AUDIERI Procurorii vasluieni s-au întâlnit, ieri dimineatã, cu Elena Chiriac, fosta sefã de serviciu de la Trezoreria municipiului Vaslui, cea care, ani de-a rândul, a sustras bani din trezorerie pentru a-si finanta concediile sau problemele de sãnãtate. Lili Chiriac, asa cum îi spuneau fostii colegi din Finante, a reusit sã dea o gaurã în buget de aproape douã miliarde lei vechi, fapt pentru care va fi judecatã pentru delapidare, fals si uz de fals. Conform unor surse judiciare, Chiriac ar dori sã vândã cât mai repede apartamentul proprietate situat, culmea ironiei!, tocmai lângã Directia de Finante, iar cu banii sã acopere prejudiciul creat la buget, în speranta cã va scãpa cu o condamnare cu suspendare.
Ieri, procurorii vasluieni i-au prezentat Elenei Chiriac acuzele care i se aduc, ceea ce înseamnã cã a rãmas foarte putin timp pânã ce dosarul va ajunge pe masa judecãtorilor. Asta dupã ce, la finele lunii trecute, Inspectoratul de Politie Judetean a finalizat cercetãrile împotriva fostei sefe de serviciu din Trezoreria mun. Vaslui, stabilind cã aceasta se face vinovatã de comiterea infractiunii de delapidare. Fosta angajatã a Directiei Generale a Finantelor Publice Vaslui, au spus politistii, si-a însusit în mod ilegal peste 190.000 lei din conturile DGFP, prin transferarea banilor fãrã drept în conturile personale. Dosarul a fost transferat cãtre Parchet cu propunerea de trimitere în judecatã pentru infractiunile de însusire, folosire sau traficare, de cãtre un functionar, în interesul sãu ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestioneazã sau le administreazã, fapte pentru care Chiriac riscã pedeapsa cu închisoarea de pânã la 15 ani. Ieri, fosta sefã de serviciu a aflat cã urmeazã sã rãspundã în fata justitiei pentru faptele sale, destul de speriatã de posibilitatea de a face puscãrie.
Vrea sã vândã apartamentul aflat sub sechestru
Conform unor surse demne de încredere, Elena Chiriac vrea sã scape de închisoare si face toate manevrele permise de lege pentru a demonstra cã îi pare rãu pentru faptele sale. Desi apartamentul în care locuieste este sechestrat de organele de anchetã, în vederea recuperãrii prejudiciului, Chiriac vrea sã vândã imobilul, pentru a depune banii la instantã si, astfel, sã obtinã clementa judecãtorilor, care sã-i dea o sentintã cu suspendare. La începutul lunii septembrie a.c., în urma unui control intern asupra operatiunilor privind activitatea de trezorerie din luna august 2011, s-a constatat faptul cã existã unele înregistrãri contabile care nu au fost efectuate la solicitarea unor institutii. Directia Generalã a Finantelor Publice Vaslui a analizat operatiunile respective si a constatat cã, în luna august 2011, au fost retrase dintr-un cont de venituri sume în valoare totalã de 9.925 lei, bani care au fost virati initial într-un cont de disponibil si apoi în conturile personale ale Elenei Chiriac. Perioada de verificare s-a extins, constatându-se faptul cã în anul 2011 au fost retrase din diferite conturi ale institutiei si virate în contul de disponibil sume în valoare totalã de 25.865 lei. Organele de audit din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Vaslui au dispus extinderea perioadei supusã verificãrii, fiind identificate si alte sume de bani retrase în perioada 2008-2010.
Analiza contabilã a arãtat valoarea prejudiciului
În vederea clarificãrii tuturor aspectelor privind activitatea infractionalã a Elenei Chiriac, în cauzã a fost dispusã si o expertizã contabilã. Astfel, s-a constatat faptul cã prejudiciul total cauzat de învinuitã în dauna institutiei la care era angajatã, prin efectuarea operatiunilor de transfer fãrã drept a unor sume de bani în conturile personale în perioada 2008-2011 este de 190.153,52 lei. Practic viramentele din conturile de venituri în contul de disponibil au fost efectuate numai prin operare electronicã; ulterior sumele erau virate de cãtre învinuitã pe conturile de card în baza ordinelor de platã. În perioada 2008-2011 au fost efectuate 129 de plãti din contul de disponibil, însã au fost gãsite numai 39 ordine de platã, completate si semnate de învinuitã. Ordinele de platã au fost semnate si de alte persoane din cadrul institutiei, care au declarat cã fie au avut încredere în Elena Chiriac, astfel cã nu au mai verificat operatiunile si nu i-au solicitat documente suplimentare, fie au crezut cã sunt transferuri pe care învinuita le fãcea pe cardul personal pe baza depunerilor efectuate la casieria trezoreriei. În momentul audierii, Elena Chiriac a declarat cã în ultimii ani a avut probleme de sãnãtate care au necesitat tratamente medicale îndelungate, iar din aceastã cauzã, din anul 2008, a început sã-si însuseascã bani din conturile trezoreriei, aspecte neconfirmate de extrasele de cont din care rezultã cã banii au fost folositi pentru efectuarea unor plãti cu cardul pentru diverse bunuri si produse. În vederea recuperãrii prejudiciului cauzat, s-a dispus aplicarea sechestrului asigurator asupra apartamentului proprietatea învinuitei. De asemenea, fosta sefã de serviciu a achitat pânã în prezent suma de 25.865 lei. Faptele sãvârsite de Elena Chiriac întrunesc elementele constitutive ale infractiunii de delapidare, fapt pentru care politistii de investigare a fraudelor au înaintat dosarul penal la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Vaslui cu propunerea de trimitere în judecatã a fostei functionare.