MUZICĂ ȘI DANS… Cunoscuta interpretă de muzică populară Mioara Velicu a revenit la Vaslui, în cadrul Festivalului Internațional “Hora din Străbuni”. Aceasta a deschis evenimentul interpretând melodia “Așa-i hora pe la noi”, alături de Ansamblul “Trandafir de la Moldova” Huși, condus de dirijorul Valerică Petraru. În acest timp, “Hora Vasluiului” a pus în scenă un moment coregrafic gândit de vasluienii Virginel Solomon și Gheorghe Ilașcu. Fiecare ansamblu venit din străinătate a oferit, apoi, o scurtă demonstrație de dans. Îndrăgita interpretă de muzică populară a oferit un recital de excepție și în Teatrul de Vară, acolo unde le-a mărturisit vasluienilor că este mândră pentru că și-a început cariera în “Waslui city”. A cântat, a glumit și a promis că va reveni ori de câte ori va fi invitată.
La Teatrul de Vară, vasluienii au mai avut parte de un moment deosebit: Mioara Velicu a coborât printre spectactori și apoi a urcat pe scenă, alături de elevii Școlii de dans Larisa și Marin Barbu. “Vă mulțumesc, sunt onorată, sunt fericită, că de aici am plecat și m-am făcut cunoscută. Întotdeauna am spus că eu nu sunt de la Vaslui, ci din Waslui city. Vreau să vă mai spun că moldovencele sunt de două feluri: doamne și <Doamne, ferește!>“, le-a spus vasluienilor, în spirit de glumă, îndrăgita artistă a muzicii populare. “În 2021 am promis că în 2023 voi veni alături de Virginel, alături de cele două colective, ca să mai facem un spectacol. Nu știu dacă o să mai ajung, cât o să mă mai țină pe mine picioarele, dar dacă sunteți voi sănătoși și noi sănătoșI, tot timpul o să fim alături de publicul acesta extraordinar de la Vaslui. Vă mulțumim! Să vă dea Dumnezeu sănătate!”, a spus Marin Barbu. “Nea Mărine, e musai să vii, eu o să vin. La anul împlinesc 80 ani. Așa că ai să vii în continuare, pentru că și eu am să vin, buletinul meu expiră în 2076”, i-a spus Mioara Velicu. Atât aceasta, cât și celebrul Nea Mărin și coregraful Virginel Solomon au primit din partea organizatorilor trofeul Festivalului Internațional “Hora din Străbuni”.
Multe scaune goale în Teatrul de Vară la momentele oaspeților din străinătate
În cadrul spectacolului de miercuri seară, au urcat pe scenă ansamblurile Rapsodia Vasluiului, Pădurețul (Oșești), Todireșteanca, Obârșii negreștene, Codrenii (Târzii), Hora Vasluiului, Școala de dans “Larisa și Marin Barbu”, dar și două formații internaționale – Alaykoy din Cipru și Creadanza din Columbia. Din păcate, mulți vasluieni au părăsit Teatrul de Vară în jurul orei 22:00, înainte de momentele oaspeților din străinătate. Astfel, aceștia au evoluat pe scenă într-o sală în care foarte multe locuri erau goale. Momentele coregrafice ale columbienilor și ale ciprioților au fost cu adevărat deosebite, pline de culoare și energie.
Programul zilei de vineri – 4 august
Vasluienii care nu au apucat să-și cumpere bilete la festival, dar vor să-i vadă pe oaspeții străini, trebuie să știe că îi pot întâlni astăzi, 4 august, în Parcul Copou, acolo unde la ora 18:00 va avea loc un atelier de dans popular. Seara, de la ora 19:30, în Teatrul Copou, vor evolua pe scenă ansamblurile Rapsozii Iveștilor, Rândurile, Muntenii de Sus, Floricia (Perieni), Balada (Bistrița), Kuzeyin Usaklari (Turcia), Choi Eun-Jung (Coreea de Sud).
Felicitari participantilor, adevarati purtatori ai stafetei folclorului si a identitatii nationale!
Din pacate, in continuare dau o bila neagra organizatorilor, caci nu au miscat nimic in legatura cu solutionarea problemei ridicata anterior cu parcarea din zona Teatrului de vara. Am crezut ca a fost doar o omisiune, dar se dovedeste a fi ori nepasare, ori prostie.
Libertatea este sa ai voie sa faci ce vrei, dar fara sa creeze daune celor din jur. Stimati organizatori, asa cum ati rezolvat acesta problema cu locurile de parcare, mai bine spus cum nu ati gestionat-o corespunzator, va rugam respectos ca in alti ani sa va luati festivalul si sa il faceti in alta locatie. Nu e ok ca cei care locuiesc in zona Teatrului de vara sa aiba de suferit din auza unei situatii gestionate prost de organizatori si autoritati. Apreciem evenimentul cultural si insemnatatea valorii folclorului, dar va rugam respectos, nu faceti din manifestari culturale bataia de joc la adresa celor care intamplator locuim aici.
Intuiesc faptul ca situatia se va repeta si la “zilele Vasluiului”.
Orchestra Rapsodia Vs a cântat
, bucciilor
Scrieti si voi pw merit
Corect și la obiect comentariul! Felicitări! Din păcate, în vremurile acestea încâlcite și imprevizibile, totul se învârte în jurul banului. Marele George Enescu în anul 1931, la împlinirea vârstei de 50 de ani, a fost sărbătorit la Dorohoi, unde a fost declarat și cetățean de onoare al urbei. Din proprie inițiativă și fără nicio remunerație, în fața dorohoienilor a susținut un concert extraordinar, mult apreciat de cei prezenți. Însă Omul, vorba unui mare filosof, nu trebuie confundat cu oamenii.
DA si cati bani a luat? Putea sa o faca pro bono daca de aici a plecat,am sesizat ca taman ai nostri ne jupoaie cu pretentie de vedete,nu ca nu ar fi,are niste ani aduna bani si nu se mai satura.