DISCUȚII… Directorii unităților de învățământ din județ au fost chemați ieri, 17 octombrie, la o nouă ședință cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, cei ai Instituției Prefectului, ai Poliției Județene, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență și cei ai Centrului Antidrog. Întâlnirea a fost un bun prilej de a le transmite acestora noi informații sau atenționări. Spre exemplu, colonelul Veronica Ursachi, a profitat de ocazie și le-a spus toate problemele cu care se confruntă angajații ISU atunci când merg în teren, la școlile din județ. Una dintre aceste probleme este slaba instruirie a cadrelor didactice și a elevilor în domeniul prevenirii incendiilor. “Din controalele efectuate până în prezent, țin să vă informez că această instruire este deficitară sau lipsește de tot. Mare atenție, trebuie să faceți cu copiii exerciții de evacuare, sunteți obligați să le faceți. De multe ori, când mergem în teren, constatăm că ei nu știu ce au de făcut”, a spus colonelul Veronica Ursachi. De asemenea, aceasta a povestit și situații mai puțin obișnuite cu care s-au confruntat în teren angajații ISU: “un primar voia să autorizeze clădirea în care funcționa școala, dar directorul nu a fost de acord. Nici pe noi nu ne-a lăsat, a încuiat școala și nu am putut să intrăm, deși directorul fusese informat că urma să venim. Nu e normal”.
O altă problemă adusă în discuție de col. Ursachi a fost lipsa autorităților de securitate la incendiu: “aș vrea să vă informez că în acest an au fost două evenimente neplăcute, soldate cu pagube materiale și ambele au fost din cauza organizării necorespunzătoare pe linia securității la incendii. Am marea rugăminte la dumneavoastră să puneți mare accept pe obținerea autorizațiilor de securitate la incendiu. După cum bine știți, foarte multe unități nu dețin autorizații de securitate la incendiu. Chiar dacă ați obținut-o, dacă organizarea apărării dumneavoastră (n.r. la incendii) nu o faceți conform legii, puteți să aveți evenimente neplăcute. Am rugămintea să puneți un accent deosebit și pe instruirea cadrelor didactice, pentru că evenimentul pe care l-am avut la o instituție din Bârlad a fost, probabil, și ca urmare a neinstruirii cadrelor didactice care desfășurau activitatea în unitatea respectivă. Instruirea elevilor este de asemenea importantă. Din controalele efectuate până în prezent, țin să vă informez că această instruire este deficitară sau lipsește de tot. Noi vom face în continuare controale, nu vreau să o luați ca pe o amenințare, dar am rugămintea să încercați să respectați regulile tehnice și autorizațiile de securitate la incendiu, acolo unde există. Ne confruntăm cu situații unde au fost emise autorizații, dar s-au făcut modificări. Vedeți că aceste modificări duc la pierderea autorizației. În acest an școlar vom ajunge la toate unitățile de învățământ. Acolo unde vă încadrați, vă rog să solicitați autorizații de securitate la incendii, pentru că se pune foarte mare accent pe ele la nivel național. Tot încercăm de vreo doi ani, tot trimitem adrese, dar nu se mișcă lucrurile deloc”, i-a atenționat zbirul de la ISU.
Colonelul Ursachi: “după lege, nu cadrul tehnic face instruirea, ci directorul de școală”
De asemenea, col. Ursachi a povestit și câteva probleme cu care se confruntă angajații ISU în teren: “Ne-am confruntat cu o situație: un primar voia să autorizeze clădirea în care funcționa școala, dar directorul nu a fost de acord. Nici pe noi nu ne-a lăsat, a încuiat școala și nu am putut să intrăm, deși directorul fusese informat că urma să venim. Nu e normal. Pe dumneavoastră vă sancționăm în astfel de situații. Să vă uitați în lege, scrie clar: autorizația de securitate la incendiu este atributul beneficiarului investiției. Există un cadru tehnic care trebuie să vă instruiască oamenii, avem zeci se sesizări unde cadrul tehnic nu este lăsat să instruiască cadrele didactice. Mare atenție, nu este normal. După lege, nu cadrul tehnic face instruirea, ci directorul de școală. Cadrul tehnic vine în sprijin. Este pentru prima dată când mă confrunt cu așa ceva de când sunt eu în sistem: cadrul tehnic să nu fie lăsat să ajute. Am rugămintea să verificați neapărat toate instalațiile electrice și centralele termice. După cum vedeți, cele mai multe incendii le avem de la ele. Vă rog, solicitați fonduri, dacă nu aveți, și verificați centralele termice. Mă refer la cele din școlile mai vechi. Încă un aspect, unde aveți covoare în școli, nu mai puneți conductori electrici pe sub covoare. Ori scoateți covoarele, ori nu mai puneți conductori electrici, mai ales nu îi puneți pe materiale combustibile. Aș vrea ca atunci când venim pe teren să nu mai găsim astfel de probleme. Mare atenție, trebuie să faceți cu copiii exerciții de evacuare, sunteți obligați să le faceți. De multe ori, când mergem în teren, constatăm că ei nu știu ce au de făcut. Prevenția este foarte importantă. Dacă aveți vreo nelămurire, vă rog, solicitați asistență tehnică. Nu vă gândiți că nu o să aveți sprijin din partea noastră. Dacă e cineva de la ISU care nu vrea să vă sprijine, vă rog să îmi spuneți. Vă stăm la dispoziție, numai să se rezolve problemele. Nu vrem să avem clădiri neautorizate. Suntem printre ultimele județe din țară cu clădiri neautorizate. Sunt unele care nu necesită, dar ele figurează în sistem, tocmai de aceea trebuie să ne contactați”, a mai transmis zbirul de la ISU.
Stat pe stat se amendează
Foarte amuzant, arată că o dezertoare.
Doamna colonel cum e posibi ca in bazarul vechi care nuabre autirizatie la incendiu ,sase anda petarde de ani ee zile si dvs sa nu faceti in cobttol?macar de ochii lumii !cum ati auorizat asa ceva intre tarabele cu haine ?daca Bazarul nu indeplineste conditii de autorizare cel ce vinde in interiorul lui indeplineste si mai ales petarde ?
Pentru limba română apasa tasta1
Ce bine hranita e individa