PERFORMANȚĂ LA NIVEL ÎNALT… O tânără din Bârlad este exemplul viu că munca și perseverența dau roade. Cătălina Andreea Dima a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu”, profilul Științele Naturii, iar apoi și-a continuat studiile la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași. Cătălina a absolvit în anul 2021 Facultatea de Bioinginerie Medicală, ca șefă de promoție, iar anul acesta a obținut 10 la dizertație, la finalul Masterului Bioingineria Reabilitării, în cadrul aceleiași universități. Iată că, codrenista noastră, în vârstă de 23 ani, a impresionat părinții, prietenii, comunitatea locală, pe foștii ei colegi și profesori prin performanțele sale academice remarcabile.
Tânăra bârlădeancă susține că, după absovirea liceului, și-a dorit să își continue studiile în sfera reală, pentru că dintotdeauna i-a plăcut să studieze logic: „Alegerea de a studia în cadrul UMF a fost legată, în primul rând, de dorința mea de a continua anii de liceu tot în sfera reală pentru că în clasele IX – XII am studiat profilul Științe ale Naturii la Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu”. Am considerat că în această facultate voi regăsi plăcerea de a studia logic și nu de a învăța o informație doar pentru o notă. Așa a și fost. Specializarea Balneo-fiziokinetoterapie și recuperare a fost prima și singura alegere la înscrierea la facultate deoarece am considerat că este domeniul în care mă regăsesc, deși, pe atunci, nu știam în ce constă, cu adevărat, meseria de fiziokinetoterapeut.”
Cătălina a realizat pe perioada studiilor de balneo-fiziokinetoterapie și recuperare că rolul kinetoterapeutului în recuperarea pacienților este indiscutabil: „La finalul celor trei ani, am putut spune cu siguranță faptul că a fost, este și va fi cea mai bună alegere. Rolul kinetoterapeutului în recuperarea unui pacient este indiscutabil. Medicul pune diagnosticul, tratează, dar cei care îi ajută pe pacienți să își reia activitățile zilnice și cei care ajută la creșterea calității vieții acestora suntem noi, fiziokinetoterapeuții.”
Fiecare materie a fost specială și fiecare profesor și-a pus amprenta plăcut asupra generației mele, contribuind la dezvoltarea și formarea noastră ca și fiziokinetoterapeuți!
„Un moment de care îmi voi aminti cu siguranță toată viața este prima lucrare practică de kinetologie când am învățat fazele mersului și cum să diferențiem tipurile vicioase de mers. A fost primul lucru practic pe care l-am învățat, aspect care are o importanță deosebită în recuperarea mersului viitorilor noștri pacienți. Desigur, și prima lucrare practică de Bioingineria reabilitării a fost deosebită, când am învățat cum să oferim primul ajutor celor din jur și cum să rămânem stăpâni pe noi într-o astfel de situație. Fiecare materie a fost specială și fiecare profesor și-a pus amprenta plăcut asupra noastră, contribuind la dezvoltarea și formarea noastră ca viitori kinetoterapeuți . Pe lângă experiențele pe care le-am avut efectiv la ore, am legat prietenii strânse alături de colegii mei, am cunoscut oameni frumoși, din punct de vedere spiritual, oameni care m-au susținut și m-au ajutat să devin un om mai bun. Practica din timpul anilor de facultate a ocupat un loc important în formarea mea din toate punctele de vedere. Un loc special îl ocupă practica din timpul ultimului an, când am descoperit cu adevărat ce înseamnă meseria de fiziokinetoterapeut, în cadrul unui cabinet de fiziokinetoterapie din Iași, unde am fost îndrumată de oameni deosebiți, kinetoterapeuți cu experiență, care mi-au oferit oportunitatea de a învăța și de a lucra în mod direct cu pacienții.” – ne-a mărturisit Cătălina.
Studiile de Master – Biologia Reabilitării i-au completat cunoștințele acumulate în cei trei ani de facultate!
„După licență a urmat masterul, Bioingineria Reabilitării, pe care l-am urmat în cadrul aceleiași facultăți. Timpul parcă a zburat… iar cei doi ani de master s-au scurs repede. Am învățat aici mai multe lucruri despre dispozitivele medicale utilizate în reabilitarea pacientului în funcție de patologia acestuia, despre reabilitarea auditivă, reabilitarea în bolile neuromusculare, lucruri utile care au completat cunoștințele acumulate în cei trei ani de facultate. Am încheiat masterul cu susținerea disertației coordonată de același profesor de suflet ca și la licență, alături de care am reușit să definitivez lucrarea dorită.” – ne-a dezvăluit proaspăta absolventă de master.
