spot_img
3.7 C
Vaslui
30-nov.-2024
spot_img

Strigãt de disperare: arsita cumplitã si lipsa irigatiilor pun în pericol investitiile de milioane de euro ale fermierilor

- Advertisement -
INVESTITII CU RISC…Fermierii din zona Mânjesti vor apã pentru irigatii pentru a nu-si pune în pericol investitiile, dar ANIF spune cã hidroforul nu este conform si instalatiile nu pot fi puse în functiune.

DISPUTE… Disperare din cauza secetei cumplite, în rândul fermierilor care au investit în livezi cu pomi fructiferi dar si în instalatii de irigat. Pomii se usucã, fructele nu se mai dezvoltã, iar oamenii riscã sã îsi piardã investitiile de milioane de euro, pentru cã sistemul de irigatii un este functional. ”Investiția este în derulare și se desfășoară în conformitate cu un proiect tehnic, întomit de o societate abilitată de proiectare și verificat de un verificator autorizat. Punerea parțială în funcțiune nu poate fi realizată din cauza unui element de protecție de tip hidrofor care are ca parametrii un volum de 30 mc și o presiune admisă de 16 atmosfere. Un astfel de hidrofor se realizează doar în baza unei comenzi ferme, care este deja făcută, însă realizarea acestuia este una de durată. Un hidrofor cu alți parametri tehnici nu ar putea prelua suprapresiunile ivite la lovitura de berbec, ceea ce ar conduce la distrugerea a peste 1200 ml de conducta de refulare, recent reabilitată, dar mai grav, ar putea produce pierderi de vieți omenești, prin arcul electric format de lama de apă cu rețeaua de 20 KV aflată în imediata vecinătate”, a precizat directorul ANIF Sandu Damian.Fermierii care au înfiintat livezi în zona Mânjesti spun cã riscã sã-si piardã investitia pentru cã nu reusesc sã irige suprafetele de teren

„Cred cã interviul ãsta s-ar putea numi un strigãt de disperare a unui om care a investit foarte mult si care nu poate face nimic din cauza unor oameni care nu vor sã înteleagã cã este o investitie materialã si sufleteascã. Se usucã pomii. ANIF Vaslui nu vrea sã porneascã temporar statia datoritã lipsei unui agregat. Agregatul existã, dar nu are parametrii proiectantului. Desi organizatia din care facem si noi parte a dat scris cã va suporta eventuale daune dacã intervin si uitati consecintele. Acest mãr nu va mai creste si va rãmâne asa si se va usca. Pentru la anul si productia este compromisã. Este si o investitie de suflet pe lângã 1,5 milioane de euro, valoarea materialã a investitiei, din care, 900 de mii a pus firma. Suntem datori la bãnci cu peste 2 milioane de lei, bani ce trebuiesc rambursati în 10 ani. Nu putem, efectiv, sã facem nimic si irigãm cu cisterna si cu furtunurile în speranta cã vom reusi astfel sã salvãm o astfel de investitie. Nu vor sã porneascã instalatiile pentru cã proiectantul nu le dã voie pentru cã presiunea de lucru a hidriforului nu este de 16 atmosfere, dar executantul nu a gãsit decât unul de 12 atmosfere. A fost contractat unul, dar acesta va ajunge în tarã abia în luna octombrie, când este deja prea târziu. Am cerut si amânarea proiectului, dar cei de la ANIF ne-au refuzat. Situatia este gravã pentru cã, datoritã secetei, pomul intrã în handicap din cauza lipsei de apã si astfel va avea de suferit si pomul si productia de anul viitor” a declarat Popa Valeriu, Nova Dacia Bârlad. Un alt fermier din zonã vorbeste despre evolutia fructelor în perioada de secetã si despre faptul cã lipsa apei afecteazã acest lucru. ” Din cauza lipsei de apã si a secetei de anul acesta, calitatea fructelor nu este una normalã. Piersicile ar fi trebuit sã aibã un calibru de 60-70 de cm, dar sunt abia la jumãtate. Au legat foarte bine si sunt multe dar, din lipsa apei, au rãmas foarte mici. Dacã stiam cã nu am apã, le rãream, în primãvarã. Si pomii sunt afectati din cauza lipsei de apã: piersici, mãr, prun”, spune Bogdan Manea.

