KINEDOK…. Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad vã invitã la vizionarea unui nou film documentar foarte interesant, din cadrul proiectului KineDok powered by One World Romania, editia a 9-a. Sâmbãtã, 11 noiembrie, veti putea sã vizionati, în cadrul programului european KineDok powered by One World Romania, productia slovacã Alb pe alb / White on White. Regia apartine lui Viera Čakányová, Slovacia, 2020.
KineDok este un program unic în Europa prin amploarea sa, desfãsurându-se concomitent în 6 tãri partenere: Republica Cehã, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia şi România, unde este coordonat de cãtre Asociatia One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre tãrile participante contribuie cu cele mai noi documentare, care ruleazã apoi în sute de locatii din toate cele 6 tãri, generând astfel o comunitate culturalã impresionantã.
Filmul este un eseu vizual despre experienta de solitudine a regizoarei din timpul filmãrilor unui documentar anterior („Frem”, filmat în 2017 si lansat în 2019) în Antarctica, al cãrui personaj principal a fost o retea neuronalã artificialã. În „Alb pe alb”, dialogul cu inteligenta artificialã continuã, pe teme care tin de schimbãri climatice, relatia omului cu natura, tehnologie, artã si sensul vietii. Secvente din rutina ei zilnicã la statia de cercetare contrasteazã cu imagini lirice ale albului imaculat al Antarcticii si sunt completate de comentariul regizoarei, creînd o viziune si o putere de expresie originale. Nu în ultimul rând, este un film care te duce într-un loc nou, într-un mod nou, care chestioneazã relatia omului cu mediul, dar si ipocrizia de a duce un vapor cu 300 de turisti în Antarctica sau de a consuma 300 de litri de combustibil zilnic pentru a tine în picioare statia de cercetare, ca sã studieze tocmai modul în care distrugem planeta. Proiectia va avea loc la sediul central al muzeului, din str. Vasile Pârvan nr. 1, începând cu ora 11.30. Organizator local este dr. Mircea Mamalaucã, directorul muzeului bârlãdean, iar organizator ul national este Asociatia One World Romania, cu sprijinul Creative Europe – MEDIA Programme of the European Union si Centrul National al Cinematografiei.