Un recurs formulat de conducerea Curtii de Apel Iasi aduce o serie de clarificari importante in privinta taxei de poluare. Potrivit Inaltei Curti de Casatie si Justitie masinile pot fi inmatriculate fara dovada platii taxei. „Decizia nu are caracter de obligativitate pentru autoritatile locale responsabile, insa ar trebui sa constituie un punct de reper”, a explicat un judecator de la Curtea de Apel.
Iesenii care au fost nevoiti sa achite taxa de poluare auto sau cei care vor fi pusi in fata acestui fapt au acum o sentinta dupa care se pot ghida. Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursul in interesul legii formulat de Colegiul de Conducere al Curtii de Apel Iasi in ceea ce priveste anumite probleme legate de taxa de poluare auto.
Astfel, magistratii bucuresteni au decis ca persoanele care au o masina pe care vor sa o inmatriculeze pot cere acest lucru autoritatii responsabile, fara a achita mai intii taxa de poluare auto. Instanta a considerat ca nu este obligatoriu ca proprietarii sa duca vreo dovada de achitare a taxei respective la Serviciile Publice Comunitare Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. In plus, judecatorii din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie au hotarit ca nu mai este necesar ca persoanele care achizitioneaza o masina second-hand sa treaca printr-o procedura prealabila cu Fiscul, inainte de a-l actiona in instantele de judecata. Colegiul de conducere al Curtii de Apel Iasi a solicitat clarificarea situatiei la Inalta Curte, deoarece solutiile date de judecatori erau diametral opuse.
„Efectele solutiei sint clare si evidente. Acum, instantele vor pronunta solutii unitare in problemele de Drept rezolvate de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Acest fapt va avea ca efect o previzibilitate a solutiilor in cauzele care au un astfel de obiect. In concluzie, sentinta este una care ar trebui sa vina in ajutorul justitiabililor. Decizia nu are caracter de obligativitate pentru autoritatile locale responsabile, insa ar trebui sa constituie un punct de reper, in asa fel incit oamenii sa nu mai ajunga in fata instantei pentru a-si rezolva problemele. Nu stim daca ea va fi avuta in vedere de autoritati, vom vedea”, a declarat vineri judecatorul Iustinian Obreja-Manolache, din cadrul Sectiei de Contencios Administrativ a Curtii de Apel Iasi.
Acesta a adaugat ca, pe linga aceasta solutie, Inalta Curte a luat o hotarire in ceea ce priveste un alt recurs in interesul legii promovat tot de Colegiul de conducere al instantei iesene. Astfel, magistratii bucuresteni au hotarit irevocabil ca indemnizatia lunara pentru cresterea copilului se acorda pentru fiecare nou-nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti. In interpretarea si aplicarea dispozitiilor OUG nr. 148/2005, privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, pina la intrarea in vigoare a Legii nr. 239/2009, indemnizatia lunara pentru cresterea copilului se acorda pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, in cuantum de 800 de lei. Aceasta prevedere este doar pentru perioada 1 ianuarie 2006 – 31 decembrie 2006.
De asemenea, judecatorii au decis ca insemnizatia va fi de 600 de lei pentru perioada 1 ianuarie 200 7 -31 decembrie 2008, precum si 600 de lei sau, optional, 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 de lei, pentru perioada 1 ianuarie 2009 – 17 iunie 2009.