spot_img
spot_img
-0.1 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

Guvernul va da mai puţini bani primăriilor din Vrancea

- Advertisement -

Guvernul ar vrea să reducă cotele de defalcare din impozitul pe venit de la 77% la 71,5% încasate de primării u localităţilor le vor fi luaţi bani din impozitul pe venit, dar vor primi bani de la buget pentru bunurile şi serviciile din şcoli u primarii spun că “schimbul” este unul avantajos, întrucît scapă de grija şcolilor u cu toate acestea, liberalii susţin că fondurile respective vor fi direcţionate politic, mai ales că ne aşteaptă un an electoral dur în 2012

Guvernul vrea să reducă sumele alocate din impozitul pe venit destinate bugetelor locale, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă al Ministerului Finanţelor Publice (MFP). Începînd cu anul viitor, cota de 77% repartizată bugetelor locale se va reduce la 71,5%. Motivul invocat de Guvern este acela că din 2012 finanţarea cheltuielilor cu bunurile şi serviciile din învăţămîntul preuniversitar va fi suportată de la bugetul de stat şi nu de către primării. Cum banii vor fi luaţi din sumele defalcate din TVA există pericolul ca echilibrul bugetului să fie perturbat. Pentru a preîntîmpina acest lucru, Ministerul Finanţelor propune ca sumele repartizate autorităţilor locale să fie diminuate, pentru a creşte veniturile bugetului central. De asemenea, impozitele pe venituri din pensii nu vor mai merge la municipiile reşedinţă de judeţ pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea casele de pensii, ci tot la bugetul statului. “Impactul asupra bugetului de stat pentru anul 2012 este de ^ 835 milioane lei. Prin reducerea cotelor defalcate din impozitul pe venit, bugetele locale vor pierde circa 835 milioane lei începînd cu anul bugetar 2012, reprezentînd cota din impozitul pe veniturile din pensii care nu mai intră în baza de defalcare şi 1.000 milioane lei prin modificarea cotelor din impozitul pe venit. Suma de 1.000 de milioane lei le va fi alocată din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru finanţarea cheltuielilor cu bunuri şi servicii ale unităţilor de învăţămînt preuniversitar”, se arată în nota de fundamentare a Ministerului Finanţelor. De la 1 ianuarie 2012 cotele defalcate din impozitul pe venit se reduc de la 44% la 40,5% pentru municipii, oraşe şi comune, de la 12% la 11% pentru judeţe şi de la 21% la 20% pentru echilibrarea bugetelor locale.

Primarii se bucură că scapă de şcoli

Primarii din Vrancea spun că decizia Guvernului este în avantajul lor, întrucît îi scapă de problema administrării şcolilor, pentru care este permanent nevoie de bani. “Pentru mine este o uşurare, pentru că eu cheltuiesc mult mai mult cu învăţămîntul decît ceea ce înseamnă reducerea cotelor din impozitul pe venit. Eu, în anii aceştia, am băgat în învăţămînt mai mult decît în primărie. Ar trebui să ia şi profesorii cu lefurile acolo, să nu mai aibă nici o interferenţă cu primarul”, ne-a spus primarul PSD din Bilieşti, Ovidiu Butuc. De aceeaşi părere este şi un alt edil, Şerban Pîrlogea, liberalul de la Chiojdeni. “Pentru mine ca primărie este bine, nu ştiu cît de eficient va fi pentru şcoli”, a spus Pîrlogea, cel care a fost director al şcolii din localitate. Liberalul este de părere că şcolile sînt o prioritate şi, dacă există o bună colaborare cu directorii, atunci vor putea fi ajutate în continuare de către autorităţile locale. În schimb, primarul PSD din Ciorăşti este circumspect în ceea ce priveşte “bunele intenţii” ale Guvernului. “De la cei care ne conduc nu mă aştept la nimic bun. Răspunderea va fi tot a noastră, pentru că oamenii vin la noi”, a afirmat Viorel Haiducu, gospodarul de la Ciorăşti.

Aleşii locali PNL critică oprirea banilor

Liga Aleşilor Locali (LAL) ai PNL nu este de acord cu propunerea Guvernului Romaniei de a reduce cotele defalcate din impozitul pe venit încasate la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale şi alocate lunar primăriilor de la 77% la 71,5% şi eliminarea impozitului pe veniturile din pensii din baza de defalcare către bugetele locale, reţinîndu-l ca sursă definitivă la bugetul de stat. „Asistăm la o strategie cinică a PDL de a pune presiune politică asupra autorităţilor locale prin măsuri administrative şi legislative menite să le afecteze activitatea şi să le facă dependente de bunul plac al puterii”, se arată într-un comunicat al LAL. Aleşii spun că după tăierea subvenţiei la căldură, „cu scopul de a lăsa în frig populaţia care nu a votat primari PDL”, Guvernul anunţă „o propunere inacceptabilă” privind reducerea cotelor defalcate din impozitul pe venit încasate la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale şi alocate lunar autorităţilor locale şi eliminarea impozitului pe veniturile din pensii din baza de defalcare către bugetele locale, reţinîndu-l ca sursă definitivă la bugetul de stat. „Practic, Guvernul ia din fondurile care ajungeau direct în bugetele autorităţilor locale din surse sigure (impozit pe venit şi impozit pe venituri din pensii) şi le transferă la bugetul de stat, pentru a le putea realoca în anul electoral 2012 către primăriile PDL. Crearea unei tot mai mari dependenţe a bugetelor locale de decizia Guvernului şi direcţionarea sumelor către unităţile administrativ-teritoriale ale căror primari sînt dispuşi să promită că vor candida, la viitoarele alegeri locale, pentru partidele aflate la guvernare deconspiră un mecanism josnic, pe care actuala guvernare nu se sfieşte să îl afişeze tot mai mult”, se mai arată în comunicatul de presă.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.