INCREDIBIL… Premieră în Consiliul Local Vaslui. Aleșii locali au votat ieri două amendamente contradictorii la Regulamentul de acordare a premiilor pentru olimpici. Primul amendament aprobat cu 14 voturi “pentru” a fost al social-democraților și viza majorarea premiilor pentru elevii care au participat la concursurile naționale, dar și premierea elevilor calificați la etapele naționale cu câte 1.000 lei. Liberalii au plusat, triplând premiile elevilor care au obținut rezultate deosebite la concursurile naționale. Acest amendament a fost aprobat cu 16 voturi “pentru”. “S-a votat de două ori, neavând amendamentele ca să ne dăm seama”, a spus secretarul municipiului, Eduard Lăcătușu, la un moment dat. “Trebuie luate măsuri disciplinare pentru cei care au votat de două ori. Prin președintele de ședință, chiar solicit acest lucru”, a intervenit viceprimarul Braniște, fără să-și dea seama că unul dintre cei care a votat de două ori a fost chiar președintele de ședință, Dragoș Chirica. “Nu vă supărați, domnule secretar, dar nu dumneavoastră trebuia să fiți cel care trebuia să semnaleze faptul că există o similitudine între cele două amendamente?”, l-a întrebat consilierul Alexandru Barbu pe secretarul municipiului. “Nu am fost eu la negocieri, domnule consilier. Nu știu ce ați stabilit în amendamente. Amendamentul PNL-ului a venit acum în fața noastră, a fost rostit, nu l-am avut în față”, a încercat să se disculpe Eduard Lăcătușu. Vrând să remedieze problema, acesta a venit cu două soluții incredibile: să se facă o departajare între cele două amendamente în funcție de numărul de voturi “pentru” (PSD – 14 vs. PNL – 16) sau să se reia votul. “Fraților, nici în glumă nu mai veniți cu genul acesta de chestiuni. Nici în glumă”, a fost reacția consilierului Alexandru Barbu, la auzul primei soluții. “Dacă voturile noastre nu sunt luate în considerare, eu mă ridic și plec”, a spus consilierul Sorin Radu când a auzit că se ia în calcul reluarea votului. Medierea a fost făcută de primarul Vasile Pavăl, care a propus retragerea proiectului și convocarea Consiliului Local luni, 25 septembrie, într-o ședință extraordinară, în cadrul căreia consilierii să ia o decizie asupra Regulamentului de acordare a premiilor pentru elevii olimpici.
Consilierii locali s-au întrecut pe ei înșiși ieri, într-o ședință care a durat mai bine de cinci ore. Subiectul cel mai dezbătut a fost Regulamentul de acordare a premiilor pentru elevii olimpici. Consilierii locali PSD au propus majorarea premiilor pentru elevii care au obținut rezultate deosebite la concursurile naționale după următoarea grilă: locul I – 1000 lei, locul II – 800 lei, locul III – 600 lei, Mențiune – 500 lei, medalie de bronz, mențiune specială, premiu special, premiu interpretare – 400 lei. De asemenea, aceștia au propus să fie premiați cu câte 1000 lei și elevii care au fost calificați la olimpiadele naționale. Ca într-o veritabilă licitație, consilierii PNL au propus triplarea premiilor din proiectul inițiat de primar, grila rezultată fiind următoarea (n.r. premiile pentru elevii de la concursuri naționale): locul I – 1200 lei, locul II – 1050 lei, locul III – 750 lei, Mențiune – 600 lei, medalie de bronz/premiu special/mențiune specială – 450 lei. Dornici să arate că au muncit pentru pregătirea celor două amendamente, consilierii au precizat și sursele de finanțare pentru a acoperi diferența față de suma pregătită de inițiator. PSD-iștii au spus că se pot lua bani din programul de sprijin alimentar destinat elevilor de la Colegiul Economic “Anghel Rugină”, unde s-a făcut, în perioada grevei, o economie la bani. Liberalii au spus că diferența poate fi acoperită din alocarea făcută anul trecut pentru Gala olimpicilor, eveniment care nu s-a mai ținut. Consilierul Sorin Radu le-a explicat, însă, că banii alocați unui program nu pot avea altă destinație.
