancã, dr. Mircea Mamalaucã, din 2022 adãugându-se drd. Adrian-Ionut Gâlea.

În campaniile din anii 2021 si 2022 au fost deschise mai multe unitãti de cercetare. Au fost identificate resturile a douã locuinte de suprafatã incendiate, cu materiale încadrabile perioadei secolelor IV-III î.Hr. Totodatã, a fost documentat valul de pãmânt cu palisadã si santul de apãrare aferent, ca de altfel si resturile unei alte structuri adosate pantei interioare a valului în care au fost gãsite numeroase fragmente de vase ceramice din secolele IV-III î.Hr.

Campania din anul 2023 a durat douã sãptãmâni (2 -10 septembrie 2023). S-au continuat lucrãrile la valul de apãrare, constatându-se cã acesta a avut douã etape distincte de functionare. Au fost totodatã documentate urmele unei locuinte de suprafatã, cu un foarte bogat material arheologic (sec. IV – III î.Hr.), si urmele unui bordei corespunzând primei faze de fortificare, ce a oferit o mare cantitate de fragmente de vase ceramice si piese întregibile (sec. IV î.Hr.).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.