spot_img
spot_img
0.8 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

Cum a devenit o comună vasluiană aprozarul Europei (FOTO)

- Advertisement -
Vasile Stoleru și mai mulți consăteni le amintesc românilor plecați în străinătate de gustul de acasă, prin produsele pe care le livrează în străinătate

REPORTAJ… Mai mulți gospodari din comuna vasluiană Solești au găsit o metodă eficientă de a-și valorifica munca. Produsele lor pleacă din curte direct spre țările din Vestul Europei, în special acolo unde există mulți români. Producătorii primesc prețul pe care îl merită, iar românii din străinătate, produsele naturale după care tânjesc: legume și brânzeturi tradiționale! 

Roxana Popa & Gelu Irimia

Vasile (45 ani) și Ana (40 ani) Stoleru au trei copii. Întreaga familie muncește din greu la gospodăria care le asigură o viață decentă în România. Pe lângă îngrijirea animalelor, munca cea mai grea se desfășoară în solariile în care cultivă roșii, castraveți, vinete, ardei și fasole. Toate sunt îngrijite natural, folosind ca îngrășământ doar gunoi de grajd de la vacile sale și de la oile fratelui. ”Brânza de vaci o pun la sărat și o vând în Anglia, Spania, Italia, Germania, peste tot unde sunt români, mai ales la cei care sunt plecați din comună. Mă cunosc, au încredere în mine și știu că le trimit marfă bună”, ne spune Vasile Stoleru. Cu legumele e mai complicat pentru că, naturale fiind, nu rezistă la drum lung. O parte le vinde în sat iar în străinătate sunt trimise cele care pot fi conservate sub formă de murături sau diverse conserve. ”Dacă lumea care primește produsele noastre este mulțumită, suntem și noi mulțumiți!”, ne mai spune Vasile, cu modestie.

Brânză și pastramă de capră, ”pentru export”

Doar la câțiva pași de gospodăria lui Vasile se află casa fratelui său Petru Stoleru. Aceeași rețetă de afaceri este aplicată și aici, doar produsele diferă: brânză de capră și pastramă! Cele mai multe  ”pentru export”: Anglia, Scoția, Spania, Italia, etc. Michi, așa cum îi spun consătenii, are o familie numeroasă: 9 copii și trei nepoți. Și el și soția au servicii, dar asta nu-i împiedică să muncească și în gospodărie. Baza este o fermă cu peste 130 de capre. Culmea e că, după toată această muncă, Michi și mulți din membrii familiei au timp și de distracție. Fac parte din Ansamblul Folcloric Soleștenii și astfel ajută la conservarea obiceiurilor locului.

Familie de fermieri: suntem mulțumiți că putem să trăim și să ne educăm copiii în România!

Dănuț Relu Ghiniță (50 ani) și Daniela Ghiniță (49 ani) au cea mai mare grădină de legume din Solești. Produsele le vând pe piața locală, motiv pentru care la fermă am găsit-o doar pe Daniela, soțul fiind ocupat cu taraba din piață. Lucrează și ea pe ”două fronturi”, asistentă medicală și fermier în restul timpului. Împreună, toate solariile totalizează cu puțin sub un hectar iar asta presupune un volum de muncă imens. ”Muncim din greu dar suntem muțumiți că putem să trăim normal în țara noastră și să ne creștem copiii aici”, ne spune Daniela. Și are și de ce să fie mulțumită pentru că băiatul ei tocmai a terminat facultatea (inginer programator), iar fata ei este studentă la Stomatologie!                      

De la solariile de legume, la stâna de oi!

Sorin Bulgaru (46 ani) și Daniela Bulgaru (44 ani)  locuiesc la intrarea satului Șerbotești, dar imediat ce dă iarba și până toamna târziu își petrec cea mai mare parte din timp la stâna din coada barajului.  Când am ajuns la stână Sorin tocmai ce-și scotea oile la adăpat. Nu părea că se simte în largul lui în calitate de personaj de reportaj pentru că nu i se părea că face ceva deosebit. ”Muncesc de dimineață până seara de când eram mic. Asta e viața, e greu dar ne descurcăm”, ne spune Sorin în timp ce se străduia să-și scoată toate oile din ocol. Și probabil, ca să ne impresioneze puțin, îndeamnă un câine să scoată și ultimele oi din rămase în țarc. Sunt aproape 150 de bucăți și întreaga turmă îi aparține. Partea cea mai dificilă e asigurarea nutrețului pentru iarnă.  Nu are cioban angajat așa că se poate baza doar pe el, soție, cei trei copii și câinele dibaci!

