spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
27-nov.-2024
spot_img
spot_img

Butnaru, condamnare amânatã!?

- Advertisement -

Fostul deputat PSD, în fata primei sentinte penale

EMOTIIVasile Butnaru, fost deputat PSD de Vaslui, are mari emotii, astãzi. Dupã douã amânãri, despre care s-a speculat destul de mult, magistratii Judecãtoriei Vaslui vor trebui sã ia o decizie în cazul fostului parlamentar, acuzat de afaceri de coruptie. În februarie 2007, cu patru ani si jumãtate în urmã, DNA Iasi a decis trimiterea în judecatã a directorului Butnaru, de la S.C. Hidrotehnica S.A. Vaslui, “pentru sãvârsirea a douã infractiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Comunitãtii Europene, ambele prevãzute de art. 181 din Legea nr. 78/2000 si fals intelectual”. De atunci si pânã acum, s-au cheltuit sute de milioane de lei vechi pe tot felul de expertize, care au demonstrat ceea ce se stia deja: Butnaru are o mare vinã în derularea defectuoasã a contractului de la Gãgesti, unde paguba a fost de ordinul miliardelor de lei vechi. Desi sentinta trebuia datã la începutul lunii, magistratii au ezitat în douã rânduri sã dea o sentintã conformã cu gravitatea faptelor. Este posibil si astãzi sã asistãm la încã o amânare, ceea ce ar întãri bãnuielile privind o posibilã implicare a politicului în acest caz.

Vasile Butnaru va afla astãzi – dacã judecãtorii vor avea curaj sã ia o decizie – care este pedeapsa pentru faptele sale de coruptie, dupã douã amânãri cu semne de întrebare. Conform unor surse judiciare, magistratii au ezitat sã dea o sentintã în acest dosar, sãptãmâna trecutã, desi s-a stat pânã seara târziu în acest dosar. Se speculeazã o posibilã rejudecare a dosarului, lucru care ar conveni de minune fostului parlamentar. Încoltit de procurorii DNA si de comisarii Oficiului de Luptã Europeanã Antifraudã, Vasile Butnaru, patronul (din umbrã) de la Hidrotehnica Vaslui, a apelat la un mijloc scandalos. Pe 16 iunie a.c., acesta a introdus actiune de intrare în faliment a societãtii Hidrotehnica, la câteva ore dupã ce primarul de la Bogdãnita cerea deblocarea conturilor si trecerea responsabilitãtii privind plata sumei de 49 miliarde lei vechi în sarcina lui Butnaru. La câteva zile, însã, în mod ciudat, Butnaru a revenit si a retras cererea din instantã. Dacã nu ar fi fãcut acest lucru, foarte probabil, UE ar fi atras atentia autoritãtilor române pentru modul în care firme cercetate în dosare de coruptie cu fonduri europene se sustrag cercetãrilor si intrã în faliment.

La Gãgesti, a lãsat o gaurã de peste 50.000 de euro

Vasile Butnaru a ajuns în atentia opiniei publice cu un scandal de proportii, înainte sã ajungã în Parlamentul României. În februarie 2007, DNA Iasi a decis trimiterea în judecatã a directorului Butnaru, de la S.C. Hidrotehnica S.A. Vaslui, “pentru sãvârsirea a douã infractiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Comunitãtii Europene, ambele prevãzute de art. 181 din Legea nr. 78/2000 si fals intelectual”. Alãturi de acesta, au mai fost trimisi în judecatã Silvia Hrituleac, fost director tehnic la S.C. Hidrotehnica S.A. Vaslui, si Teofil Ciucã, diriginte de santier si reprezentant al S.C. Complex Construct S.R.L. Vaslui, pentru “complicitate la sãvârsirea infractiunii îndreptate împotriva intereselor financiare ale Comunitãtii Europene, prevãzute de art. 181 din Legea nr.78/2000 si a unei infractiunii de fals în înscrisuri sub semnãturã privatã”. Din probele administrate a rezultat cã, în perioada martie 2004-septembrie 2005, inculpatii, prin prezentarea de situatii de lucrãri si documente false, au obtinut fonduri Sapard, producând un prejudiciu în valoare de 172.809 RON (aproximativ 51.760 euro). În altã parte a judetului, la Pogana, firma lui Butnaru a modernizat un drum comunal, pentru care a încasat peste 36 miliarde lei vechi. O verificare a Inspectoratului de Stat în Constructii si a reprezentantilor Sapard a relevat cã drumul este fãcut prost, nu s-au respectat normele din caietul de sarcini, iar amenajãrile sunt fãcute în bãtaie de joc. Pentru aceastã lucrare de mântuialã, Butnaru a bãgat în buzunar peste 1,1 milioane euro, iar DLAF a cerut verificarea modului în care au fost cheltuiti acesti bani.

Povestea unor afaceri de coruptie

În comuna Bogdãnita, agentia Sapard a blocat conturile primãriei de aproape un an de zile, dupã ce a emis un titlu executoriu prin care imputa primãriei modernizarea unui drum comunal de patru kilometri, realizat din fonduri europene, în anul 2005, de cãtre societatea lui Butnaru. Oficialii de la Bucuresti au solicitat restituirea sumelor folosite pentru modernizarea drumului comunal 86, Coroiesti-Cârtibasi-Tunsesti, în lungime de patru kilometri, lucrare efectuatã de firma Hidrotehnica. În urma verificãrilor, investitia a fost datã ca neconformã de cãtre agentie, Primãria Bogdãnita trebuind sã returneze 31 de miliarde lei vechi, contravaloarea drumului, la care s-au adãugat si penalitãtile, în total 49 miliarde lei vechi, adicã de patru ori bugetul local al primãriei! Cazul a ajuns în atentia DNA, care nu a luat nicio decizie.

Ce soartã vor avea angajatii lui Butnaru?

Pe lângã patronul de la Hidrotehnica, în dosarul 1745/333/2007, apar si unii angajati sau fosti salariati de la aceastã unitate. Este vorba de Silvia Hrituleac si Teofil Ciucã, specialisti care vor trebui sã astepte verdictul justitiei. Dacã vor primi ani de închisoare, cei doi îi vor cere socotealã lui Butnaru, cel mai probabil, pentru cã au angajat conform ordinelor primite de la patron. Existã si zvonul cã dosarul ar putea fi rejudecat, timp în care Butnaru and comp. ar putea ajunge din nou în zona Puterii, iar dosarul ar trena foarte mult. Nu se stie ce se va petrece astãzi într-un dosar care a tinut atentia Uniunii Europene, însã este de asteptat ca legea sã-si spunã cuvântul.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

34 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.