Populatia judetului pare sa fi inceput sa migreze spre est. Pascaniul, comunele limitrofe si cele de peste Siret au pierdut masiv din populatie de la ultimul recensamint. In schimb, au aparut cresteri spectaculoase in comunele limitrofe Iasului. Cresterea populatiei in Miroslava, Valea Lupului sau Aroneanu, concomitent cu scaderea din municipiul Iasi pare sa indice mutarea iesenilor in afara orasului.
Recensamintul din acest an a conturat o noua demografie a localitatilor. Criza economica si masivele migratii ale populatiei au dus la o schimbare a acesteia, cele mai importante modificari fiind in ceea ce priveste populatia oraselor sau a comunelor din jurul municipiului Iasi. Poate cel mai socant aspect este cel legat de populatia municipiului Pascani. Aceasta a scazut cu circa un sfert in comparatie cu anul 2002. In schimb, Miroslava, Aroneanu si Valea Lupului sint intr-o continua crestere si, daca vor mentine ritmul, in citiva ani ar putea ajunge adevarate orase. Populatia municipiului Iasi a scazut cu circa 20.000 de persoane, motiv pentru care este trasa in jos si demografia Zonei Metropolitane.
Un sfert din populatia Pascaniului a disparut
Cea mai drastica scadere se poate observa in cazul municipiului Pascani. Fata de 2002, populatia municipiului Pascani a scazut cu peste 9.500 de persoane, respectiv cu circa 23%. Primarul Grigore Craciunescu sustine ca, in afara de criza economica, un alt motiv al plecarii masive a populatiei il reprezinta sumele mici alocate de la bugetul de stat. „Numarul de gospodariri este aproape acelasi. In ultimii ani, foarta multa lume a plecat in strainatate. Multor cenzori nu li s-a raspuns la usa. Multe din apartamente nu erau locuite. Cred ca scaderea numarului de locuitori este o problema legata de alocarile care s-au facut de catre guvernanti in acesti ani catre Pascani. Astazi (ieri – n.r.) am auzit ca o alta veste rea. Anul viitor se vor taia doua miliarde de euro de la administratiile locale. De la primarii se va lua si suma care ni se dadea din pensii”, a declarat Grigore Craciunescu. Acesta a adaugat ca se asteapta ca numarul populatiei sa stagneze, tinind cont ca in zona ar putea aparea noi investitii. „De cind sint eu primar (2008 – n.r.), Pascaniul nu a avut somaj in masa. Zaharul si Retrom erau deja distruse. Totusi, am dat personalitate orasului. In perspectiva, Remar a anuntat ca va face investitii mai mari. Ne vom stradui sa aducem investitori. In curind vom mai avea trei supermarketuri, Lidl, Kaufland si Penny Market. Asta inseamna inca 200-300 de locuri de munca. Si Kosarom va mai face unele investitii. Inca nu a venit vremea Pascaniului. Speram sa se construiasca autostrada Iasi – Tirgu Mures, pentru ca «musca» si din Pascani”, a adaugat Craciunescu. Cu o populatie in continua scadere, cel de-al doilea municipiu al judetului nu a mai reprezentat un pol de crestere pentru comunele din jur. Cele 8 comune din imediata apropiere a Pascaniului au pierdut in noua ani aproape 2.000 de locuitori, de la 41.433 de persoane ajungindu-se la 39.626. De altfel, intreaga zona de vest a judetului a cunoscut scaderi ale populatiei. Din cele 9 comune situate dincolo de Siret, doar in Mogosesti-Siret populatia a crescut usor. Pe total, populatia din vestul judetului a scazut de la 50.199 de locuitori in 2002, la 47.717 locuitori acum.
Pe locul doi in ceea ce priveste procentul scaderii numarului de locuitori se afla comuna Bivolari, care are mai putin cu o mie de persoane fata de 2002. Aceasta inseamna o scadere de circa 22%. La Tansa, populatia a scazut de la 3.039 la 2.420, adica circa o cincime din populatie.