”În comuna noastră, nicio palmă de pământ nu a rămas pârloagă”!

Mona Bujor

Mona Bujor este de mult primar în comuna Solești și recunoaște că nu i-a fost atât de greu ca edil, fiindcă e ușor să administrezi o comună cu oameni gospodari, care-și cinstesc familiile și își onorează toate obligațiile. Aceasta spune că fost greu o perioadă când mulți au plecat de acasă, la muncă în străinătate, fiindcă satele din comună aproape rămăseseră goale, dar încet, încet, glasul pământului i-a întors acasă, la vatră. E mândră că cei care au revenit au devenit repede exemple bune pentru săteni, demonstrând că se poate face plus valoare și la țară. ”Sunt mulțumită și bucuroasă că mulți dintre soleșteni plecați la muncă în afara granițelor țării s-au reîntors acasă. S-au întors pe meleagurile natale și s-au apucat de agricultură, astfel că pe teritoriul comunei nicio palmă de pământ nu a mai rămas pârloagă. Toți cei care au procedat așa reprezintă un exemplu de reușită, dar și de bune practici pentru toți acei soleșteni care încă mai sunt plecați și doresc să se întoarcă. Sunt oameni muncitori care cresc oi, capre, practică grădinăritul și cultivă legume bio, iar toate roadele muncii lor le valorică pe piața țărilor de unde au venit, practic, produsele lor ajung la sătenii care încă mai trăiesc și muncesc acolo”, a spus mândră primărița.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

13 COMENTARII

  1. Majoritatea de la sate își muncesc pământurile, chiar unde majoritatea sunt bătrâni
    De ani de zile nu mai cumpăr de la samsarii din piețe, doar de la țărani de acasă.
    Si într-adevăr e o porcărie cu subvențiile pentru cei care vând in alte tari, romanul da bani ca prostul fără sa primească nici produse ieftine, nici bani la buget, iar cei care vând într-adevăr ieftin nu primesc nimic

  2. Nimic nu este bun pentru unii.E mai bine să stea pe bătătură și să doarmă.Eu îi felicit pe cei de la Solești..sunt cei care au început să valoriifice terenul și apa din partea opusă a barajului..Același lucru să-l înceapă și gospodarii din Pușcași.Nici un propietar de teren ..nu valoriifică același avantaj..ținând cont de diustanța mică de municipiul Vaslui..precum și alte piete din zona Moldovei.

  3. Cei care au distrus satele sunt acești evazionisti numiți pompos fermieri. Niște mafioți analfabeți foști tractoristi care fura țărani ii umilesc cu arenda mizerabilă, distrug drumurile cu tirurile încărcate cu peste 40 de tone net au jepanele imense de nu le mai ajungi la nas nu plătesc impozite și taxe au făcut averi din subvenții de pe terenul altora.

  4. Vreau sa vad cum acei bani dezvolta aceea comuna cum aduce plus valoare economiei din comuna cum creează locuri de muncă. Sa mergem la stana la aia cu oile sa vedem dacă cei ce lucrează au forme legale. Sa vedem dacă cei care lucrează în solarii au contracte de muncă. Autoritățile sa fie prezente permanent pe teren sa lupte cu evaziune fiscală și muncă la negru nu sa stea în birouri iarna la căldură vara la AC pe telefoane. În mediul rural realitatea este alta ,sărăcie lucie, sclavie ,minori care au abandonat școală ca nu au părinții bani sa ii tina la școală lucrează la fermieri care își bat joc de copii ( aloo DGASPC) tineri plecați peste hotare ptr un trai mai bun, bătrâni pe care fermierii le iau pământurile în arenda și nu le dau arenda sau le dau la mișto 300 kg la ha fără sa le plătească impozitul pe acel teren la primărie. Prezentați lucrurile asa cum sunt la țară nu doar ce vreți voi.

