CONCURS… Scoala Gimnazialã „Mihai Eminescu” Vaslui s-a clasat pe locul III în cadrul competitiei nationale „Nicio baterie la gunoi”. Pe locul I s-a aflat echipa unui colegiu din Brasov, iar pe locul II, o scoalã din Râmnicu Vâlcea. În total, organizatorii au premiat opt scoli din sapte judete pentru cantitãtile de deseuri de baterii si acumulatori (DBA) pe care au reusit sã le colecteze selectiv, mobilizându-si comunitãtile. Astfel, se încheie etapa finalã a celei de-a IV-a editii a concursului national de educatie de mediu „Nicio baterie la gunoi”, derulat de Asociatia Volens cu sprijinul SisCoBat.
Editia din acest an a competitiei dedicatã bateriilor a avut si o sectiune de creativitate, la care premiile au fost acordate în luna iunie 2023. Pe 21 noiembrie au fost premiate scolile care au colectat cele mai mari cantitãti de DBA la nivel national. La ambele categorii de premii s-au calificat 39 de unitãti de învãtãmânt din 26 localitãti si 18 judete. Unele dintre aceste scoli au fost prezente si la editiile precedente. În cele patru editii ale proiectului, prescolarii, elevii si liceenii, alãturi de profesorii lor, au trimis la reciclare peste 9.000 de kilograme de baterii si acumulatori consumati. „Am sperat sã depãsim recordul din 2015 nu de dragul cifrelor, ci pentru mesajul puternic pe care îl transmite. Baterii consumate existã în orice casã. Aceste deseuri sunt generate din ce în ce mai mult, de la an la an si, cu toate acestea, încã nu sunt reciclate pe cât ar trebui. Este important ca demersul de educatie sã continue. În spatele acestor kilograme se aflã sute de ore de voluntariat, prin care copiii si tinerii dobândesc cunostinte în domeniul protejãrii mediului, lucreazã împreunã, îsi dezvoltã competente importante pentru viitor si îsi fac auzitã vocea”, a explicat Alexandra Arnãutu, directorul programului national de educatie climaticã Patrula de Reciclare.
Aruncarea bateriilor la pubelã, alãturi de deseurile menajere, este interzisã
„Nicio baterie la gunoi – editia 2023″ a fost sustinut în continuare de SisCoBat, OTR (organizatie de transfer de responsabilitate) în domeniul colectãrii DBA. „Am sustinut si aceastã editie a concursului deoarece continuitatea este cheia schimbãrii obiceiurilor. Decizia colectãrii deseurilor electrice este la consumator. În cazul bateriilor, spre deosebire de alte deseuri, aruncarea lor la pubelã, alãturi de deseurile menajere, pare la îndemâna oricui, desi este strict interzis. Miza esentialã este, asadar, motivatia personalã profundã, bazatã pe un sistem de valori. Numai prin eforturi constante de informare si constientizare creãm aceastã motivatie, care transformã o decizie punctualã într-o practicã a vietii de zi cu zi. Recordurile obtinute de echipele premiate demonstreazã cã acolo unde scoala este un „pol” de responsabilitate ecologicã, bateriile nu mai ajung la gunoi, ci la reciclare. O datã convinsi de importanta colectãrii, copiii si tinerii devin promotori neobositi ai acestui gest”, a declarat Mihaela Serban, administrator SisCoBat.