NOUTÃTI… Anul acesta se împlinesc 550 de ani de la nasterea celebrului astronom Nicolaus Copernicus (1473 – 1543), cel care a pus Soarele în centrul Sistemului Solar. Cu aceastã ocazie, puteti sã participati la un eveniment cu caracter stiintific si educativ, unde trei animatori de la Centrul Polonez de Stiintã Experyment din Gdynia vor sustine mai multe ateliere gratuite pentru elevi, având ca temã astronomia si mari savanti polonezi din acest domeniu. În cadrul acestora, elevii vor afla cum arãta atelierul savantului polonez si ce echipamente avea acesta la dispozitie.
În cadrul acestor ateliere participantii vor avea ocazia sã construiascã un quadrant din materiale simple sau o rachetã spatialã, sã producã gaz folosindu-se de o sticlã, o pompã si spirt medicinal, sã construiascã propriul spectroscop si sã afle informatii despre alte sisteme planetare. Atelierele vor dura în medie 45 de minute si vor participa maxim 30 de persoane pe atelier. Grupa de vârstã, între 10 si 25 ani. Activitatea va avea loc la Sediul Central al institutiei noastre din strada Vasile Pârvan nr. 1. Înscrierea la ateliere se va face online pe muzeulparvan.ro. Coordonatorul activitãtii este Dumitru Ciprian Vântdevarã, sef Serviciu Astronomie – Muzeul „Vasile Pârvan„ Bârlad
Institutul Polonez din Bucuresti îsi desfãsoarã activitatea în România în formula actualã din anul 2001, fiind subordonat Ministerului polonez al Afacerilor Externe. El continuã traditia primei institutii poloneze de acest tip, înfiintatã în capitala României în anul 1937. Institutul colaboreazã de cîtiva ani cu organizatorii Festivalului Stiintelor la Bucuresti, dar si cu mai multe scoli din tarã si din Republica Moldova, invitând din Polonia reprezentanti ai „diferitelor” institutii stiintifice, precum si educatori polonezi.
Cine a fost Nicolas Copernicus
La începutul secolului al XVI-lea, când aproape toti oamenii credeau cã Pãmântul este în centrul universului, naturalistul de origine polonezã Nicolaus Copernic a propus teoria heliocentricã, conform cãreia Soarele se aflã în centru, iar planetele graviteazã în jurul acestuia. Alti astronomi au contribuit la teoria lui Copernic, inclusiv Galileo Galiei, ilustrând, cu mult înaintea emergentei erei tehnologice care sã ne permitã observatii mai precise si mai detaliate, o imagine a lumii care a persistat.