TEATRU LA ZI! …Membrii Asociatiei CARP „Elena Cuza” Bârlad, dornici de a fi viziona piesa „O noapte furtunoasã”, sunt invitati la spectacol, pe 22 noiembrie de la ora 18.30, pe scena Teatrului „V.I. Popa”. Invitatia este fãcutã de conducerea CARP Bârlad. <<Am ales „O noapte furtunoasa” dintr-un motiv simplu: aveam distributia necesarã! Pe de altã parte, as spune cã în aceastã piesã nu existã roluri principale sau secundare (ca importantã), fiecare actor având „la îndemânã” un rol egal ca „greutate” cu al colegilor sãi. Depinde de ei cum stiu sã-l punã în valoare! Eu cred cã e suficient sã mergi pe mâna autorului si sã faci rolurile sã strãluceascã!>> transmite Marcel Anghel, regizorul spectacolului si directorul Teatrului „V.I.Popa”. Mai mult, spectatorii sunt rugati sã transmitã, dupã spectacol, opinia lor dacã existã vreo diferentã între personajele din piesã si cele din realitatea în care trãim!
Pentru început vã facem cunoscut cine sunt actorii bârlãdeni ce vor juca piesa „O noapte furtunoasã” pe scena teatrului bârlãdean: Sorin Ghiorghe, Alex Savu, George Sobolevschi, Ramona Pãrpãlitã, Cristian Toticã, Petronela Ene si Irina Grãjdeanu. Regia apartine lui Marcel Anghel, directorul Teatrului „V.I.Popa” Bârlad, iar scenografia lui Sandu Maftei. Invitatiile se gãsesc la Claudia Comãnescu de la CARP, telefon 0742.357.690.
Despre „O noapte furtunoasã” si I.L. Caragiale…
Piesa de teatru „O noapte furtunoasã” este o comedie (în patru tablouri) scrisã de Ion Luca Caragiale si apãrutã în Convorbirii literare, 1879, nr. 7 si 8, cu o elogioasã prezentare a lui Titu Maiorescu, ajungând si pe scena Operei Romane, în 1935, însotitã de muzica lui Paul Constantinescu. În 1943 regizorul Jean Georgescu a fãcut un film ononim dupã aceastã valoroasã piesã de teatru.
Pe 18 ianuarie 1879 Teatrul National din Bucuresti prezintã în premierã „O noapte furtunoasã”, trecutã în programul teatrului de Ion Chica, director general al teatrelor. Premiera a avut mare succes, dar autorul, iesit pe scenã ca sã primeascã aplauzele furtunoase dezlãntuite chiar dupã primul act, s-a auzit fluierat si huiduit de grupuri organizate la galerie. Despre ceea ce se întâmplase mãrturiseste chiar Caragiale: „Se rãspândise vestea cã piesa lovea în institutia Gãrzii Cetãtenesti. Iar la a doua reprezentatie, din 21 februarie, am fost iar fluierat, huiduit si amenintat, de o droaie de patrioti din Garda Civicã, cu bãtaia în piata Teatrului. Niste tineri ofiteri m-au scãpat de furia lor”. Acesta a fost motivul care a determinat conducerea Teatrul National sã scoatã piesa din program. Protestul fusese organizat de un grup de pretinsi moralisti, pentru acordarea unei satisfactii micii burghezii „ultragiate” de continutul piesei. Dar cu toate acestea, momentul a marcat începutul gloriei lui Caragiale, toate piesele pe care le-a prezentat mai târziu constituind cele mai mari succese ale teatrului românesc din secolul XIX-lea.
Subiectul piesei „O noapte furtunoasã” se referã la îngâmfarea negustorilor parveniti de tipul lui jupân Dumitrache Titircã Inimã-Rea, chiristigiu si cãpitan în garda civicã, la rigiditatea reprezentantilor fortei publice de partea celor tari, de felul ipistatului Nae Ipingescu, si la arivismul amploiatilor de factura studentului gazetar Ricã Venturiano, cât la „onoarea de familist” a jupânului, compromisã, la lipsa de „rezon” a ipistatului prea încrezãtor si grãbit sã facã uz de autoritate în favoarea amicului sãu si, în fine, la limbajul semicult al ziaristilor, adepti ai unor sloganuri sublime pe care le pronuntã dupã ureche, aplicându-le dacã s-ar ivi ocazia, pe dos.