CURS DE ASTRONOMIE…Pasionatii de astronomie, dar si alti curiosi au avut ocazia sã participe la o activitate organizatã de sectia de astronomie la Muzeul „Vasile Pârvan”, pentru a marca sãptãmâna mondialã a spatiului cosmic . Cu aceast prilej, a avut loc conferinta: „Întoarcerea pe Lunã. Drumul spre Marte”, dar si prezentarea cãrtii de astronomie „Cu Ilie prin galaxie”. Invitat de onoare, fizicianul si cercetãtorul Claudiu Tãnãselia, care este si autorul cãrtii de astronomie, a prezentat publicului prezent la eveniment, informatii interesante despre Univers, planete, statii spatiale, astronauti si rachete. Activitatea s-a încheiat cu observatii astronomice pe terasa Observatorului Astronomic din Bârlad, unde elevii au putut observa planetele Saturn si Jupiter, precum si alte stele de pe bolta cereascã. Au participat aproximativ 50 de persoane, majoritatea membri în Astroclubul „Perseus”, profesori, elevi de la scolile si liceele bârlãdene.
Observatorul Astronomic din Bârlad a gãzduit, la finele sãptãmânii trecute, o conferintã publicã ineditã – „Întoarcerea pe Lunã. Drumul spre Marte”, sustinutã de invitatul special, Claudiu Tãnãselia, fizician cercetãtor la Institutul de Cercetãri pentru Instrumentatie Analiticã din Cluj-Napoca, pasionat al explorãrii spatiului cosmic, space-editor la revista Stiintã&Tehnicã. Pasionat de cercetarea cosmosului, colectionar de meteoriti, dar si autor al cãrtii de astronomie „Cu Ilie prin galaxie”, Claudiu Tãnãselia, în a doua parte a evenimentului a fãcut si o prezentare a cãrtii ce se adreseazã copiilor din ciclul primar care vor sã afle mai multe despre astronauti, rachete si planete.
Prezentarea cãrtii de astronomie „ Cu Ilie prin galaxie”.
Cartea nu este doar un suport de curs pentru disciplina optionalã „Start în aventura cunoasterii Universului”, la care se pot înscrie elevii din ciclul primar. Ea poate sã fie cititã si în afara scolii, de copiii curiosi sau chiar de pãrinti, pentru cã Ilie – crocodilul, împreunã cu pasãrea Matilda, trec prin niste aventuri extraordinare, ghidati de singurul cosmonaut român Dumitru Prunariu, ajungând sã învete despre timp, spatiu, planete, statii spatiale, astronauti, meteoriti, rachete, stele, galaxii si toate câte mai sunt prin univers!
Activitãtile dedicate sãptãmânii mondiale a spatiului cosmic au avut succes la Bârlad!
La activitate au participat membrii Astroclubului „Perseus”, club coordonat de muzeograful Ciprian Vîntdevarã, elevii clasei a V-a D de la Scoala Gimnazialã „Episcop Iacov Antonovici”, împreunã cu diriginta lor, profesoara Carmen Bighiu, elevii bârlãdeni olimpici la astronomie, coordonati de profesorii de fizicã de la Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu”, Ecaterina Anghelutã si Cãtãlin Anghelutã, dar si alte persoane pasionate de astrofizicã si astronomie. La finalul activitãtii, participantii au avut parte de o sesiune de observatii astronomice, pe terasa Observatorului Astronomic, unde au putut observa foarte bine în acestã perioadã, planetele Saturn si Jupiter.
Astroclubul „Perseus”, 13 ani de activitate!
Totodatã, spre finalul evenimentului, a fost si un moment în care s-a marcat împlinirea a 13 ani de când Astroclubul „Perseus” din Bârlad, coordonat de muzeograful Ciprian Vîntdevarã, a luat fiintã: chiar în perioada sãptãmânii mondiale a spatiului cosmic, pe 9 octombrie 2010. Astroclubul „Perseus” a reusit în toti acesti ani sã formeze generatii întregi de tineri, prin implicarea lor în activitãti extrascolare, educatie prin astronomie si activitãtii de popularizare.
Sãptãmâna mondialã a spatiului cosmic, marcatã în fiecare an în perioada 4 – 10 octombrie, reprezintã cel mai mare eveniment anual din lume dedicat spatiului cosmic, dar si educãrii publicului cu privire la activitãtile spatiale si încurajarea educatiei înspre cunoasterea informatiilor mai putin stiute despre spatiu.