USR-iștii au dat mâna cu PSD-iștii
Înainte de a se supune la vot amendamentele, consilierii au cerut o pauză pentru negocieri. În timpul acestora, Sorin Radu a propus colegilor săi să renunțe la amendamente și să voteze proiectul inițiat de primar, însă atât social-democrații, cât și liberalii au refuzat. Astfel, după pauză, s-a procedat la votarea amendamentelor. Nu a durat mult, că aleșii locali și-au dat seama că două dintre acestea se cam bat cap în cap, inclusiv în ceea ce privește sumele de bani care vor fi oferite elevilor premiați la concursurile naționale. Secretarul municipiului a propus să se țină cont de amendamentul care a primit cele mai multe voturi. “Domnule secretar, ne dați și un temei legal pentru modul acesta de departajare?”, a întrebat consilierul Alexandru Barbu, însă nu a primit un răspuns clar. În discuție a intervenit, apoi, și viceprimarul Lucian Braniște. Redăm în rândurile următoare discuția pe acest subiect:
Lucian Braniște: Amendamentul domnului Barbu nu a trecut, pentru că a avut 14 voturi, spre deosebire de cel al grupului PNL, care a avut 16 voturi.
Eduard Lăcătușu: Matematic, dacă vorbim despre amendamente, este o simetrie. Dacă este unanimitate, înseamnă 23 voturi “pentru”, dacă sunt zece voturi “împotrivă” și 13 “pentru”, nu pot vota amendamentele invers. Și atunci înseamnă că trebuia să se țină cont la votul dumneavoastră, nu mai trebuia votat de către cei care au votat înainte amendamentul. Scurt! S-a votat de două ori, neavând amendamentele ca să ne dăm seama.
Lucian Braniște: Trebuie luate măsuri disciplinare pentru cei care au votat de două ori. Prin președintele de ședință, chiar solicit acest lucru. Nu putem să stăm numai cu mâna sus “pentru”, să bulversăm ședința. Rămâne ce s-a spus, 16 este mai mare ca 14? Da sau nu?
Alexandru Barbu: Fraților, nici în glumă nu mai veniți cu genul acesta de chestiuni. Nici în glumă. Unde scrie că departajarea unor amendamente se face în funcție de numărul de voturi? Scrie că amendamentele se pot aproba cu majoritate simplă și așa mai departe.
Lucian Braniște: Atunci vă recomand, domnule consilier, să fiți atent la ședință.
Alexandru Barbu: Sunt atent. Dacă dumneavoastră dați mai mult copiilor, nu pot decât să fiu de acord cu dumneavoastră. Am votat toate amendamentele care erau în favoarea elevilor. Nu vă supărați, domnule secretar, dar nu dumneavoastră trebuia să fiți cel care trebuia să semnaleze faptul că există o similitudine între cele două amendamente?
Eduard Lăcătușu: Nu am fost eu la negocieri, domnule consilier. Nu știu ce ați stabilit în amendamente. Amendamentul PNL-ului a venit acum în fața noastră, a fost rostit, nu l-am avut în față
Alexandru Barbu: Sunt amendamente contradictorii pe care dumneavoastră trebuia să le sesizați.
Eduard Lăcătușu: De unde să le sesizez? Dacă eu doar le-am auzit, nu le-am avut în față.
O nouă pauză, o nouă serie de negocieri eșuate
Pentru a se pune de acord asupra unei soluții de remediere a situației, consilierii au cerut o nouă pauză. În zadar, însă, pentru că aleșii locali nu au reușit să se pună de acord. Astfel, secretarul a propus o nouă soluție, însă nu a fost deloc pe placul consilierilor. În cele din urmă, primarul Vasile Pavăl a reușit să medieze conflictul. Iată discuțiile dintre aleșii locali:
Eduard Lăcătușu: Pentru o judicioasă și corectă abordare a acestui proiect de hotărâre de pe ordinea de zi, o să reluăm votul pe fiecare amendament în parte cu titulatura și tot ceea ce conține fiecare amendament pentru a vota în cunoștință de cauză.
Cătălin Mîndru: Domnule președinte, vă rog să ne spuneți cine a luat această decizie de a relua votul pe niște amendamente care au fost votate.
