spot_img
spot_img
4.3 C
Vaslui
29-nov.-2024
spot_img
spot_img

„Cutia bebelusului”, distribuitã mamelor si nou-nãscutilor din zonele defavorizate ale Vasluiului

- Advertisement -

SPRIJIN… Judetul Vaslui a fost inclus în proiectul „Cutia bebelusului”, desfãsurat de Organizatia Salvati Copiii, în parteneriat cu Fundatia OMV Petrom. Mãmicile din zonele defavorizate vor primi câte o cutie cu peste 40 de produse de bazã necesare nou-nãscutului în primul an de viatã: haine, scutece, lenjerie de pat, saltea, pilotã, prosop, sistem de înfãsat, articole de îngriire pentru mame, cosmetice si consumabile pentru îngrijirea nou-nãscutilor, termometru de baie, termometru digital pentru corp, foarfecã pentru copii, inclusiv jucãrii si cãrti pentru copii. Odatã golitã de produse, cutia se transformã într-un pat ce oferã siguran pentru bebelus în primele trei luni de via, când riscul mortii prin sufocare este foarte ridicat.

Proiectul „Cutia Bebelusului” are scopul de a reduce mortalitatea infantilã si de a sprijini familiile imediat dupã nastere. Inspirat de succesul modelului din Finlanda, dar adaptat la specificul local, programul vine în sprijinul a 4.000 de mame si nou-nãscuti aflati într-o situatie vulnerabilã, care vor primi câte o Cutie a Bebelusului. Beneficiarele sunt selectate din 42 de comunitãti defavorizate din 16 judete: Arges, Brasov, Botosani, Caras Severin, Constanta, Dolj, Hunedoara, Iasi, Mures, Neamt, Prahova, Suceava, Timis, Vaslui, Dâmbovita si Tulcea. În plus, 80 de cadre medicale vor lucra îndeaproape cu mamele si familiile pentru a le oferi informatii si sprijin în perioada postnatalã, cursuri de îngrijire a bebelusilor si consiliere în alãptare. Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv Salvati Copiii România: „Atunci când am început programul de combatere a mortalitãtii infantile, nu aveam încã radiografia totalã a acestui fenomen dramatic pentru România. Încã ne mentinem în topul negativ al Uniunii Europene la acest capitol. Ne-am dat seama cã trebuie sã lucrãm pe douã paliere: dotarea maternitãtilor cu aparaturã medicalã si sprijinirea activã a mamelor si nou-nãscutilor aflati în situatii de risc socio-economic. Accesul mamelor la produse medicale si sanitare este crucial, atunci când vorbim despre sansa copilului de a creste sãnãtos”.

România, pe primele locuri la mortalitatea infantilã

Proiectul a pornit de la o realitate durã: România se mentine pe primele locuri în Uniunea Europeanã în ceea ce priveste mortalitatea infantilã. Media nationalã a ratei mortalitãtii infantile a fost, în 2021, potrivit datelor Institutului National de Statisticã, de 5,2 la mia de copii nãscuti vii (aproape dublã fatã de media Uniunii Europene), cauza principalã fiind nasterile premature. Rata mortalitãtii infantile în mediul rural este mai ridicatã fatã de cea din urban: 6,5, fatã de 4,2 la mia de copii nãscuti vii. În 2021 au fost înregistrate 1.014 decese în rândul copiilor mai mici de un an. O treime dintre aceste decese ar fi putut fi prevenite prin dezvoltarea de programe de ajutor pentru mame si copii, educarea tinerelor mame cu privire la îngrijirea copiilor, monitorizarea constantã în timpul sarcinii si prin dotarea maternitãtilor si sectiilor de nou-nãscuti cu echipamente medicale performante.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.