Directorul Sandu Damian explicã imposibilitatea furnizãrii apei în zona acumulãrii Mânjesti

Întrebat despre aceste probleme, directorul ANIF Vaslui, Sandu Damian, vine cu explicatii. ”În cadrul amenajării de irigații Mânjești se află în implementare un proiect de investitii ce vizează reabilitarea stației de pompare SPA Mânjești, precum și a conductei de refulare a acestuia ,în lungime de 1260 ml și a elementelor de protecție. Pentru a putea veni in spijinul fermierilor, constructorul, care a câștigat contractul de execuție lucrări, desi a făcut o comandă fermă pentru un hidrofor nou, a adus în șantier un hidrofor pentru a-l instala provizoriu, dar nu a verificat caracteristicile tehnice ale acestuia, respective presiunea maximă admisă de 16 atmosfere. Am analizat, împreună cu proiectantul, posibilitatea montării acestui hidrofor, dar există riscul distrugerii acestuia, la apariția suprapresiunilor cauzate opririi instantanee a agregatelor de pompare (efectul loviturii de berbec) care pe lângă pagubele materiale majore (distrugerea conductei de refulare realizată din PEHD de 630 mm) ar conduce, mai grav, la posibile pierderi de vieti omenești, prin arcul electric creat cu transformatorul electric, care este in imediata apropiere a hidroforului”, spune Sandu Damian.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

  1. Din investitiile de milioane de euro de ce nu si-au facut si irigatii?! De ce trebuie sa vina statul sa faca?! Au trecut prin seceta anul trecut, de ce nu si-au facut irigatii anul asta?! Asta cu ”plansul„ prin presa sau la tv e praf in ochi! Asa-zisii fermieri nu mai muncesc de mult, se bazeaza doar pe „premele„ si ajutoarele de la stat! Multi „fermieri„ ii gasesti prin baruri sau cazinouri de dimineata pana seara!

  2. Vorbind foarte serios acum: ca sa intelegeti misterul secetei din zona si al secarii iazului de la Manjesti, ar trebui sa va uitati oleaca mai la deal, pe traseul paraului care alimenteqaza lacul, la Leosti. Veti vedea o societate comerciala maricica, care se numeste „DEFRISARI SRL”.
    Adica, tratati cauza, nu efectul!!

  3. Avem specialisti foarte buni! Spre exemplu, acest domn Damian de care vorbiti in articol, specialist in irigatii, masoara conductele in metri patrati 🙂 E prima data in viata mea cand aud asa ceva! Nu e doar specialist, e si inventator! 🙂
    Si chiar presupunand ca o fi vrut sa spuna 1260 m (nu „mp”), cum naiba sa irigi cu o conducta de 1 Km si oleaca zeci sau sute de hectare de culturi agricole? Ce mareata „investitie” e asta si la ce foloseste?

    • din pacate e doar un comentariu al unuia care nu stie despre ce vorbeste! cat despre „mo”, greseala celui care a scris articolul. cred ca este vorba de metri liniari

      • Hai sa zicem ca redactorul a gresit, nu „specealistu’ „, desi calitatea specialistilor romani actuali o vezi usor din cat de bine merge tara.
        Dar poate raspunzi si la a doua intrebare din comentariu: cum anume va combate seceta o teava de 1,26 Km? De unde pana unde va fi trasa acea teava? De la gârlă pana la terenul „specialistului”, ori al primarului? Ori se trage acea teava inutila doar ca sa se mai cheltuie niste bani europeni si sa se spuna ca „s-a combatut seceta”? 😁

      • Aaa… stai oleacă, ca acum am inteles. Pe vreme de seceta, adica atunci cand nu e apa in balta, nenea asta vrea sa inlocuiasca conducta de REFULARE a iazului (adica aia care e utila doar atunci cand iazul e prea plin, nu cand e secat!!), in lungime de 1260 m. Adica face exact pe dos fata de ceea ce ar trebui sa faca. Vai de sufletul nostru…
        Pt. redactor: era suficient sa modifici „mp” in „m”, ca „ml” înseamnă mililitri 🤣🤣🤣

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.