• un sfert dintre bicăjeni sînt dependenti de subventia acordată de stat • numărul beneficiarilor a scăzut fată de iarna trecută, dar nu din cauza prosperitătii unor localnici • peste 1.000 de cereri au fost depuse la Tîrgu Neamt •
La Primăria Bicaz a fost întocmită evidenta cererilor privind ajutorul bănesc necesar populatiei pentru plata agentului termic în sezonul rece 2011/2012. Cu această ocazie au fost depuse la Serviciul asistentă socială de pe lîngă Primăria Bicaz, 499 de dosare, din care 339 pentru încălzirea locuintelor cu lemne si 160 cu gaze naturale. Comparativ cu anul trecut, numărul familiilor nevoiase este mai mic cu 100, asta nu ca urmare a vreunei prosperităti locale, ci datorită exigentelor cuprinse în legislatie. „Putem afirma că actiunea se derulează conform normelor legale si la Bicaz. Bicăjenii trebuie să retină că, pentru lemne, banii vor veni în acest sezon lunar, iar pentru gaz metan, ca si-n anii trecuti, sumele cuvenite prin lege vor fi operate în facturile lunare de către E.ON Gaz. Asa că nimeni dintre cei cu încălzire pe gaz nu va primi banii în mînă. Desi, în mare, actiunea a fost încheiată, normele legale permit ca pentru cei care încă n-au reusit să-si întocmească dosarul, s-o poată face în continuare, astfel încît, dacă documentatia va fi depusă în noiembrie sau decembrie, să beneficieze de ajutor bănesc din decembrie, respectiv ianuarie 2012 si în continuare, respectiv februarie, martie. O sumară statistică arată că, la Bicaz, si-n sezonul de iarnă 2011/2012 aproximativ 25% dintre familii beneficiază de ajutor guvernamental la încălzire“, a declarat Oana Caia, sefa Serviciului de asistentă socială al Primăriei Bicaz. Din discutiile purtate cu acelasi salariat al administratiei locale, am aflat că la Bicaz problema mult-asteptatului ajutor alimentar UE, constînd în făină de grîu, mălai, zahăr, paste făinoase si biscuiti, a fost finalizată. Aidoma anilor trecuti si de astă dată beneficiari au fost pensionarii cu venituri sub 400 lei, somerii avînd indemnizatia stabilită după 1 august 2011, persoanele cu handicap grav si accentuat si beneficiarii de ajutor social, respectiv cei cărora li se asigură în baza Legii 416 un venit minim garantat.
Cereri multe si la Tîrgu Neamt
Peste 1.000 de tîrgnemteni vor beneficia iarna aceasta de ajutoare de căldură de la stat. Cei mai multi cetăteni au depus cereri luna trecută, în intervalul 17-31 octombrie, cînd s-au înregistrat în total 841 de solicitări. Dintre acestea, 425 au venit din rîndul persoanelor care îsi încălzesc locuinta cu gaze naturale, alte 404 apartineau unor locuitori care utilizează lemne de foc si 12 sînt din partea locatarilor unor blocuri cărora li se mai furnizează agent termic în sistem centralizat. Si în intervalul 1-20 noiembrie s-au înregistrat cereri, dar ceva mai putine. Astfel, 101 solicitări au fost pentru apartamente care au sisteme de încălzire pe gaz, 76 pentru locuinte încălzite cu lemne si 7 pentru cei care primesc căldură de la Prim Locato. În total sînt 1.025 de cereri pînă în acest moment, din care 1.020 au fost aprobate si cinci au fost respinse. Conditia principală pentru acordarea ajutoarelor financiare se referă la existenta unor venituri lunare de pînă la 615 lei pe fiecare membru de familie, exceptie făcînd doar cei care utilizează gaze naturale, în cazul cărora plafonul ajunge la 786 lei pentru membri de familie si la 1.082 lei pentru persoane singure. Dar nu este singurul lucru de care s-a tinut cont la analiza dosarelor, mai sînt si alte criterii restrictive introduse de guvernanti pentru trierea celor mai săraci dintre săraci. Nu beneficiază de bani pentru încălzire persoanele care au depozite bancare mai mari de 3.000 lei, care detin mai mult de o locuintă ori care au în proprietate autoturisme care depăsesc 1600 cmc, autoutilitare, autocamioane, bărci, iahturi, autobuze, microbuze, utilaje agricole, sau terenuri intravilane care depăsesc 1.000 mp în zona urbană si 2.000 mp în cea rurală etc. În categoria bogatilor intră si cetătenii care au în gospodărie mai mult de trei bovine, peste 5 porcine, peste 20 de ovine ori caprine, sau peste 15 familii de albine. Pentru cei care îndeplinesc toate conditiile, se acordă bani pentru căldură în raport cu veniturile care alcătuiesc bugetul familiei. În cazul încălzirii pe gaze naturale ajutorul este cuprins între 262 lei – pentru venituri de pînă la 155 lei pe membru de familie si 19 lei – pentru cei care au venituri între 540,1 lei si 615 lei. Pentru familiile care folosesc lemne de foc, cuantumul sprijinului este situat între 54 de lei si 16 lei, sumele scăzînd treptat în functie de cele nouă nivele de venituri luate în calcul.