MODIFICARE… Femeile care au crescut copii până la vârsta de 16 ani vor beneficia de o reducere a vârstei de pensionare cu câte șase luni pentru fiecare copil, conform noii legi a pensiilor. Anunțul a fost făcut, la sfârșitul săptămânii trecute, de Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii.
“Sunt două elemente noi în noua lege, foarte importante amândouă. Primul dintre ele, perioada de creștere a copilului, concediul maternal este considerat stagiu contributiv. Fie ca acest concediu este acordat mamei sau tatăl este perioadă contributivă, ceea ce este foarte important, fiindcă nu pedepsim mamele pentru perioada în care au stat cu copiii”, a declarat ministrul Muncii. Ea a menționat că o femeie care crește un copil până la 16 ani va avea o reducere a vârstei de pensionare cu șase luni pentru fiecare copil. “Cel de-al doilea element foarte important este cel cu privire la reducerea vârstei de pensionare. O mamă care crește un copil până la vârsta de 16 ani sau adoptă un copil sau are un copil adoptat de care se ocupă până la 14 ani, va avea o reducere a vârstei de pensionare cu șase luni pentru fiecare copil. Cu alte cuvinte, dacă ai un copil pe care tu l-ai crescut, vei avea o reducere a vârstei de pensionare cu șase luni, dacă ai doi copii pe care-i crești – o reducere a vârstei de pensionare cu un an și așa mai departe, până la un număr de șapte copii pentru care vei avea o reducere de trei ani și șase luni la vârsta de pensionare”, a adăugat Simona Bucura Oprescu.
Atenție la recalculare!
Ministrul Muncii a spus că trebuie luat în calcul de către mame faptul că dacă azi vârsta de pensionare a femeilor este de 62 de ani și o lună, până în 2035 trebuie să ajungem la egalizarea vârstei de pensionare între femei și bărbați la 65 de ani. “Atenție, la calcularea pensiei doar stagiul contributiv influențează la scăderea vârstei de pensionare. (…) Dacă astăzi vârsta de pensionare pentru femei este 62 de ani și o lună, iar până în 2030 vom merge etapizat până la 63 de ani, în baza noii legi, până în 2035, va trebui să ajungem la egalizarea vârstei de pensionare între femei și bărbați la 65 de ani. Cu alte cuvinte, dacă femeia noastră iese la pensie în 2035 și are doi copii, poate să iasă la pensie în 2034, cu un an mai devreme”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.