Eduard Lăcătușu: Am propus această soluție pentru a rezolva problema celor două amendamente votate.
Cătălin Mîndru: Este o propunere, domnule secretar, hotărârile în această ședință le ia președintele de ședință.
Sorin Radu: Domnule președinte, dacă se ia o astfel de hotărâre, eu voi părăsi ședința, pentru că eu nu mai am ce căuta aici. Dacă voturile noastre nu sunt luate în considerare, indiferent că sunt bune, sunt rele, sunt voturile noastre. Dacă ele nu sunt luate în considerare, eu mă ridic și plec.
Vasile Pavăl: Domnilor consilieri, suntem într-un impas destul de… Pot să-mi asum responsabilitatea retragerii de pe ordinea de zi, dar puteți stabili o nouă zi și nu 5 octombrie, să avem timp să punem în ordine tot regulamentul? (…) Deci luni, la ora 14:00, să convoc ședința? Spuneți-mi! Până luni este timp de lucru, să vă puneți de acord cu ce probleme veniți aici, ce amendamente au trecut, care au trecut… Sunteți de acord? Da? Atunci retrag proiectul, dar vă rog, stabilim aceste două chestiuni: 5 octombrie rămâne data evenimentului, ca să nu mai lungim data de așteptare a copiilor, și până luni toți reprezentanții partidelor vă puneți de acord.
Întrebați pe frații Hordila câtă șpagă i-au dat primarului Pavăl pentru autorizația blocului de lângă Carrefour Traian. S-au plâns că n-au scăpat fără 300.000 de € la buzunarul lui nea Vasile.
Noaptea mintii!!! Efectiv, noaptea mintii!!!
Cine….Ionut Antohi din Brodoc……Ma fratilor cum a ajuns ala consilier…….?..E analfabet functional…si cu interese…
jalnici toti.. si unii dintre ei tintesc in viitor la functia de primar al Vasluiului…halal!
V-am urmărit aseară cu multă atenție, domnilor consilieri locali.
Concluzia este următoarea:
Am văzut consilieri locali de la toate partidele, care nu știau cum să-și facă publicitate electorală mai multă pentru a avea un loc eligibil pentru alegerile viitoare, dar au jucat intr-o piesa de teatru ieftină, regizată de primar și pusă în scena de secretar.
Felicitări regizorului, care l-a un moment dat și-a arătat valoarea în fața ,,învățătorului”.
Aici are dreptate profesorul administrației publice locale din oraș din ultimii 20 de ani. Nu i-a fost respectată valoarea.
Cei 2 viceprimari fără experiență politică și fără experiență în administrația publică locală ar trebui să se declare învinși încă de anul ăsta pentru alegerile de anul viitor.
Ei chiar nu au înțeles că prezentul profesor Pavăl, cât a fost elev chiar și-a ros coatele și genunchii în fața fostului ,,profesor” Cristea.
S-au clănțănit consilierii locali mai bine de oră ca să ce? Că ieri nu a rezultat nimic palpabil.
Voi toți care ați participat la mascarada de ieri ați jucat o scenetă ieftină și atât. Ați aruncat cu sume de tot felul pentru premianții acestui an și v-ați prefăcut că nici nu există premianții anului trecut. Niște sute de copii cu tot cu părinți v-au urmărit aseară cu câtă lejeritate le-ați ignorat complet performanțele anului
trecut. Se vede că nici unul dintre voi nu a obținut rezultate școlare deosebite și nici copii nu aveți cu astfel de premii că altfel nu se explică mârșăvie de aseară. Să vă războiți ca chiorii pentru unii copii, in scopuri electorale, și să dați uitării total munca altora.
Conștiință ori jenă mai aveți?
Cum încurajați voi performanța reala??? Premiind doar participarea?? Sa dați premiu de participare la o olimpiada naționala 1000 de lei, aproape cât unul câte câștiga o distincție este aberația aberațiilor! Bine, dacă vreți sa ii recompensați pe unii doar ca participa o puteți face, dar nu oferind un premiu aproape la fel cu unul care vine cu un premiu!
Sunt discipline, multe chiar, unse s-au făcut calificări pe banda rulantă pe locuri suplimentare. Ii premiați la grămada, doar sa ziceri ca premiați performanța. Ce rusine!