spot_img
spot_img
0.8 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

Ca la noi la nimeni! Şcolile sînt încălzite noaptea, copiii învaţă ziua

- Advertisement -

“Ore“ de frig în şcolile şi grădiniţele din Focşani Sute de copii din municipiu tremură de frig în clase întrucît programul de furnizare a agentului termic impus de ENET SA este în defavoarea şcolilor şi grădiniţelor din Focşani, adică doar pe timpul nopţii u profesorii şi educatorii se folosesc de calorifere electrice şi chiar de aparatele de aer condiţionat pentru a încălzi încăperile u în Focşani, grădiniţa unde au făcut liniuţe şi bastonaşe Marian Oprişan şi Dragoş Bîrlădeanu copiii au rămas în epoca sobelor, însă aşa e mai bine pentru cei mici în condiţiile în care ENET-ul nu se adaptează cerinţelor consumatorilor u şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean mulţumeşte cerului că nu a dat încă gerul

Programul de căldură cu “ţîrîita” impus consumatorilor de către ENET SA Focşani începe cu ora 20.00 şi se termină la ora 8 dimineaţa, chiar atunci cînd elevii şi copiii de grădiniţă încep de fapt cursurile. Aşa se face că cei care beneficiază de căldura ENET sînt doar paznicii care stau pe timpul nopţii în şcoli pentru a-i ţine departe pe hoţi. Unii directori de unităţi de învăţămînt din municipiu s-au trezit cu reclamaţii din partea părinţilor care cereau explicaţii pentru frigul pe care îl îndură copiii. S-a întîmplat la Şcoala Generală nr. 3 din Focşani. Conducerea unităţii a cerut mai departe explicaţii Primăriei Focşani, după ce a verificat instalaţia şi a constatat că frigul nu este din vina lor. Problema este la ENET SA, societatea de termoficare a Focşaniului, pentru că dă căldură cu porţia şi doar pe timpul nopţii. “Este foarte greu pentru elevii şcolii pentru că la noi sînt copii de la a-I-a şi pînă la a-VIII-a. Dacă cei mari mai înţeleg şi se mai îmbracă, cei mici nu pot scrie îmbrăcaţi. Abia învaţă să scrie şi avem clase friguroase”, ne-a declarat Tincuţa Apostu, directorul Şcolii generale nr. 3 din Focşani. Într-una din clase, un profesor nu s-a putut abţine să nu zică că s-a îmbrăcat mai gros ca să fac faţă “cerinţelor” impuse de autorităţile municipale. Elevii spun că îndură frigul din timpul zilei scriind mai mult şi alergînd pe holuri în pauză pentru a-şi pune sîngele în mişcare. Aceasta în cazul celor care vin la şcoală, întrucît există şi părinţi care au decis să-i ţină pe cei mici acasă pentru a-i ţine departe de răceli. Şi asta în condiţiile în care termometrul din unele clase arăta ieri dimineaţă 12-13 grade Celsius.

“Mulţumim lui Dumnezeu pentru vremea caldă”

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean ştie de frigul din şcolile şi grădiniţele din Focşani, dar nu are ce face. Soluţia pare să fie rugăciunea către Cel de Sus pentru temperaturi mai ridicate pe timp de iarnă. “Ne bucurăm că Dumnezeu a avut grijă să ne acorde temperaturi mai mari în această perioadă… Probelma se va pune cînd se vor înregistra temperaturi negative. Dacă ENET-ul nu va putea asigura agentul termic în şcoli se va apela tot mai mult la caloriferele electrice. În loc să facem economie vom ajunge la pierderi”, ne-a declarat Iordache Bostan, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Vrancea. Acesta nu a primit deocamdată sesizări despre frigul din alte şcoli din judeţ, însă a promis că va cere o situaţie cu privire la confortul termic din sălile de clasă. Cît despre ENET SA Focşani, nimic nou, aceleaşi probleme cu banii, adică vreo 5 milioane de lei noi datorie către compania Distrigaz şi vreo 6 milioane de lei de recuperat de la asociaţiile de locatari şi clienţii individuali. Mai mult, în perioada următoare tot de căldură cu porţia vom avea parte. “Programul de furnizare al agentului termic în Focşani rămîne acelaşi”, ne-a declarat sec purtătorul de cuvînt al ENET, Cristina Gavrilă, semn că societatea de termoficare nu se poate adapta cerinţelor fireşti ale consumatorilor.

Noroc pentru cei cu sobă, cazul Grădiniţei 3

În timp ce în grădiniţele focşănene educatoarele se dau de “ceasul morţii” ca să mai pună un calorifer electric în clasă sau să facă gimnastică mai multă cu cei mici, la Grădiniţa nr. 3 de pe strada Crişana nr. 12 au căldură de la sobe. Este singura grădiniţă din oraş care se încălzeşte ca în secolul trecut, cu sobe, dar pare să fie cel mai fiabil sistem de încălzire în condiţiile în care ENET-ul dă căldura acum cu program. Numai că femeia de serviciu şi educatoarele trebuie să “spargă” lemnele, iar persoana responsabilă de curăţenie trebuie să se trezească de la 4 dimineaţa ca să bage lemne pe foc pentru ca la ora 7-8 dimineaţa cei 90 de copii să aibă confort termic în clase. Chiar dacă a fost aratată de mai multe ori cu degetul pentru sistemul arhaic de încălzire, în această perioadă sobele se dovedesc mai eficiente decît agentul termic “amorţit” de la termoficare. “Sîntem singura grădiniţă din Focşani cu sobe! S-au făcut demersuri atît de către directoarea pe care am avut-o pînă anul trecut, cît şi de directorii care s-au perindat de-a lungul anilor, am insistat să avem centrale pe gaz pentru cele două corpuri de clădire, dar în lipsa banilor … acum şi perioada de criză…. Foarte mulţi din cei care se află la conducerea oraşului au fost elevi ai acestei grădiniţe. Îmi vine în minte acum Dragoş Bîrlădeanu, vicepreşedintele Consiliului judeţean, dacă nu mă înşel şi preşedintele Consiliului Judeţean a făcut grădiniţa la noi. Sînt oameni cu funcţii, de vază, şi facem un apel către ei să ne ajute să avem aceste centrale”, ne-a spus Ecaterina Mihu, educatoare la Grădiniţa nr. 3. Rămîne de văzut dacă cei care cîrmuiesc oraşul vor lua vreo măsură în urma apelului lansat în numărul de astăzi al ziarului nostru.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.