  5. Asta ne arată, încă odată, că cine muncește, are tot ce vrea, absolut tot ce.i vrea inima, cine nu, și se mai și uită la sculele profesioniste in manipulări și diversiuni ordinare, Realitatea plus, la la nenorocitele, Anca Alexandrescu și Alexandra Păcuraru,..,stă cu mana întinsă la stat, se smiorcaie toată ziua, spunând că era mai bine înainte.. Și că în România este dezastru.., este foamete, că suntem slugi la străini . Asemenea exemple,că acesta, sunt peste tot, în toate satele, absolut toate satele, sunt exemple din acestea, oameni, tineri, bătrâni,care muncesc, și au ceea ce nu visau vreodată.. Dar sunt, tot peste tot, împuțiți, puturoși,care așteaptă pară mălăiață,, regretând vremurile nenorocite de înainte,..

  6. Până una alta cățeaua de primar monica căruia îi place ……. Ce legătură are ??este o javra care nu a făcut și nu va face nimic pentru comuna. Muie PSD muie Monica multa muie

  7. La ce sa le vinzi legume, branzeturi si carne prostilor din tara cand poti sa le vinzi afara? Cand iau subventii pentru solarii le iau tot din afara? Cand doamne fereste se intampla ceva cu legumele sau animalele lor, despagubirile le iau tot din afara? 85% din carnea pe care o consuma romanii e din import. Daca si aia putini care produc in Romania carne au ajuns sa le exporte, eu zic ca e clara treaba si nu mai vad rostul subventiilor.

    • Amice, esti idiot! Scuza-ma ca sunt direct dar sa stii ca scopul subventiilor nu este sa-i ajute pe puturosi. Scopul suventiilor e sa-i ajute pe cei care muncesc. In plus, nu conteaza unde se duc produsele. Conteaza unde vin banii. Si cum banii vin in Romania, pot sa spun, inca odata, ca tu chiar esti idiot! Imi cer, inca o data scuze! Nu e vina ta, ci a sistemului care s-a ingrijit sa ai o educatie deficitara!

      • Prietene tu esti cam afon economic. Daca x din Solesti isi vinde marfa in Spania de exemplu, unde sunt platite taxele,? Iti spune eu ca nu in Romania. Cel putin din punct de vedere legal. Banii care ajung in Romania sunt banii fermierului. Din toata treaba asta cu subventiile, statul roman iese pe minus. Si cu subventia luata si cu 0 taxe incasate.

    • Subvențiile sunt adevărate ajutoare sociale bani nemunciti care încurajează falsul în declarații și trebuie acordate doar acelor care se asociază produc procesează și valorifică materia prima în produse românești finite de calitate nu doar exportand materia prima. Subvențiile cică sunt acordate ca noi sa avem alimente ieftine FALS noi oricum mâncăm foarte scump indiferent de producțiile record istorice. Lăcomia lor este imensa ,sa fie eliminate subvențiile sa vedeți cine mai rămâne în agricultură. Agricultura este măcinată de evaziune fiscală și muncă la negru subvențiile au atras ca un magnet mafioții vânători de subvenții și beneficii din bugetul statului. Mergeți în campaniile agricole sa vedeți dacă arr cineva forme legale. Sunt fermieri cu sute de ha subvenționate dar nu au minim 1 contract de munca totul se lucrează la negru cu zilieri prost plătiți pe post de sclavi. Ce păzesc autoritățile statului APIA ITM ANAF POLIȚIA AFIR etc ?!? Ia mergeți voi la țară sa vedeți fermierii ce averi colosale au ce vile ce bolizi ce utilaje de miloane de euro din subvenții despăgubiri de secetă rambursări de tva subvenții la motorina la suprafață tot felul de facilități și beneficii din bugetul statului în timp ce tinerii noștri pleacă peste hotare ptr un trai mai bun. Mediul rural este distrus de acești mafioți vânători de subvenții și beneficii din bugetul statului. Cei care primesc subvenții obligați sa aibă angajați cu forme legale cu caracter permanent nu au trebuie eliminați de la plata subvențiilor. Obligați cei cu cultura mare sa aibă mai multe ramuri ale agriculturii inclusiv sectorul zootehnic la un nr de X ha subvenționate sa aibă un nr de X animale. Copchii fermierilor se lăfăie în lux opulenta extravagante arogante bășini nesimțire etc sparg noaptea în cluburi în cazinouri pe tarfe banii pe care ar plăti 5 angajați tot anul dar anaful doarme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.