spot_img
spot_img
4.6 C
Vaslui
21-ian.-2025

Spital si bust în memoria profesorului dr. Dumitru Bagdasar!

- Advertisement -

INAUGURARE… La final de septembrie, se va inaugura Dispensarul Uman din Rosiesti Vaslui, spital ce va purta numele profesorului dr. Dumitru Bagdasar, nãscut pe aceste meleaguri. Totodatã, va fi inaugurat si sfintit si bustul renumitului profesor Dumitru Bagdasar. La eveniment vor participa membri ai familiei Bagdasar, mai multi invitati de seamã, printre care profesorul universitar neurochirug dr. Alexandru Vlad Ciurea, membri ai Ministerului Sãnãtatii, Academiei Române, reprezentanti ai autoritãtilor locale, reprezentanti ai Parlamentului României, profesori, dar si specialisti.

Sâmbãtã, 30 septembrie, va avea loc în localitatea Rosiesti, comuna Rosiesti, judetul Vaslui, inaugurarea Dispensarului Uman care va purta numele profesorului dr. Dumitru Bagdasar.

Evenimentul va debuta cu o slujbã de sfintire a bustului profesorului universitar dr. Dumitru Bagdasar, slujbã care va fi oficiatã de preotul Iulian Dumitru Stefan, protopop al protopopiatului Husi împreunã cu preotii parohi din comuna Rosiesti.

Apoi, la Centru Cultural „Nicolae Bagdasar”, situat în curtea Primãriei, vor fi sustinute prelegeri de cãtre invitatii de seamã la activitate, despre viata si activitatea profesorului universitar dr. Dumitru Bagdasar.

Invitatul special al acestui eveniment este profesorul universitar dr. Alexandru Vlad Ciurea, medic primar în neurochirurgie si membru de onoare al Academiei Române. De asemenea, vor onora cu prezenta membri ai Ministerului Sãnãtatii, Academiei Române, reprezentanti ai autoritãtilor locale, reprezentanti ai Parlamentului României, profesori, specialisti.

Cine a fost Dumitru Bagdasar?

Nãscut la 17 decembrie 1893 în comuna Rosiesti, judetul Vaslui, a fost medic neurochirurg român, profesor la Facultatea de Medicinã din Bucuresti, a pus bazele scolii românesti de neurochirurgie. A fost cãsãtorit cu Florica Bagdasar, prima femeie ministru din România.

A urmat scoala primarã din Idricii de Sus. Distanta de cîtiva kilometri dintre casa pãrineascã din Rosiesti si scoalã, o parcurgea pe jos, de douã ori pe zi, indiferent de vreme.

Cursurile liceale le efectueazã la Liceul „Gheorghe Rosca Codreanu” din Bârlad, fiind absolvent al sectiei moderne, promotia 1913. Tot în acelasi an se înscrie la Facultatea de Medicinã din Bucuresti, pe care o frecventeazã cu mari greutãti materiale, fiind nevoit sã-si cîstige singur existenta.

Dupã absolvire devine medic secundar la Spitalul Militar unde, între anii 1922-1926, se orienteazã cãtre Neurologie si Chirurgie Generalã la sectia Neurologie, condusã de dr. Dimitrie Noica, respectiv sectia Chirurgie condusã de dr. Mihail Butoianu. De asemenea, frecventeazã Laboratorul Catedrei de Histologie – pe atunci sub conducerea dr. Stefan Besnea si Anatomie patologicã din Bucuresti.

Între anii 1927-1929, Dumitru Bagdasar se specializeazã în Neurochirurgie la vestita clinicã Peter Bent Brigham a dr. Harvey Cushing, pionierul mondial al neurochirurgiei moderne.

În anul 1935 înfiinteazã un mic serviciu de neurochirurgie – nucleul viitoarei Clinici de neurochirurgie a Facultãtii de Medicinã, unde se va dezvolta Scoala Româneascã de neurochirurgie

În perioada 1945 -1946 a fost profesor de neurochirurgie la Facultatea de Medicinã din capitalã. Academia Românã îl alege membru post -mortem (1948), iar în anul 1956, Clinica de neurologie a Spitalului primeste numele savantului.

Pentru o scurtã perioadã de timp a fost Ministru al Sãnãtãtii, calitate în care a creat Institutul de Endocrinologie Bucuresti.

În semn de apreciere pentru tot ce a fãcut Dumitru Bagdasar pentru neurochirurgia romaneascã si nu numai, Consiliul Local Rosiesti va atribui Dispensarului Uman din Rosiesti numele reputatului profesor dr. Dumitru Bagdasar.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Să mai tacă unii trompetiști jurnaliști ( și nu numai) care batjocoresc Județul Vaslui sub toate aspectele…fără a ține cont că de pe aceste meleaguri au ajuns oameni de nădejde pentru binele României( mareșali..generali..scriitori..actori..dr.profesori..etc.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.