LANSARE… Vasluienii care au dus dorul poeziei si muzicii de bunã calitate au avut parte, în ziua de 12 a lui Brumãrel, de o cãlãtorie emotionalã si memorabilã în Sala TinArt a Bibliotecii Judetene „Nicolae Milescu Spãtarul„, gazda întâlnirilor de suflet pentru oamenii de culturã din judet. Si dacã toamna s-a mai împutinat cu o zi, împãtimitii de lecturã s-au mai îmbogãtit cu un volum de poezie, unul menit parcã sã stea, pentru vesnicie, de veghe tuturor anotimpurilor care vor urma. Ca si de seninul toamnei blânde ori ca si de vremea bunã a unui octombrie darnic, tot asa nu vom fi niciodatã pregãtiti sã ne despãrtim de oamenii care ne-au marcat vietile. „Frigul„ lãsat în urmã de disparitia lor nu are cum trece cu nimic pãmântesc. Doar Silvia Rotaru a stiut gãsi un leac: sã scrie de dor, sã scrie sincer si autentic, dând cuvintelor profunzime si sensibilitate si vindecându-ne astfel, pe noi, cititorii ei, de urât. Volumul de versuri „Vesnicia curcubeului” te îndeamnã la reflectie încã din titlu, poemele continute fiind dedicate memoriei sufletului pereche al autoarei, trecut deja, prematur, dincolo… Un motiv în plus pentru care „poezia Silviei Rotaru nu poate iesi din tiparele unei subiectivitãti sensibile, vaporoase, fulgurante„, dupã cum precizeazã prof. Teodor Pracsiu în Argument la „Vesnicia curcubeului”.
Personalitatea complexã a poetei Silvia Rotaru a fost complet descrisã de cãtre moderatorii evenimentului, prof. Gelu Voicu Bichinet, directorul Bibliotecii Judetene si scriitorul iesean Emilian Marcu, un reper pentru peisajul cultural românesc, ambele interventii raportându-se la contextul literar local si national, dar si la istoria poeziei feminine românesti. Mesajul poeziei cântate, cu putere de rugã, a împlinit aceastã lansare de carte prin recitalul folkistului vasluian Romicã Brunchi. Personalitate complexã, Romicã Brunchi nu surprinde doar prin prezenta scenicã notabilã, fiind în egalã mãsurã apreciat pentru pasiunea sa pentru istorie – domeniu în care a si profesat, pentru umorul lui dichisit, având si câteva aparitii editoriale în acest sens si înversunarea cu care luptã sã formeze generatii de copii, asigurându-le, ca director al Centrului Cultural din Muntenii de Jos, cursuri de muzicã, de teatru de pãpusi, dansuri, picturã.
Silvia Rotaru, o poetã discretã
Lansarea de carte s-a bucurat de luãri de cuvânt din partea colaboratorilor si celor apropiati autoarei, printre care prof. Valeriu Caragatã, administrator public al judetului Vaslui, prof. Lisievici Gabriela, prof. Sorin Popoiu, prof. Nicolae Ionescu, prof. Ioan Parfeni, prof. Daniela Adam. Silvia Rotaru, o poetã pe cât de valoroasã, pe atât de discretã si timidã, nu va vorbi vreodatã despre sine. Realizãrile sale însã vor glãsui peste tãcerea de care a ales sã se învãluie. Publicista si poeta, deopotrivã profesor de limba românã si limba francezã, Silvia Rotaru a publicat primele versuri în revista Liceului Pedagogic „Alexandru Vlahutã” din Bârlad, intitulatã „Fãclia”, fiind membrã a Cenaclului literar al scolii. A debutat în presa scrisã în 1996, în reviste de specialitate si în alte publicatii cu articole, comentarii didactice, dar si versuri: Revista de pedagogie, Învãtãmântul primar, Jurnalul vasluian, Est, Ethos, Ecouri literare, Clepsidra, Prutul. Debutul editorial s-a produs în anul 2000, când era inspector scolar la ISJ Vaslui, cu volumul „Judetul Vaslui – elemente de istorie si geografie localã”. Anii urmãtori au fost dedicati mai multor cãrti si studii de specialitate. Activitatea literarã s-a concretizat prin aparitia cãrtii „Junimea si Convorbiri literare” (douã editii) si a volumului de versuri „Vesnicia Curcubeului”.