„Cred ca in cinci ani populatia comunei se va dubla”
Miroslava se afla in topul nivelului de trai din judet. Cel putin aceasta ar fi concluzia care s-ar putea trage daca luam in calcul evolutia populatiei. In aproape un deceniu, comuna a crescut de la circa 8.000 de locuitori la aproape 11.000, adica o crestere cu o treime. „Cred ca numarul final va fi mai mare. Noi avem peste 4.800 de locuinte. Daca ar fi sa punem cite trei oameni la fiecare casa, deja depasim numarul acela. In ultimii ani au fost mutari masive din Iasi, au venit multe familii tinere. Multi au facut si copii. Veniturile comunei cresc anual cu aproximativ 500.000 de euro. Si populatia cred ca va creste. Am introdus in intravilan circa 1.200 de hectare, dar e vindut tot pentru locuinte. Cred ca in cinci ani populatia comunei se va dubla”, a declarat Dan Nita, primarul comunei. Acesta a adaugat ca nu crede ca Miroslava ar putea deveni oras, din cauza ca locuitorii din comuna nu ar fi de acord cu o crestere a taxelor.
Comuna Aroneanu a crescut cu peste 17% in ceea ce priveste numarul locuitorilor. Primarul Benone Moruzi sustine ca numarul locuitorilor este insa mult mai mare. „Sint si pierderi la acest capitol. Nu toti din cei care au construit case si locuiesc aici si-au schimbat si domiciliul din Iasi. De aceea numarul celor care locuiesc in Aroneanu este mult mai mare. In ultimii ani, numarul locuintelor si implicit al persoanelor a crescut constant. Anual cred ca numarul autorizatiilor creste cu 25-30%. A crescut chiar si in timp de criza. Cei mai multi se muta din Iasi”, a declarat Benone Moruzi. Acesta sustine ca unele zone ale comunei s-ar putea dezvolta in continuare. „Pe viitor cred ca se va dezvolta din punct de vedere imobiliar dealul Sorogari. Acolo va aparea un mic cartier. Aroneanu are potential, am adus canalizare si apa, dar inca mai sint unele probleme cu energia electrica”, a mai spus primarul din Aroneanu. In 2002, comuna Rediu avea aproape 6.500 de locuitori. Intre timp, din ea s-a desprins comuna Valea Lupului. In 2011, cele doua entitati au impreuna 11.748 de persoane. Numai Valea Lupului are 7.243 de locuitori, adica mai mult decit avea intreaga comuna Rediu acum 10 ani. „Valea Lupului este o comuna urbana. E aproape de oras, avem utilitati si de aceea cred ca e normal sa se fi dublat populatia. Vin oameni din Iasi, dar si din alte orase. Este o comuna in continua dezvoltare. Anul trecut am fost nevoiti sa aducem 400 de hectare in intravilan”, a declarat Dumitru Popa, primarul comunei Valea Lupului.
In 2002, in Zona Metropolitana Iasi locuiau 401.771 de persoane. In 2011, numarul acestora a scazut cu aproximativ 14.000, daca am calcula Iasul cu o populatie de 300.000 de locuitori, ultima cifra avansata de autoritatile locale. Excluzind municipiul resedinta de judet, cele 13 comune care fac parte din Zona Metropolitana au crescut ca populatie de la aproape 81.000 de persoane la circa 88.000 de persoane.
–-
La Primarie inca se lucreaza la recensamint
La nivelul Primariei se colecteaza inca date de la recensamint. In municipiu au lucrat la colectarea datelor de la populatie peste 1.300 de persoane. „Vom lucra si la acest sfirsit de saptamina. Inca se aduc mape de la recenzori. Nu avem alte date decit cele comunicate la finalul recensamintului. Abia dupa ce vom colecta toate datele de la recenzori vom avea alte date. La final, vom comunica datele catre cei de la Statistica”, a declarat Denisa Ionascu, secretarul municipiului. Astfel, datele finale cu privire la recensamintul populatiei si al locuintelor vor fi disponibile abia saptamina viitoare. Conform ultimelor comunicari oficiale, la nivelul municipiului au fost recenzate 297.541 de persoane si peste 113.000 locuinte. Iesenii au mai putut veni sa declare datele pentru recensamint inca o saptamina dupa data de 31 octombrie. Oficiali ai Primariei au spus atunci ca sigur s-a depasit numarul de 300.000 de persoane recenzate.