După finalizarea studiilor, Cătălina și-a început cariera de fiziokinetoterapeut alături de o echipă de oameni frumoși, la un cabinet de specialitate din Iași.
„În prezent îmi desfășor activitatea în cadrul unui cabinet din Iași cu o echipă frumoasă alături de care încercăm zilnic să recuperăm pacienții care ne trec pragul, să-i aducem la cea mai bună versiune a lor și să-i ajutăm să își recapete capacitatea funcțională completă sau chiar să prevină apariția unor disfuncționalități. Pe viitor îmi doresc să devin din ce în ce mai bună în domeniul în care profesez, să învăț și să urmez cursuri care îmi vor fi de folos în practica mea și să obțin cele mai bune rezultate în recuperarea pacienților mei.”
Este recunoscătoare familiei și tuturor celor care au susținut-o în toți acești ani! Consideră că alegerea facultății reprezintă un moment cheie către o carieră de succes!
„Consider că alegerea facultății este un element important în viața unui licean pentru că acesta este primul pas către o carieră de succes. De aceea îi sfătuiesc pe elevi să aleagă din propria inițiativă, ținând cont de ceea ce le place să facă, să învețe.Cred că alegerea unei cariere în medicină este o alegere potrivită pentru toți cei ce își doresc să profeseze în domeniul sănătății, cei care doresc să-și pună amprenta în diagnosticarea, tratarea și recuperarea pacienților, cei deschiși la educație continuă, pentru că un profesionist în domeniul sănătății are mereu de învățat lucruri noi. Le sunt recunoscătoare tuturor celor care mi-au fost alături, în special părinților mei care m-au susținut necondiționat în fiecare decizie pe care am luat-o, soțului, familiei, prietenilor, domnilor profesori și oamenilor care mi-au îndrumat pașii, în cei trei ani de facultate și pe parcursul anilor de master, în cadrul Faculțății de Bioinginerie Medicală , Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași.”
Articol de 2 lei! Pai daca ati sti cati tineri barladeni au terminat specializarea Medicina Generala sau Stomatologie, la UMF Iasi unde programul de studii este de 6 ani, ar trebui sa publicati cate 2-3 articole pe zi. Nu neaga nimeni importanta specializarii fizio-kinetoterapie dar sa faci mare caz din asta e cusuta cu ata alba!
imi place ca romanul comenteaza urat indiferent de situatie..trist , foarte trist da ce sa-i faci
Comenteaza urat? Poate nu ai inteles sensul comentariului! Sunt atatia tineri de valoare in Barlad, acre au obsolvit facultati de prestigiu din Romania sau din strainatate, dar nu sunt promovati de presa incat e de neinteles de ce o tanara care a absolvit o facultate de mana a doua din cadrul UMF Iasi este promovata cu insistenta!
Că a fost o studentă de nota 10 și masterandă tot de 10. Ce ai fi vrut? Să o descurajeze și să o trimită din țară să fie slugă la străini? Nu trebuie să colectăm și noi absolvenți de 10 pentru a ajuta pacienții să se recupereze? Vrei asiatici să ne colonizeze și să te corcească ca să dispară neamul românesc? Bag seama că te roade invidia că nu și învățat tu că ea. Revizuiește-ți atitudinea, și respectă valorile. Cu cei de excelență de mândrim, nu cu corigenți și repetenți. Eu îi sugerez să se înscrie și la doctorat, și poate ajunge chiar Dr.Asistent Universitar.
Auzi mai manelistule, nimeni nu se compara cu tine! La nivel de prostie bineinteles! Daca o sa ajunga sa lucreze tot afara sa vezi tu cum o sa faci copii tamplari dupa ce iti dai cu tesla in oua! In Romania meseria de fiziokinetoterapeut este considerat a fi un fel de maseur, deci platita ca atare asa ca tare ma tem ca o sa faca cum au mai facut si alti barladeni care au lucrat prin Arabia Saudita la Centrul King Abdulazziz ! Ca deh, acolo salariul este de vreo 3000 de coco!!!!!